Friday, February 25, 2011

Mee Sanggul

Rumah mil tengah banyak petai sekarang. Petai besar-besar sebab mil cakap masa tanam dulu dia buka mata besar-besar heheh. As usual masak sambal lah kan, nak buat sambal tempoyak tapi tempoyak dengan pucuk ubi pulak takde. The sambal, makan dengan sup fucuk and nasi for lunch, petang makan dengan mee sanggul. My sil gave me some mee sanggul from Johor.

Dulu masa study, a friend of mine bawak mee sanggul from Kedah lain skit, nipis dan lembut macam kueh teow. Goreng macam goreng mee tu. The one from johor ni macam maruku skit, goreng dalam minyak yang banyak, lepas tu makan dengan sambal kicap or sambal ikan bilis.

Fresh, baru petik dari pokok


Sup fucuk

With mee sanggul

64 comments:

-kak LiMaH- said...

Lady~ mee sanggul jOhor ni seyes memang sedap...i loikeee.......

tapi tak besa g laa makan ngan sambai petai....

pasni kalo ada g mee sanggoi nie nak tryLaaa....mesti sedapppppp

croft said...

Kalau kat Muo, org panggil tu mee siput. Makan dengan sambal tumis....isy, terliur pulak[padahal kat rumah seplastik lagi tak goreng. stok wajib!]

shi3la said...

uittt besornyer petaii...memang mcm tuh ker petua nak tanam petai utk dpt petai besar2 nehh..

haku kalau petai mesti buat sambal petai ngan udang.perghhh memang makan tak bangun-bangun lah jawabnyer..pastu biler masuk toilet paham-paham jerklah.maka azablah orang yang masuk selepas haku sebab terkena panahan asmara...mhuahuahuaaa...

prinCessLiYaNa said...

sedapnye mee sanggul tu!..

fiza said...

Besar² petainya yer lady, geram tengok. Tak pernah try lagi mee sanggul nih, klo kat KL mana nak cari? Ker kat mana² kedai pon ada.

zeta said...

Alamakkkkk..petai pujaan hati ku!!!besar2nya..sukaaa..!!!!!
Kalau i la yg tanam petai tu..mesti nipis2 je petainya..sbb mata i sepet..hahaha..
Bestnya..dpr mkn petai besar2 cenggitu..i jeles..!!

kasihredha said...

Lady
akak tak pernah makan mee sanggul...huhu
kesian akak...hihi
Mintak resepi boleh?

Fulamak besarnya petai tu... :)

lil sharky said...

Best nyer....puas makan tu, petai size lagi besar dari duit syiling...I lama tak makan petai, kena cari ni

Farra Dhelina said...

besarnya mata petai ni d..puas makan kan..buat jeruk petai pun sedap, sbb besar2, mmg puas ni makan..

ieda said...

haa mee sanggul makan ngan sambal petai .. adehhhh sedap tuu .. tapi akak jarang dpt makan mee sanggul nie .. di pahang payah nak cari :)

adoiii tembam2 petai tuuu sedapnya buat ulam ekekek

anymz said...

eeeeeeeee...geramnya akak tgk petai tu lady..bosar2 mato ee..
naaaaaaaaaaak..
kita tukar dgn tempoyak.rumah akak ada baaaaaanyak stok tempoyak.kalau balik rumah mil lalu depan umah akak leh singgah ambik..hehe

maya amir said...

ooo tak epnah dgr mee sanggul..mmg makan dgn petai ek.. mak aiii petai tu geramnye tgk..gemuk2..:)

Fazlinil Irma said...

lady..

bersihnya petai u..makan dengan kulit pun boleh. saya pernah dgar. kulit dia pun ada khasiat/ubat.

teringat pakcik jual petai naik moto sambil jerit.. 'petai..!!' ;)

Cat-in-Sydney said...

Lady of Leisure,
Mama kata budak-budak tak boleh makan petai. Nanti benak nak mengaji. Sebenarnya sebab orang tua-tua aje yang nak makan sedap kan? Kadang2 Mama masak lemak cili api ikan beli, campur petai dalam kuah tu....yummmm....... purrrr....meow!

risa said...

i really missed dat big2 petai lah dear...uwaaaaaaaaaaaa

lasiraf said...

saya suke petai!!!sedapnyerrrrrrrrrrrr...huhuhuhu

Chik Na said...

wah..gumuk-gumuknya biji petai tuh... dan segar plak tuh... mesti sedap buat sambal kan :)


x pernah makan sambal petai dengan mee sanggul

ashra said...

nyummy2..hehe.sgt meyelerakan.shud try this one too.haha.byk nye nak try.mula masak idak lagi..

Anna Da Lady said...

aiyo.style baru ni..never try this recipe and eat mi sanggul and sambal petai sekaligus..but, saya sangat sukakan petai..tambah2 kalau besar macam petai yang awak tunjukkan ni..puas hati

ICA said...

OMG...kalau my hubby nampak petai2 tu...sure dia pecah kepala...:))

atulhani said...

lady, pokok petai boleh tanam sendiri yer.. hehehe.. sorry kalo soklan tak masuk akal.. selalunya beli jerk.. dan setahu saya, nak ambil petai ni susah, pokok2 tinggi kat hutan :P.. tak tahu plak orang ada tanam hahaha..

Ms Dots said...

Subhanallah... geramnye tengok petai ni... it looks so perfect and fresh.. apart from her petua, baja apa MIL you pakai sampai gebu cam gini? She must have a "green finger". tanam apa pun menjadi.

Merpati Putih said...

haha..ni kalo kat muar dipanggil mee siput..mmg glemer abih..feveret bdk2 kat sini..tapi i tak tau nk mkn..tak reti ..huhu what a shame..

amirah said...

mee sanggul ni mcm kropok je??mcm suhun goreng tu kan?yg slalu buat ladna tu?

Netnet said...

i been searching for petai up and down ..still cannot find one maaa...

my god, besarnya petai2 tu... cantik2 pulak tu....

Murni Delights said...

wah..besarnyer..w/pun vill tak mkn tapi suke sgt tgok petai...

Murni Delights said...

wah besarnyer...

Melur Jelita said...

Lady jelita,
nak minta petai sikit..seyes ni..akak dok ngidam sangat..sini tak da pun..dah banyak hari cari..huhuhu..

Yours Truly said...

LOL....cantiknya your petai tu! Best betul la...nak skit boleh?

gee ryder said...

aduhhhh sedapnye tgk petai tu masak ranum..fresh!

mee sanggul yer..rasa cam penah mkn jer time raya dulu

Sue said...

besar2nye mata petai!!! sedap sangat kalau dibuat sambal ngan ikan bilis atau udang. Walllahhh!!! Err.. boleh beli seikat tak? susah nak dpt yg besar2 gini...

umimiqdad said...

salam..
bestnya petai tu,besar2 matanya...terliur tgk...huluqlah sekeping hehe

DeLancrettLurpak said...

huihhhh, puas ati dpt makan petai mcm gitu.. sepapan tu cukup dah kot sekali makan..


sedapnya sambal petai, i nakkkk!!!

mrs.spicy said...

besar nye petai tu lady

Lady of Leisure said...

-kak LiMaH-,
sedapp.. kalau tak makan dengan sambal ni makan dengan sambal kicap lagi sedap kan.. :)




croft,
hehe kitorang first time mkn masa nak goreng tu meletup skit ye hehe




shi3la,
hehe katanya gitu la.. tu la apsal masuk toilet lepas tu bau cam nak pengsan je kan.. :D




prinCessLiYaNa,
yup sedap.. :)




fiza,
hehe kat kl tak berapa sure nak cari d mana sebab yg ni my sil bawak from johor.. :)




zeta,
hehe.. tu la tunggu jer musim petai ni.. pokok satu jer pun tapi buat banyak jugak.. :)




kasihredha,
hehe mee sanggul ni just balik goreng n sedia dimakan kak.. :)




lil sharky,
hehe tu la sampai kena kerat dua sebelum masak hehe




Farra Dhelina,
hehe tu la tapi lepas makna toilet wangi skit ekekek...




ieda,
di kl ni pun tak pernah jumpa kak.. :)




anymz,
haha good idea kak, kita tukar petai dengan tempoyak ekeke.. :D




maya amir,
sbnrnya makan dengan sambal petai, kitorang je makan dengan sambal petai sbb kebetulan masak sambal ni.. :)




Fazlinil Irma,
betul org kata kalau makan dengan kulit kurang skit bau dia kan.. :)




Cat-in-Sydney,
hehe angelina, arri n molly tutup hidung kalau mommy dia bawak balik petai ni mesti tutup hidong ekeke




risa,
hehe sila ambik berkat dengan pic ni kak risa.. :D




lasiraf.
hehe best kan.. :)




Chik Na,
sedap, tapi kene kerat dua sbb besar sgt.. hehe




ashra,
hehe takpe lepas pantang nanti boleh try semua k dear.. :)




Anna Da Lady,
kitorang ni kebetulan jer ada mee sanggul n petai tu yg jadi resepi gini.. :D




ICA,
hehe peminat petai lah ni yer.. :)




atulhani,
hehe boleh jer tanam sendiri.. mil tanam sendiri tapi pokok dia memang tinggi, kene naik ngan tangga smp atas bumbung then dari atas bumbung pakai galah lagi




Ms Dots,
hehe tu la mil tu tanam apa pun menjadi i pun geram tgk..agaknya tangan dia memang sejuk kan.. :)




Merpati Putih,
hehe try la mal, sedap giler, kitorang amkan dengan sambal ni terus jatuh cinta hehe




amirah,
lebih kurang tapi agak keras n rangup.. :)




Netnet,
kat pasaraya hero kat rumah i ni selalu ada petai.. :)




Murni Delights,
hehe best kan tgk yg besar2 mcm i.. :)




Melur Jelita,
akak dok area mana.. petai ni kat melaka.. hehe.. kalau kat kl ni lady slalu tengok kat pasaraya hero kat rumah ni ada petai..




Yours Truly,
hehe sila sila ambik berkat hehe




gee ryder,
kihkih i baru first time makan.. :D




Sue,
huwa petainya sudah dimasak.. yg banyaknya di rumah mil.. di rumah lady takde... tapi kalau sue nak di pasaraya hero slalu jugak nampak dorang jual...




umimiqdad,
hehehe.. kalau ada lagi memang huluq dah hehe... haritu masak sambal masukkan kesemuanya hehe




DeLancrettLurpak,
huii ikutkan mmg cukup tapi i kalau makan petai tamak skit.. :D




mrs.spicy,
ehehe besar gile kan.. :D

~ Mamma Olyn ~ said...

woww, sukeee petai, gemokk gemokk yea, klu kmi mkn cam kacang..yumm yummm sedappp, lps tu jenuh mkn sweet mint tkut mulut busyukk..hihi

Melur Jelita said...

Akak kat Kelantan la Lady Jelita..nak petai itu juga..dalam gambar itu..nak itu, nak itu..hehehe

Lady of Leisure said...

~ Mamma Olyn ~,
hehe tu la masalahnya makan petai, sedap tapi berbau terlebih 'best' la pulak.. nak kene gosok gigi 4-5 kali baru hilang bau kan.. :D




Melur Jelita,
huwa jauhnya kak laili jelita.. kalau kat kelantan maknanya ambik berkat dari gambar ni je lah ye hehe

cik jijah said...

tak pernah lagi rasa mee sanggul johor.. and ni lah first time tengok mee sanggul mcm ni.. selalu yg keras tu.. kena celur tu..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

penah makan masa my x dulu sebab dia orang muo..so dia la yang perkenalkan mee nie dekat i..tapi diorang panggil mee siput..

elise said...

huwaaaaaaaaaa...bolatnya petai! tentu ranguppp dinikmati!

elise said...

huwaaaaaaaaaa...bolatnya petai! tentu ranguppp dinikmati!

Lia said...

1st time dgr mee sanggul mkn mcm ni ye.. hehe.. jakun la lia ni.. hehe...
wahh lady besar2 ye isi petai tu.. sedap buat sambal petai dgn udang.. yum..yummm

Lieynanilaz said...

pes taim tgk mee sanggul ni...mesti kruk..kruk..bila makan..he3..

Ms AiReEn MoHd said...

hamboi petai tu bukan main chantekmate nye lagi..ni kalau mak ngan abah eryn tgk ni mau meleleh ayaq lioq ni....chantek sungguh la .,,,

Azmiezas said...

serius akak cakap, mmg akak blm pernah makan mee sanggul ngan smbal petai..

btw:..geramnya akak tgk petai tu,..isinya..pergh..penuh mcm bulan tgh mengambang..

FarEast said...

wah! btol besar petai tu ... besar lagi dari duit 20 sen ... terus saya kuarkan duit dalam poket membandingkan dan membayangkan besar petai tu :p

TK said...

Teruja sangat sangat sangat tgok petai yg bermata besar tu. Besarnya la setiap butir petai tu!!!Geram menengoknya.Nak jugak petai tu!!!Dok imagine petai tu buat sambal udang petai.Sedapnya. Mee sanggul akak rasa tak pernah makan lagi..

{ finieViolet} said...

dah lama tak makan mi sanggul.. terliur la tgk petai tu kilat2.. hubby sy mkn petai dgn biskut cracker..hantu petai tu..hihi

Chik Mimi said...

assalam lady tak tahu blog ai dah ade kat sini sori ,geramnya tengok petai tu,dulu2 sambal tumis petai is my fav sambal,sekarang ni dah tak lagi mbe dulu dah puas makan kut ,

Lady of Leisure said...

cik jijah,
ha yg keras kene celur n goreng mcm mee tu pun best kan.. :)




PuRpLeLiCiOUs LoVe,
betul2, setengah org panggil mee siput kan.. :)




elise,
hehe betul, rangup gitu.. :)




Lia,
hehe saje je makan dengan sambal petai tapi best la not bad hehe




Lieynanilaz,
hehe rangup.. :)




Ms AiReEn MoHd,
hehe besorkan petai ni.. :D




Azmiezas,
hehe tu la kak geram ngan petai mil ni.. :D




FarEast,
hehe besar dari syiling 20 sen tu boleh dikatakan besar la kan.. hehe




TK,
hehe mee sanggup ni pun lady tak pernah makan, baru jer first time ni, kat kl jarang jumpa.. :)




{ finieViolet},
wah peminat petai betul tu.. :D




Chik Mimi,
hehe its ok.. buat sambal dengan udang best kan.. mil lady sbb dah banyak sangat petai kadang dalam sambal sardine pun diletak petai.. hehe

Chik Mimi said...

lady i tak guna acuan yg bulat tu tp guna botol mayo yg 3 muncung tu kalau lady nak tgk sini linknya http://qasehmu-abadi.blogspot.com/2009/12/acuan-roti-jala-geng.html

Tihara said...

Wahh petai,I like!.mee sangul lama dh x mkn.perghh.

Lady of Leisure said...

Chik Mimi,
tq so much chik for this link.. bersemangat nak mencantikkan roti jala ni hehe.. kita boleh kontrol amount yg keluar kan, kalau acuan biasa tu dia meluncur lagu bebenor.. kadang tertebal, kadang ternipis hehe..
ta again.. really appreciate it.. :)




Tihara,
hehe petai ni sampai bila pun tak jemu.. :)

en_me said...

xleh makan petai nnti mulut anda berbau.. ihiks

Hann said...

Lady..

kite orang utagha.. tak gheti nak makan mee tu lagu dengan sambai petai tu.. Kalau lady jamu makan, buleh la try.. sedap dak agak2, macam makan nasik ngan petai dak?

zailamohamad said...

first time dengar perkataan mee sanggul..nampak sangatlah tersangat jakun Zaila ni..hehehe

and first timelah nampak petai yang sangat besar, baja apalah MIL guna tu ya?? memang semangat sungguh pokok petau yang ditanamnya;)

Lady of Leisure said...

en_me,
sekali sekala takpe.. :D




Hann,
sedap hann, tapi nikmat dia tak sama dengan nasi.. hehe.... :)




zailamohamad,
heeee kitorang pun baru first time makan ni.. :D

FarEast said...

saya baru upload photos pre wed ;) if u free, boleh la lawat blog saya :D

Anonymous said...

mkn mee sanggul ngan kuah asam pedas pon sedap!

Anggerik Berduri said...

mee siput..hahah now u dah rase rite?sdap kan?

Lady of Leisure said...

FarEast,
dah visit tadi.. cantik.. :)




Anonymous,
wah kalau dengan kuah asam pedas belum pernah try lagi, mesti sedap ni kan..




Anggerik Berduri,
hehehe sangat sedappp.. :D

Ermayum said...

i sangat suka petai especially yang layu msak merah - biarlah kencing busuk pun sodap betulllll eeee teringin lak hehehe

lady try petai potong separuhkulit bilis and cili padi banyak 2 tumbuk separuh lumat, bawang kecik banyak2 bagi minyak lebih ski fuu yoooooooo terangkat - makan ngan roti pun sodap - my dad dish jarang goreng sambal petai merah - we all goreng cili padi bagi hijau :D

Lady of Leisure said...

Ermayum,
told my husband, katanya dia pernah makan petai masak mcm u kasi recipe ni, sedap giler katanya.. i akan try nanti, i dah boleh imagine kesedapan dia hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...