Tuesday, November 9, 2010

Jeruk Petai

Ramai yang suka and ramai jugak yang tak suka. But both of us sukaaaaaa sangat. We bought some fresh petai from Masjid Tanah last weekend. RM20 untuk 6 ikat petai dapat not even half of balang kuih raya pun! Tsk! Nak kene beli about RM50 baru dapat satu balang kot. Tapi masa tengah ambik petai, pakcik penjual petai tanya: Nak buat kenduri keeee? Chaiss! Terus terbantut feel nak makan petai.

Mommy and Mak pesan nak buat jeruk petai kene masak air garam and once dah mendidih tunggu air garam sejuk baru masukkan petai. I asked them, kalau macam tu why not i masukkan garam dalam air yang dah sejuk. Apasal nak kene masak air baru? Dorang cakap tak boleh. Tapi tak cakap the reason. Why eyy? Tapi i ikut je tak nak menderhaka sebab takut jeruk petai kene sumpah jadi batu.

Petai yang sudah direbus

Isi petai yang dipicit keluar
*just in case ada yang tak kenal petai

Bahan-bahan:
6 ikat petai
Garam
Cara-cara:
  1. Potong bahagian tepi petai dan potong setiap selang 3-4 biji. Didihkan seperiuk air, masukkan petai dan rebus sampai petai berubh warna. Tutup api, toskan dan dan tunggu sejuk.
  2. Bila dah sejuk, picit leluar isi petai. Masak 1 liter air dengan 2-3 sudu besar garam. Once mendidih tunggu sejuk. Masukkan biji petai ke dalam balang dan tuang air garam yang dah sejuk tadi. Simpan pada suhu bilik selama lebih kurang 4-5 malam. Lepas 4-5 malam, boleh masukkan dalam fridge untuk disimpan.
Molly: Huh, petai?? Again?

Oh tidakkk! :-D

50 comments:

ieda said...

erghhh paling sedapp dikk dilayan dgn sambal tumis @ sambal belacan dan nasi panas2 .. perghhhh

cumeinyaaaaa tusing uu dikk :)

POSH76 said...

petai ni bagus untuk ubat kencing manis..tp tak makan sgt lerrr

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

besarrrrrrrrrrr nyer molly....cute sangat.....
petai...ohhh no...aku xmakan petai jugak..hehehehe leh geng ngan molly la...:P

Bai said...

Lady by suka!! comel itu kucing!!=D

amirah said...

hahaha..comey je muka molly..cam muka protes je..ni kan lady, memang sesuai makan ngan cili padi jeruk..my mom selalu wat..tp saya tk reti mkn petai..my husband yes..tp yg tak best partnya..angin oo

Leez said...

i tak makan petai.
tapi kalau ada sambal tumis petai....makan gak. Huhuhu!!!

Adlina Husaini said...

oh my..selalunya jeruk petai makan ngan apa eh??

amboi molly,jual mahal ngan petai yerr..tau dak mahal tau petai la nih..

molly teman mommy masak kat dapur eh..aunty suka la ngan bunga mommy tu..tanya sat kat dia beli mana? mesti kat obesi nii..

NenekPenne said...

i kan duduk apatment, then one day, neighbor chinese i bukak pintu rumah dia..makk ai, bau petai jeruk memenuhi ruang sampai ke tangga you....

petai jeruk i kurang sikit tapi kalau petai mentah..oohhh heaven ok.. cecah pulak dgn budu taruk tempoyak...

Sue said...

tak sangka yea, u pandai makan jeruk petai. salute lah.. sbb i mmg tak reti langsung nk makan jeruk petai. sedap ke ek? kat umah kalu org kg dtg, mmg dia bagi petai. mak i je la yg makan sorang2. heheheh... buat masa ni ada keinginan nk makan, tp bila da depan mata terus terbantut.

comel la molly..

Nanie said...

Ini makanan yang hubby sangat suka..Tapi Nanie tak pandai makan..Tak tahu kenapa.Balik jer kampung dapat la sebalang bekalan petai jeruk nie.Sekarang ada sebalang kat rumah.Nurul cakap "kakak tak sanggup nak jadik anak abah macam nie..Busuk la".Adoi anak daraku mana cheq belajaq cakap mcm tu..hem..

isabelle said...

i mkn petai sikit2. tapi kalo nak mkn, bgtau kat hubby dulu... kang spoil mood sebab bau tu.hehehe.
lagi satu, malas bau bila kencing tu.
nak2 tgh cek up perut ni, selalu kena urine test. kang pengsan clinic assitants semua...

zarin said...

lady, rebus petai tu sama macam yang org celur petai tu ke? sebab itu hari i makan jeruk petai still ada rasa mcm petai mentah lg but i can eat petai celur sbb tkde rasa petai mentah..hihi sorry ye lady, ni soklan bodos sbb i tk mkn petai yg raw tu

Farra Dhelina said...

hehe molly tak suka ye?? aunt suka!! lady,. ni sama tak mcm buat jeruk cili?? sedap nya jeruk cili jugak kan..makan dgn mee goreng ..pehhh eh lari topik lak ekeke

noorshafila said...

Hehehe.. bila musim petai my mom buat jeruk petai ni berbalang2 sebab nak bg kat mak2 sedara yang balik kampung. Almaklumlah pokoknya sebelah rumah je.
Tp sayang anak dia ni tak makan petai.

ashra said...

petai?I suka..tp smabal petai udang la..petainya I tak mkn.hubby pun so-so je.emm..kalu tru resepi u ni,ada gak kelainan kan..le try..asal petai je,I masak sambal udang.hehe

A~ said...

kami pon suka petai. sambal petai, masak lemak petai + ikan masin. tu je la. jeruk petai ni rasa apa ye? sedap makan dgn apa eh?

TopsyTurvyMum said...

haha..
cute jer dia posing camtu..
"erkkk...petaiiii!!"

TK said...

My children and I suka sgt jeruk petai. Selalu beli je kat pasar tak pnah tau camne nak buat. Nak tanya org pun malas..Skrg baru tau..hehe.Thanks to you!

fiq said...

sedap nyer petai =)

dilaOHdila said...

wah good ideya ni
ceq x terpikir pulak nak buat petai ni jadi jerok
selalu duk boh ngan sambai. bestbest!! hang balik melaka jugak ka cik ang

Mama Sohayl said...

Wah...bleh buat ni! Tq! I tak suka makan but my other half plak hantu jeruk petai..Hehehe..Nak buatlah nnti.. =)

screamingmommy said...

haa..haaa..gelak betul i baca part yg u just follow takut menderhaka..muahaahaaa....well kena tanya chemist ni kenapa kena buat mcm tu ye?

Drama Mama said...

wakakkakakakkakakka! molly tak sanggup makan petai! gimme five molly! hahahaa

http://twinkywinkystars.blogspot.com

kasihredha said...

walaupun terseksa dgn bau mulut setiap lepas mkn petai...tapi tetap menjadi foveret akak.,,:)

Myluv-Sylvia said...

hi lady.. lama tak menjenguk lady. petai jeruk tu makan camne? mcm petai biasa tu ke? sori.. syl tak biasa mkn petai. tpi.. kdg2 tu mkn jugak.

anymz said...

oo..tak letak asam keping ya lady?..
jeruk petai akak letak asam keping and garam..kalau yg mcm dalam gambar tu,akak letak 3 keping asam keping.kdg2 akak letak jugak cili padi dalam 3 atau 4 batang..

maya amir said...

i looovvveeee it.. petai, jeruk petai, jering, kerdas...ohh my..my..u name it..sume i sukak gilak-gilak:D and one more thing..molly tu sgt cute laa lady.. suke lak i tgk gmbr die menengokkan petai tu...gerammm...kalau jumpe dpn mata i, i gomol2 molly..hehehe

maya amir said...

i looovvveeee it.. petai, jeruk petai, jering, kerdas...ohh my..my..u name it..sume i sukak gilak-gilak:D and one more thing..molly tu sgt cute laa lady.. suke lak i tgk gmbr die menengokkan petai tu...gerammm...kalau jumpe dpn mata i, i gomol2 molly..hehehe

atulhani said...

saya n hubby pun suka petai.. tapi biasanya buat sambal tumis ikan bilis or udang la kan.. jeruk petai ni saya pun tak pernah rasa..

ps: petai memang mahal laa huhuhu..

~ Mamma Olyn ~ said...

Petaiii...i love it, even busyuk hehe. Ms kmi keja, slalu g makan kat kedai suri kat jln raja muda, petai rebus dia gemok2, best. Kmi slalu g bertiga, sampekan tauke kedai cop kmi ni minah petai, nampak ja muka kmi, sure p tgk petai...hahaha...then dia sruh kmi tanam petai blakang opis, saba jela..wakaka

Madam Sooyaree said...

Waa.. i fail le makan petai Lady. Tengok Molly, geramnye!!! Rasa macam nak gomol-gomol

zeta said...

oh petai..i luv u..!!

zailamohamad said...

my husband pon suka sangat2 jeruk petai ni..zaila prefer yang fresh tapi yang ni mahu fengsan orang bila hidu bau mulut, tapi kalau jeruk petai ni kuranglah sket bau dia kan..herm, orang mengandung xelok makan petai, nanti darah berbau (kata kat diri sendirik)

Lia said...

petaiii.... terus terbayang sambal petai yg lazat tu.. haha... lawak le molly tu, mesti jeles sbb molly tak leh mkn petai tu.. heeeeee

Lady of Leisure said...

ieda,
hehe molly memang comel hehe.. :)




POSH76,
oo ada boleh buat ubat kencing manis ye.. :)




PuRpLeLiCiOUs LoVe,
haha boleh gimme five dengan molly




Bai,
hehehe..
:)




amirah,
hehehe molly bosan mommy asyik makan petai...




Leez,
i makan apa saja yang ada petai hehehe




Adlina Husaini,
jeruk petai sedap dimakan dengan sambal belacan kira macam ulam la gitu.. hehe i pun tak sure beli kat mana masuk rumah ni dah ada ekekeke... husband beli kat ikea agaknya..




NenekPenne,
haha i can imagine macam mana bau dia, tu belum bau toilet lepas makan petai lagi, memang cam neraka skit hehe




Sue,
hehe kitorang both hantuu petai tau.. :D




Nanie,
huwaaa bestnya dapat jeruk petai, kitorang nak makan kene buat sendiri ehehehe..




isabelle,
haha tu la nak makan kene kasi tau awal2, nanti ada yang pitam.. :D




zarin,
kalau celur dalam may be tak berapa nak masak, i suka yang bebetul masak maknanya fully rebus gitu hehe.. kalau kena yang mentah skit tu tak feel la kan.. hehe.. tapi kalau nak buat jeruk kene rebus lama skit once air dah mendidih rebus about 10 mins..




Farra Dhelina,
lain skit sebab jeruk cili letak cuka.. :)




noorshafila,
huwaaa nanti pas kat i sebalang.. ;D




ashra,
yang jeruk petai ni u buat sambal sedap jugak.. :)




A~,
jeruk petai ni masin skit sebab rendam dalam air garam.. tapi sedap ya ampun.. makan buat macam ulam, makan dengan nasi, sambal belacan with ikan goreng etc.. sometimes i masukkan jer dalam sambal tumis idang.. :)




TopsyTurvyMum,
haha ttm ni leh geng dengan molly la..
:D




TK,
hehe i belajar makan jeruk petai when i was in terengganu la tK sedap sgt.. :)




fiq,
sangat sedap.. :)




dilaOHdila,
hehe yup balik melaka la tu yang dapat beli petai ni.. :D




Mama Sohayl,
hehe try la sedap ni.. ;)




screamingmommy,
HEHE TU LA I TAK FAHAM APASAL NAK KENE MASAK AIR BARU TU.. :d




Drama Mama,
Wakaka..
;D




kasihredha,
tetap menjadipujaan kan.. :)




Myluv-Sylvia,
hehe makan macam petai biasa jugak, makan dengan nasi sambal belacan ikan goreng etc.. mcm makan ulam.. ;)




anymz,
lady tak letak asam keping sebab kalau yang lady beli pun biasa takde asam keping.. kalau jeruk belimbing lady letak cuka dengan cili skit.. sedap yer letak asam keping kak? boleh try nanti.. :)




maya amir,
u suka kerdas jugak? yes i ada geng hehehe.. sedap kan walau busuk tapi best ekeke.




atulhani,
tu la lelebih now ni susah nak cari, kalau ada pun mahal skit




~ Mamma Olyn ~,
hehe olyn pun suka petai eh.. best kan hehe... ha tanah kat sana tu subur kan, kalau ada benih kene tanam kat backyard boleh buat jeruk nanti.. hehe.. agak2 hidup tak kalau tanam sana ek.. :)





Madam Sooyaree,
hehe molly ni pun suka kene gomol.. :D




zeta,
:D




zailamohamad,
hehe balang jeruk tu kalau bukak pun bau kuat giler.. :D




Lia,
kihkihkih.. tu la dia pandang semacam jer kan.. :D

LiAnA said...

i tak penah mkn petai jeruk.. tapi kalau sambal petai mkn ler hihi.


pasal garam tu agaknya utk larutkan dengan air panas kot supaya sebati rasa.... tu pasal tak boleh letak garam dlm air sejuk

Yat Maria said...

petai tak braper reti makan..be it on its own, as lauk sambal or jeruk.. :) pernah ai masak nasik goreng petai but more for my neighbour sebab dia tolong siramkan pokok munga ai ..hehe..

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

seumur idup sekali je penah mkn petai .. sebabnyer takut kene sakit ulu ati lagi .. serik la.. tapi bila tengok petai .. terliur la pulak ..

:: noremy anak rahmat :: said...

blogwalking & follow....


p/s:pandai lady mkn jeruk petai..sambal petai nor pandaila makan..hehehhehe

gee ryder said...

i mkn gak petai jeruk tp i lg suka yg xbejeruk hehe..
kalo nk smpn lama kt umh elok dijerukla kalo x, cpt sgt bekulat

Chik Na said...

chik na pun suka jeruk petai..kat rumah ni pun ade setangah balang lagi ;-)

ComeyBelako said...

lady, cb mesti beli jeruk petai kalu kelik klate. tak serajin lady nok buat sendiri. ngeh3.

mJ said...

i makan petai mentah, yg jerok tak reti nk makan...comelnyer kucing you tuuu gerammm!!

Lynn Nasir said...

oooooooooo..mcm tu cara buatnya..boleh try nnti. mcm sedap la, selama ni mkn sambal petai je. tak pernah jeruk lg. thanks 4 sharing lady :)

Iryani Noor said...

ehehehe xpandai makan petai.. kekkeke...

DaZzlingLilLy said...

i ni sekali sekala makan jugak petai,tambah2 pekena petai bakaq dgn ikan bakaq cicah ayaq asam..ermmm...tapi jeruk petai tak penah try lagi..

Azmiezas said...

Hi Dear,..wah, nampak jer jeruk petai, akak terus singgah..memang best kan..nak2 petai tu x payah beli..hehehe...

psst:..sapa la nak bagi petai kat akak ni yer..

mamma olyn said...

Hehehe..tabikk spring la kmi leh tanam petai kat UK,,nnti try, mna tau. aritu g kedai groceries Thai, ada jual petaiiii, terkejut den, tp 1 bekas tu ada la dlm 15biji, 3pound..uuwaaaa,klu convert da RM15!..xjadi la nak beli..len kali

Lady of Leisure said...

LiAnA,
kalau pakai garam halus yang cepat larut tu? hehe..




Yat Maria,
aaaa apasal la i tak terpikir nak buat nasi goreng petai ni mesti sedap kan..




L@n@ a.k.a Mak Budak,
oo kalau makan petai memang akan rasa pedih ulu ati ke? kalau gitu jangan makan, bahaya kan.




:: noremy anak rahmat ::,
ho nor hehe.. kitorang opeminat petai.. :D




gee ryder,
hehe i nak simpan lama tu yang jerukkan tu tapi dah amkan dua kali.. ekeke..




Chik Na,
banyaklagi tu hehe..




ComeyBelako,
ala sb lady buat sebab tak jumpa yang orang jual punya hehe#




mJ,
hehe comelkan si molly..




Lynn Nasir,
hehe kalau petai banyak elok buat jeruk.. tahan lama.. :)




Iryani Noor,
meh sini lady ajar.. :D




DaZzlingLilLy ,
alamak petai bakaq i tak pernah rasa lagi..




Azmiezas,
hehe lady tau akka mesti suka ni..
:)




mamma olyn,
huwaaa... mahalnya, depa siap kopek ke olyn? kalau 15 biji tu dapat kat hantu petai cam kita baru berapa kali suap je kan hehe.. petai jeruk yang kami buat ni kan, sekali makan lagi habis la.. sedihnya.. dah makan dua kali..

ERMAYUM said...

i suka petai buruk yg da msak merah2 tu heavennnnnnnnn yg muda yg sambal yg jeruk kureng but boleh la gak kalu nak makan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...