Monday, November 26, 2012

Long hiatus..


Oh my.. i miss Little Parlour so much. But i really dont have the time to upate. True, im a SAHM with one lil boy but my baby is having a quite serious separation anxiety syndrome for the past few months. Tak boleh berenggang langsung. Kalau Husband pergi office, i makan pun macam nak tercekik-cekik haha.

 Our pride and joy Arman Dani

Alhamdulillah we are doing great. Aman is now a toddler, dah satu tahun lebih(13bulan)! Dan dah boleh jalan dengan lebih stabil masa 13 bulan, phewww such a nerve-wracking experience for both of us nak jaga masa dia jalan takut terhantuk mana-mana. Kalau dulu dia suka berdukung now knowing that his two feet can take him places, we hardly carry him! So we really really REALLY need to childproof our home as much as possible.  Gigi dah 8, bubur pun tak payah blend lagi dah sekarang. But Aman has a small appetite, dia makan tak banyak, macam kurang minat makan, i guess mommy's milk tastes better than any other food eh Aman? Masa tengah main main tu i suapkan cheddar cheese nak juga lah dia makan. I pun tak nak stress tak tentu pasal kalau dia tak nak makan, let him be, nevertheless i still offer him food everyday. Walau tak banyak makan, paed cakap his weight gain ok, dan i perhatikan dia pun takde kurangnya dengan budak lain yang kuat makan. My MIL said, my Husband pun tak nak makan masa kecik dulu, tapi elok jer membesar, ganteng lagi hehe. So i rasa Aman ikut Baba kot bab makan ni, kalau ikut Mommy, baham jer semua benda. :)

I keep on praying moga satu hari nanti akan datang selera Aman untuk makan. I pun dah cuba macam-macam, bubur blend/tak blend, bubur ayam, bubur ikan, tofu, sup ayam, kueh teow sup, bihun sup, pasta, millet, barley, oats, roti, biscuits, sayur, buah-buahan, yogurt etc, ada mood dia makan, takde mood dia tak nak, susu jugak yang sedap. I suap jugak apa yang i makan, kalau ada mood baik, banyak jugak makan. :) Alhamdulillah dah nak masuk 13 bulan I masih fully breastfeed Aman tanpa campur susu lain, semoga rezeki susu sentiasa ada. Since Aman kurang makan, i lah kene makan banyak makanan berkhasiat sebab nak menyusu kan, tapi otak ni selalu risau susu tak cukup dulu, now no more. I kene ada happy thoughts and positive vibes always, bukan senang susu nak kering and i pernah baca somewhere, emptying your breast is like emptying a river, mana mungkin kan, so yakin susu always ada selagi baby minum. Jangan stress sudah!

Aman in his wet suit

We took Aman into the swimming pool last few weeks apparently he didn't really enjoy it haha. I noticed Aman ni tak suke air sejuk, dekat rumah kalau air mandi kurang suam dia akan merengek. Hmmm this one i can guarantee you, confirm ikut mommy haha. Mommy Aman tengahari buta panas cemana pun sampai dah tua bangka ni tak suke mandi air sejuk. Masa study dulu dekat hostel mana ada water heater kan, sanggup masak air. Sanggup angkut cerek ke bilik mandi, kadang kalo nak cepat tadah jer dekat air panas tempat orang minum tu miahaha.
On his first Birthday


Cakes!!

We throw his first birthday in Colmar Tropical, Bukit Tinggi, his Mommy and Baba's favourite place for a short holiday. Mula-mula i nak beach holiday tapi cancelled last minute sebab i mimpi tsunami and i dont think Aman will enjoy it, nak pergi jauh-jauh i pulak belum ready, so Colmar tu just nice lah, Aman enjoy watching swans, horse, rabbit, dog, deer etc. Weather pun nyaman. Lepas holiday, Aman kene inject MMRV. Hmm.. Good boy, dia macam tak sedar pun dia kene inject, langsung tak nangis, macam tu la baby Mommy. About 10% baby yang kene injection ni akan demam, i was hoping Aman takkan demam coz in a week time after the jab we planned to go back to Perlis.

Kambing golek Aman, another one masak gulai rebung! Nom! Nom! Nom!

After raya haji we went back to Perlis, and had Aman's belated birthday celebration there, potong cake with his cousin Mamey yang jugak celebrate his 5th birthday on 2nd Nov. On the 3rd Nov we had a small kenduri Akikah for Aman. I pilih the same caterer on our wedding last 3 years, this time for akikah adalah sekor kambing golek and another one buat gulai rebung. Alhamdulillah, this is the best kambing golek i ever had. Thanks to Hafa Catering and Dr Grill! Makan kambing sampai lebam! Cumanya Aman tak berapa nak sporting, dia langsung tak nak kat sape pun except his Mommy and Baba, bukan kata orang lain nak dukung, orang tengok pun dia nangis. Isk ape ni aman.. Hahaha.
Nenek and Atok Perlis, n Maklong frust sebab tak dapat nak main dengan Aman. Hmm. Apokono kau jang?? 

Alhamdulillah masa di Perlis Aman sihat, but one day lepas balik dari perlis he got the fever, elok elok 10 days after the jab, memang biasanya baby akan depan dalam masa 7-10 hari(dari apa yang i baca). Paling tinggi suhu Aman 39.4, ini la demam Aman yang pertama seumur hidup dia selama setahun and i believe his fever was due to the MMRV shot. Tapi Dia langsung tak meragam sepanjang demam, tidur nyenyak macam biasa, main macam biasa, cuma makan jer kurang. Lepas demam datang balik selera. Tapi lepas demam i noticed ada ruam dekat badan Aman, so we bring him to see his paed. The doc said the rashes is very common, it will goes off after few days. Now Aman dah ok, sihat alhamdulillah. 

So itu lah kisahnya skit sebanyak sepsnjang 4 bulan i tak update blog. Hehe. Im so sorry dengan komen yang tak terbalas, i really appreciate pada yang bertanya khabar. Memang tak dapat dah nak update blog macam dulu lagi, kalau masih nak tengok Aman once a while you can visit my Instagram account: ladyofleisure2101. I will find some time to updatemy Little Parlour soon!

So long!! 

23 comments:

Fazlinil Irma said...

yeaayy.. berupdate jgak blog mummy aman ni.. :)

alhamdulillah.. seronok tgok aman membesar dgn sihat..

Nanie Khairani said...

Hi Lady,
Rindunya nak baca your writing... :)
Dulu Humaira pun alami separation anxiety yang sangat teruk. Dengan semua orang dia takut. Orang tengok dia pun nangis. Kalau orang yg berbadan besar sikit, lagi laa dia kuat nangis even orang tu tak pandang dia pun.
But since we sent her to school early this year, dia dah berubah. Dah pandai bersocial and dah tak takut orang dah. Dah pandai bermanja2 dengan maktok, atok and other uncles n aunties dia... :)

elise said...

:)
welcome back!~

~yaya~ said...

Haluuu mommy! Haluuu aman! Miss u! Nasib ada instagram ;p

♥ Wina ♥ said...

weeeee missed you n Aman!!

bestnye baca cerita macam² pasal Aman..dun worry too much about Aman yg tak banyak makan, insyallah he'll be okay..

keep updating!!

yatt said...

big boy dah aman :) super cute

Hana Soffelia said...

Owh, glad to hear both of u ok. hehe Wah, arman nak berkepit dgn mommy and baba je eh. Tak taulah naurah macam mana nanti.

Lia said...

aman sudah besar dan hensem gitu.. kejap kan masa berlalu... :)

Has Honeylanz said...

kalu x dulu dulu suka baca n tiru resepi masakan lady :)

Madam Sooyaree said...

Hiii!!! Tu la, kita tunggu je nak tau cerita Arman tauuu... Anyway, glad to know he's turning into 1 fine boy! Ganteng you!

Tihara said...

as salam

lama tk baca story both of you..alhamdulillah semuanya sihat2..cuma ada sorg lagi sorang dua bloger yg sepi terus,tak tau khabar berita

kasihredha said...

Macam xpercaya je tgok ada n3 baru...Terus buka...misssss Sgt.
Alahaiiii aman, dah besar...dah boleh jalan...dah ada 8 gigi...kejap je kan.
Sure dia lebih enjoy minum susu dari makan....xpe, Nanti ok lah tu

fiza said...

Arman dani dah besar...comelnya...kejap jer kan. Congrats lady sebab masih fully BF aman.

atulhani said...

sekali tulis.. panjang cite pasal Aman... best dengar Aman dah jalan.. Neesa will be 14 months soon, tapi belum jalan.. gigi 8 + 4 baru nak tumbuh iaitu gigi geraham.. that's y dia demam sgt hari tu i guess...

aman.. kalo aunty dapat jupe aman rasa nak geget2 la.. comel.. geram tau..

NenetPenne (NP) said...

its been so long u do not update ur blog..i tot u dah resign dari berblog..

noorshafila said...

Lama tak dengar cerita dari tuan rumah ni :)

Aman dah besar. Sama macam my Alfeey (tak sampai seminggu lagi 13 bulan). Cepat betul masa berlalu kan Lady :)

Sue said...

finally!!! update jugakkkkkkk..heheh penat tgk kat list blogroll i..little parlour tak update2 pon. btw, arman such a hensem boy. happy bday!!!

mamma olyn said...

awwww at last, rinduuu blog ampa..huhu, teruskn bf chaiyokkk2! pjam celik da msk sthn, cute sgt aman!

-cinta soFiaSafiya- said...

rindu sngt dgn lady......

aman dh besar.....makin makin emsem... happy belated befday aman.. :)

cacah said...

hi lady!
haha best juga dapat baca u karang panjang2 ni.. selalu tengok gambar kat instagram jer.. hehe ;)

aman ni... semoga cepat mesra2 ye ngan orang lain.. sian mommy

-shahzere-

Lady of Leisure said...

Fazlini irma,
Hehe mudah mudahan insyaAllah, itu kah kan mommy aman tak update blog padahal baru anak sorang dah tak menang tangan hihi...


Nanie Khairani,
Hi dear hehe.. Thanks for sharing, i oun really hope his separation anxiety will go off soon.. Bkan apa i jarang balik kampung so sesali sekala jumpa his atok n nenek, aunties n uncles nak main pun dia nangis.. Hehe..



Elise,
Tq dear..



Yaya,
Halu yaya.. Kita jumpa di sanaaa di sana di sanaaaaa miahaha


Wina,
Hehe miss u to my dear.. Tu la dulu i worry to much, now takmo pikir sangat sebab dia elok jer membesar.. Just go with d flow kan .. :-)


Yatt,
Hehe he is turning 14mo in a week time..



Hana soffelia,
InsyaAllah naurah will be fine dear.. Actually seronok sebenarnya bila anak manja dengan kita its just i feel guilty leaving him to do some house work when all he wants is only me huhu..



Lia,
Hehe tq dear..


Has honeylanz,
Hehe sekarang kalo update pun pic makanan aman je la kot kekekek


Madam sooyaree,
Hehe hi narif owh kembang aman bila kata diaganteng.. Keke n makin aktif tapi mak dia tak jugak kurus, mujur ada spanx miahaha..



Tihara,
Salam kak, huhu sekarang memang susah dah nak berblog n blogwalking huhu.. Tapi sentiasa ingat kawan2 blog semua.. Miss u..!


Kasihredha,
Hehe ni sebenarnya dah type selema beberapa hari kak, hari2 type sesikit.. Mencabar sungguh.. Tu la aman ni, harap2 satu hari nanti ada lah selera dia kan kak, akak doakan ye.. :-)



Fiza, tq fiza doakan lady dapat bf aman selama yg mungkin.. :-)



Atulhani,
Takpe atul, setengah budak ni cepat jalan, mungkin cakap lambat skit, cepat cakap mungkin jalan lambat skit, gotu lah orang tua kata.. Y oenting kesihatan dia baik kan.. :-) salam pelok cium kat neesa.. :-)



Nenekpenne,
Huhu takmungkin resign net, cuma ambik masa skit.. Nenek ada instagram tak??


Noorshafila,
Tu la anak kita sebaya kan, teringat dok cerita oerkembangan kat forum hehe.. La ni nak jengah forum pun berkira2..



Sue,
Awwww ta so much dear, u made my day! Terharu bila ada orang sudi baca...




Mama olynn,
Aww tq laling, doakan kami kuat semangat nak bf aman cam mama olyn jugak.. Hehe...



Cintasofiasafiya,
Awww tq dear and we miss u too!! Mwahh!


Caca,
Haiiii.. Haha kat insta susah nak type panjang.. sini tak sedar mengarang tgk dah satu page kekekkee.....




mikamusz said...

lama betul menyepi... nasib baik dah ada entry baru.. semoga Aman terus membersar dengan sihatnya...

bujal X said...

da setahun lebih da~~rasa macam semalam saya tengok gambar arman masa baby~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...