Wednesday, October 20, 2010

Bubur Pulut Hitam with Vanilla Ice Cream

Bubur Pulut Hitam with Vanilla Ice Cream

Bahan-bahan:
(A)
2 cawan beras pulut hitam
2 senduk gula(atau secukup rasa)
2 helai daun pandan(simpul)
5-6 cawan air *or more

(B)
2 cawan santan pekat
Secubit garam

(C)
Vanilla icecream
Sweetened whipped light cream
Strawberry/cherry etc

Cara-cara:-
  1. Masak bahan A sampai beras pulut likat dan kembang secukupnya. Masak bahan B sampai meruap dan tutup api. Finally, serve A with B and C.

32 comments:

anymz said...

salam Lady,oooh..senyap2 hilang ke Taiwan ya..best tak kat sana?senang tak nak dpt halal food..?..mmm..kalau best leh masuk dlm list nanti nih..hehe
btw..bubur tu nampak sedap betul.:)

POSH76 said...

yummy....good combination hehe

melur said...

Lady jelita,
akak selalu jadi silentreader tau...lagi silent kalau tengok makanan peberet akak...hu hu

Drama Mama said...

alaaaaaaaa....aritu gi pekan rabu lupaaa nak beli bubur pulut hitam! now dok teringat-ingat. tsk tsk!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Joy said...

mudah nye. igtkan pulut hitam tu kena rebus dulu...

mrs.spicy said...

waaa...feveret. tp without icecream la..hehe..kene pergi cari pulut hitam ni

amirah said...

sedap ke makan ngn eskrim vanilla ni lady?

ashra said...

hi lady..lama nyepi dr blog n RH. =)
I tertanya2 gak mana die gi ye.hehe..

wahh..bubur pulut itam hubby suka.I kurang sket.tapi,le ar try nti tuk hubby kan.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sedapnya....

isabelle said...

i selalu bygkan betapa bestnya ur hubs x payah p restoran mahal2 utk mkn mknn sedap2 yg u buat, siap dgn culinary art yg lawa2 tu.
ishhhhh

kasihredha said...

Lady..gambarnya cantik sekali..
sure sedap bubur + ice cream...dah boleh imagine :)

dilaOHdila said...

good idea!
tak terpikir aku kalau mkn bubuq itam ni letak icecream. mmg sedap lah jadinya no

zeta said...

sedap mkn dgn bubur tu panas ke sejuk??

zarin said...

aiikkk pendeknya entry? hihi
eh i ada pulut hitam tu..nanti leh buat

=) said...

mcm makanan thai :)

u mesti tertanya-tanya sapa dia ni kan, hahahahha, i la, ana a.k.a. aquahartz a.k.a. ~sodapunch&rojakbuah~
saja tukar profile name, nak jadi lebih low profile =P
anyways, u amacam? dah hilang jetlag ke? c u soon, honey.

~Zila Zul~ said...

sedapnya...adehla, mana lak nak carik pulut itam neh? huhu..

Lynn Nasir said...

ooohhh....sgt melampau...ini buleh jejaskan BMI..sgt mmmmmm...yummy!! ^^

Tihara said...

wow! exclusive ni :)

Ms Dots said...

Lady... looks so yummy... must do it this weekend

marinahunny said...

here comes the food again... i'm waiting for that..hahaha

maya amir said...

my..my..sedap gilerrrr...drooling i neh..uwaaa

Mummy Nana said...

Xpernah try with ice cream and whipped cream. nampak menarik... I mmg suka pulut hitam nie....nyum...

Madam Sooyaree said...

nampak macam senang nak ikut, tapi mana pulak nak cari pulut hitam ni!

Puan Isah said...

Looks yummy! Mak isah drooling :p
I noticed you have great talent in decorating :)
Nicely done!

screamingmommy said...

creative beb! cantik..good idea:)

mamma olyn said...

yummmy sedap nyaaaa!! rs vanilla manis2 buah mesti sdp kan? mm nak try tp kna cari dlu la ada ke x beras pulut huhu..:(

TK said...

Meleleh air liur trigt bubur pulut hitam. I suka sgt!!
Ni fusion ni..Pengat pisang mkn dgn ais krim vanilla pun sedap.

zailamohamad said...

owh sedapnya!!
by the way, rasa sayang nak makan sebab comel sangat;)

mJ said...

kreatif la lady nih...selama ni tak penah terpikir nk makan bubur fav i ni ngan eskremmmm...yummeh ye?

Aleyn said...

U wowww...ni yg teringin nak buat ni...

Lady of Leisure said...

anymz,
kedai halal tak banyak sangat tapi kebetulan dekat hotel yg lady duduk tu ada satu.. :)



POSH76,
tq.. :)



melur,
oo suka bubur kacang



Drama Mama,
beras pulut hitam situ mesti cantik2 kan.. i slalu beli kat padang besar.. :)



Joy, erkk.. memang kene rebus pun hehe..
:)



mrs.spicy,
try la dengan ice cream sedap tau hehe..
;)



amirah,
sedap sangat.. :)



ashra,
try la senang sgt nak buat, kalau tak nak makan ngan santan makan ngan ice cream pun ok.. :)



PuRpLeLiCiOUs LoVe,
tq.. :)



isabelle,
alahai tq is... kembang kempis hidom ai.. :D



kasihredha,
hehe.. :)



dilaOHdila,
sedap wei.. :)



zeta,
kalau nak sedap makan sejuk best.. :)



zarin,
heheh, tetiba takde idea nak mengomel.. :D



=),
hihii... i know its u lah dear.. sebab bila click yr name ti terus masuk ke yr blog wakaka.. btw, i ok tak jetlag pun sebab taiwan ngan malaysia punya time sama sejibik... :)



~Zila Zul~,
kesiannya... :(



Lynn Nasir,
wahaha... :D



Tihara,
tq kak.. :)



Ms Dots,
hope u ll like it.. :)



marinahunny,
hehe more to come.. :)



maya amir,
heheh.. :)



Mummy Nana,
i first time try kat sabah, balik dok teringat tu yg buat tu.. :)



Madam Sooyaree,
nanti kalau balik malaysia kene bawak balik beras pulut hitam ke us.. :)



Puan Isah,
tq so much mak isah.. :)



screamingmommy,
tq dear.. :)



mamma olyn,
hehe, nanti kalau balik sini, kene bawak bekal beras pulut hitam ke sana.. :)



TK,
wow yang pengat pisang belum try lagi makan dengan ice cream.. :)



zailamohamad,
hehe tq zaila.. :)



mJ,
try la nanti dear.. :)



Aleyn,
sila2... hope u ll like it.. :)

Shu Shinju said...

sedapnye.... saye suka bubur pulut itam.. aiskrim juga..hihi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...