Friday, August 13, 2010

Kuih Sagu

Kuih sagu ni antara kuih yang palih senang nak buat. Kalau tengah sibuk-sibuk tak sempat nak pergi beli kuih, buat la kuih ni. Sambil masak lauk lain pun boleh buat. Lepas tu, sambil-sambil buat kuih sagu boleh jugak buat Puding Sagu Gula Melaka. Kan dah jadi dua jenis tu. :-)

Kuih sagu

Bahan-bahan:
1 cawan sagu - untuk dua atau tiga orang makan
2 helai simpulan daun pandan
Beberapa titik pewarna merah
Beberapa titik perasa ros
Gula secukup rasa
1 cawan kelapa parut
1-2 cubit garam
Air secukupnya

Bahan-bahan:
  1. Basuh skit sagu dan rendam selama 15 minit. Toskan. Masukkan sagu dalam periuk bersama air, gula secukup rasa, simpulan daun pandan, pewarna merah, dan perasa ros. Masak hingga sagu kembang dan betul-betul likat kemudian tuangkan ke dalam acuan kecik atau loyang. Sejukkan dalam peti ais.
  2. Gaul kelapa parut bersama garam biar rasa masin skit. Kemudian salut sagu yang sudah disejukkan dengan kelapa parut.

41 comments:

catz said...

sangat menikam kalbu...
:).
sedap dan cantik.

Tihara said...

kuih ni sedap..lemak2 manis,sejuk je tekak kerana sagu itew :)

fabulous.farah said...

ouh..farah panggil kuih ni kuih beronok..sedap~

fisa othman said...

senang je rupanya ekkk...hhehehe i like it...:D

Azmiezas said...

Sedapnye..

itu kuih faveret akak taww!!..

-NiD's- said...

adeihhh kuit pebret nida nie LADY..... dan-dan tingat waktu doLu-doLu kalu berbuka puasa takda kuih nie, tak saH....sdp makan kuih nie...sebab cam UNik jaa kuih saGu nieh...heheheh

zeta said...

sedap x rasa kuih sagu yg Lady buat tu???

amirah said...

eh..mmng senang sgt la buat kuih ni sbnrnya ek..hehehe..tk pernah tau pun..

Farra Dhelina said...

mmg mudah sgt buat kuih ni tgal mls dgn rajin je..hehehe..

ahhh tln air liur!

zarin said...

dua dua kuih ni i suka :) sedap

J.L said...

sedap. terasa kenyal bila kunyah ;)

ERMAYUM said...

i tak suka sogo :)dan kuih muih nya

ashra said...

first time tau cara2 nak wat..ingat susah..tgk resepi senang je..hehe.insyaallah nk try la nti..

Yummy Mummy said...

Best, semuanya best, suka suka suka ;)

suzzsuzie said...

my faveret la ni...apa pun cara masakan as long as sagu mesti ada mari....

~mrs azmi~ said...

suke sangat kuih ni.. 1st ramadan aritu beli kat baza tapi tak sedap.. huh

DeLLa said...

simple & sedap.. i likeeee

aquahartz said...

nyaaammm.. i dulu masa student rajin buat ni.
now jadi malas sejak start kerja. hahahhaaa. now kena practis jadi rajin balik :P

Drama Mama said...

senangnya nak buat! ni among my fave kuih ni. tapi i tak reti buat kuih tradisional nih. nanti nak try buat! erkkk...sagu tu beli kat pasar ada jual ke? hehehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

IdzaLia said...

tq Lady for sharing...
blh lia buat masa berbuka nanti..
^__^

Hamzah Ian said...

nice

Yat Maria said...

Hi LP

Selamat berpuasa..
allow me to amik this recipe okay? thanks
yat

gee ryder said...

la sng gile upenye kuih sagu ni.xpenah tau pun caranye selama ni.tau mkn jer hehe..

feveret i ni..leh try :)

Farah Y said...

Perfect for buka! Asyik makan kuih karipap je for lately. I wonder if they have sagu over here. Hm.

Fazlinil Irma said...

bila tengok tajuk entry lady. sy dah seronok. kueh peberet tp 2 kali buat x jadi. sbb air terlebih.

bila tgok resepi awk. air secukupnya. waahh.. keciwa.. :(

Imma said...

wahh Lady...tabik laa kat you..Mmg expert gila bab2 masa memasak nii...

Honestly I will make this home as my reference utk belajaq memasak..yeaaa...TQ TQ TQ to have this page of yours.. ;-)

maya amir said...

laa senang jek ghopenye.. semangat i nak buat..nmpk tak? punye pemalas i ni, carik kuih yg senang jek..hehehe

Myluv-Sylvia said...

senang ke lady?? mcm susah je.. uhukkk..

Jard The Great said...

hehe.. thank for the recipe...

TK said...

I suka kuih sagu tu. Tak penah buat lagi kuih sagu tu wpun it's very simple..Terrible tul lah I..kuih sagu tu pun tak tau buat!

Lady of Leisure said...

catz,
tq.. :)



Tihara,
betul sejuk best..
:)



fabulous.farah,
oh beronok ye..
:)



fisa othman,
senang bangat..
:)



Azmiezas,
sdp kan..
:)



-NiD's-,
hehe lady pun suka kuih ni..
:)



zeta,
sedap serious haha..
:D



amirah,
senang gile..
:)



Farra Dhelina,
haha betul nak ngan tak nak je..
:)



zarin,
sedap kan..
:)



J.L,
betul3..
:)



ERMAYUM,
hehe.. u suka kuih apa?
:)



ashra,
senang sgt kejap je dah siap..
:)



Yummy Mummy,
hehe..
:)



suzzsuzie,
hehe ada mari..
:D


~mrs azmi~,
kesiannya u.. kadang kat bazar warna pucat n tawar je kan.. potong stim tol..
:D



DeLLa,
sedap..
:)



aquahartz,
hehe buat la kuih ni senang giler... tapi sana mudah tak nak dapat sagu ngan kelapa parut..?



Drama Mama,
hehe senang n cepat nak buat kuih sagu ni.. sagu tu slalunya kat kedai runcit pun ada kalau di pasaraya siap ada yang berkaler2..
:)



IdzaLia,
try la nanti..
:)



Hamzah Ian,
tq..
:)



Yat Maria,
hi yat.. sila2... hope u ll like it.. thanks for droppin' by :)



gee ryder,
try la mmg senang gile..
:)



Farah Y,
haah la kan sana ada ke idak sagu.. kalau ada boleh gtry this one and puding sagu with gula melaka..
:)



Fazlinil Irma,
ala kesiannya.. lady tak reti nak kasi specific amount of air tu sebab lady agak2 je.. kasi bebetul likat..
:)


Imma,
hehe tq dear.. i buat yg simple2 je.. :)



maya amir,
wakaka i pun cari yg senang je..
:D



Myluv-Sylvia,
senang sgt ni syl :)



Jard The Great,
welcome..
:)



TK,
hehe.. i pun dulu tatau ingat susah rupanya senang je kan..
:)

kimmy said...

one of my traditional favorite kuih ni.:)

ummi5 said...

ooh senangnya, nvr knew.
btw just dropped by and saw Molly, she looks fierce :O

fatenton said...

mak aii senangnye..
harus i cuba..

lady, haritu faten try buat puding karamel..ambik resepi dari lady.. ntah kenapa die punye gula tu tak bape nak jadi.. dua kali faten try buat air gula tu tapi dua kali keras.. die keras dlm periuk..
nasib baik kali 3 jadi..membazir aje rasanya gula terbuang..

Hamzah Ian said...

aloo alooo...

screamingmommy said...

beb..i suka sgt kuih ni..but u selalu masak n just u n hubby je makan..i pulak selalu rasa tak worth nak masak sbb tak ada org makan.

Lady of Leisure said...

kimmy,
sedap kan..
:)



ummi5,
sangat senang.. hehe molly nampak je garang dia manja sebenarnya.. esp dengan mommy n baba dia dengan orang yang tak kenal dia agak pemalu.. but arri friendly dengan semua orang.. :)



fatenton,
la ye ke kesiannya faten.. lady buat ok cuma few years back masa memula try buat puding ni ada gak kejadian gitu, dia mengeras terus lady buang je.. now i know the trick, biar je dia mengeras, lady terus kacau, dia akan cair semula and bertukar perang.. dengan syarat api kene perlahan.. sebab gula ni bila dia cair dia tak macam air, dia cepat beebnor panas..air kalau faten tak nak letak pun takpe actually.. tapi lady letak gak sikit.. so far ok je.. :)



Hamzah Ian,
thanks dropping by..




screamingmommy,
hehe.. i kalau keje rasanya i beli lauk or makan kedai gak sebab letih kan.. tapi since i do umah, might as well i masak je hehe..
:)

Nia said...

suka sagu yg makan dgn gula melaka dan santan tu..yummy!!

tapi, yg mcm ni pun sedap juga!

aquahartz said...

hi, sini senang je nak cari sagu & kelapa parut. byk kedai groceries cina. hehhehe, cuma i je malas makan dessert.

Lady of Leisure said...

Nia,
haa sagu ngan santan n gula melaka tu sedap kan.. :)



aquahartz,
hehe, try sagu puding with gula melaka tu sedapnya... isk isk isk i teringat dah ni belum tengahari pun lagi.. :D

Shu Shinju said...

senang upanya wat kuih sagu ni... shu ingat susah....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...