Thursday, August 26, 2010

Bubur Biji Nangka

Semalam buat Bubur Biji Nangka yang senang tu. Sambil-sambil boleh buat Buah Melaka sekali sebab pakai bahan-bahan yang sama jugak. Kitorang tak berapa makan nangka tapi letak jugak sebab dulu pernah beli bubur ni dekat satu Kelantanese restaurant, dia letak nangka dengan biji halba skit. Nama pun Bubur Biji Nangka mesti la kena letak nangka kan. Lagipun ada lebihan nangka buat Tub Tim Grob itu hari.

Bubur Biji Nangka

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung pulut
Air dicampur dengan pewarna hijau secukupnya

Santan pekat dari 1 biji kelapa
2 helai daun pandan - simpul
1-2 cubit biji halba
1 ulas nangka - hiris halus
Gula pasir
Garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. I suka buat kuahnya dulu. Masukkan santan pekat, daun pandan, biji halba, gula dan garam secukup rasa kedalam periuk dan didihkan. Kalau rasa pekat sangat boleh tambah air. Bila kuah hampir mendidih masukkan hirisan nangka dan tutup api. Ketepikan. Kalau suka kuah santan tu brown, pakai gula Melaka.
  2. Bancuh tepung dengan air yang sudah dibancuh dengan pewarna hijau hingga jadi doh. Bentukkan bujur macam biji nangka dan rebus dalam air mendidih. Biji nangka akan timbul bila dah masak. Angkat, toskan dan masukkan kedalam kuah santan tadi.
Lepas tu bawah ni bihun goreng yang senang nak buat tu heheh. Now dah confident giler nak goreng bihun, dah tak macam dulu lagi. Dulu kalau nak goreng bihun mesti malam sebelumnya ada mimpi ngeri like bihun terlalu kering la, tak cukup moist la, terlembik la tsk tsk tsk. Dalam banyak-banyak benda nak dimasak, bihun ni to me agak buatkan i tertekan. Tertekan.

Bihun Goreng

Excuse bihun comot ni, tak sempat nak hias, goreng nak cepat sebab baru balik dating dah nak dekat berbuka, tapi dah rendam awal sejak lepas sahur gitu. Lagi satu bihun yang i suka; bihun goreng putih yang digoreng kosong just pakai minyak, bawang putih, dan serbuk lada hitam lepastu makan dengan sambal tumis ikan bilis. Nyum.

39 comments:

anymz said...

Lady,you are giving me an idea to fry this bihun gondol(goreng putih)ptg ni nanti..kihkih..thnx ya

TopsyTurvyMum said...

Rasa macam nak coba jer bubur bijik nangka tu..nanti jumpa nangka harus try!

Farra Dhelina said...

ye kt pon suka bihun goreng pth.,mkn dgn cili kicap pon sedap gak letak cuka..weeeee

* thnx ye :)

Bai said...

ades. Lady.. terliur by..mak makkk!! hehehe

Azmiezas said...

Patut la nampak urat bihun tu besar2,..rupanya Lady rendam lama..tp w/pun tak make-up still nampak sangat sedap..kalau letak sambal ikan bilis n telur mata sebijik..errmm..telan air liur jap..

Shu Shinju said...

lady, bihun goreng putih tu..bihun singapore kan... shu pon favourite bihun tu.. makan ngan cili hijau wat jeruk..fuhh.. best...

MUNIRA AZME said...

biji cempedak pun jugak ...=)

screamingmommy said...

beb..bubur biji nangka tu my fave..tapi kalau nak beli kat bazar ramadhan i ni memilih sikit kalau benda berkuah dan bersantan ni:) nak buat hmmm bercinta lah kan rasanya...bestnyaa tgk u masak tu..even bihun pun mengancam.
BTW, bukan before puasa u ada cakap bln puasa ni nak beli je, tapi rasanya..lagi byk memasak ye?:)

Nia said...

bubur biji nangka? wah..menarik tu. makan dgn halba? hmm,..mcm masakan pantai timur byk yg guna halba kan? hehe

Nia said...

bubur biji nangka? wah..menarik tu. makan dgn halba? hmm,..mcm masakan pantai timur byk yg guna halba kan? hehe

Whoohuu! said...

wahhhh meriahnyer fishball. Kalau dapat kat i ni rasa nyer clear fishball tu dulu.

IdzaLia said...

Lia tak penah mkn lg bubur biji nangka tu.. tp nmpk sedap ye..

ZARA said...

hualamak lady!!! i dig ur bihun!!!!!!!!!!! it's almost like the colour of my mom's bihun!!! so absolutely love it!!

zeta said...

Igtkn kena masukkn biji nangka..rupe2nya nama je ye..

fatenton said...

ooo mcm tu rupenye bubur nangka..
faten tak pernah try lagi..
my dad suke gile mkn nangka..
nak trylah nt..

btw lady, smlm faten makan mee rebus dkt gulam mee..
sumpah sedap gile nak mampus awk!
balik rumah terbayang-bayang ajeee :D

POSH76 said...

Aku lagi suker mihun simple camtu...bukan senang taw mau goreng mihun kene ada teknik baru menjadi...hehe

Mummy Nana said...

I suka beehoon goreng...percaya atau tidak.. my this s my favourite....;-)

ashra said...

hehe.tergelak baca entry mee hun tu.tapi btul la..meehun mmg susah nak masak..bukan susah ape,susah tang nak perfectkan tu..I pun kalu wat,mesti ter moist sgt.hehe

atulhani said...

hahaha.. teringat cerita from MIL.. dia pesan kat anak dia suruh beli bubur biji nangka tuhh... sekali anak dia balik, bawak masak lemak sayur nangka ehehhee.. budak2 mana tahu bubur biji nangka tuu.. kelakar...

Arief Arf said...

bubur biji nangka?
tak pernah pulak dengar.
macam sedap je.
oh, the bihun looks REALLY good.

X)

Yat Maria said...

lady

this one ai tak pernah buat..but nangka ai sgt2 faveret..hence the reason why nangka tu tak sempat jadi this kinda menu..cepat abis.. :)

Chik Na said...

dah lama chik na tak makan biji nangka ni..dulu masa chik na kecik kecik, arwah nenek suka buat kueh ni...

Lady of Leisure said...

anymz,
hehe sedap kan bihun gondol..:)



TopsyTurvyMum,
kadang2 some ppl buat without the nangka.. :)



Farra Dhelina,
betul2..
:)



Bai,
kesian hehe



Azmiezas,
hehe.. tu la kena telur mata sekali bestnya kan..
:)



Shu Shinju,
cili jeruk bestnya.. :)



MUNIRA AZME,
hehe cam biji cempedak kan..



screamingmommy,
hehe tu la mulanya ingat nak membeli kat bazaar tapi takat sekarang i baru gi bazar 2-3 kali gitu je sebab kali ni macam kurang best huhu.. i masak lah skit simple2 kat rumah hehe..
:)



Nia, masa masak kuah letak halba skit.. :)



Whoohuu!,
takde bahan lain pun meriah ngan fishball je hehe..
:)



IdzaLia,
sedap sangat.. :)



ZARA,
hehe same lah dear, i pun suka bihun yang merah pucat gini..
:)



zeta,
hehe biji nangka tak leh makan kan, yg leh makan tu biji cempedak kan?
:D



fatenton,
try la faten senang sangat dessert ni.. wah dengar faten cerita ni teringin pulak nak gi tapi jauh skit la from my place.. tapi fampus tempat tu.. dengan dia punya mee kan..
:)



POSH76,
tu la pasal dok try few times ni baru menjadi..
:)



Mummy Nana,
hihi sama lah kita.. :)



ashra.
tu la susah nak buat bihun, kalau untuk makan sendiri ok la kan tapi kalau untuk tetamu buatnya tak jadi hehe..
:D



atulhani,
hehehe... tu la sebut biji nangka ingat biji buah nangka la kan..
:D

J.L said...

ur bihun nampak moist gitu. suka.

melur said...

Sekali lagi lady jelita masakkan makanan kesukaan akak...bekas letak mihun tu pun kesukaan akak..hehe

Drama Mama said...

wah wahhh pandai dah u goreng bihun macam mommy u ekk???

http://twinkywinkystars.blogspot.com

maya amir said...

tetibe nk mkn bihun goreng neh:)

aquahartz said...

nyaaammmm! bunyinye sedap sangat.. terliur jap dipagi subuh ni. haha.
apsal dia panggil biji nangka ye? masa u masukkan nangka tu u bubuh bijinye skali ke?
wow bihun goreng! i tak pass lagi masak bihun goreng. slalu bihun i buat bihun sup je. nanti kena try ni. :D

dilaOHdila said...

salam lady.....
pebret aku tu nangka. kalau buh nangka dalam bubur, jadi harum jek kan. HAng dah buat biskut raya ke lady?:-)

ERMAYUM said...

laaa ingat biji nangka betul2 biji nangka leh makan kan ? my mum dulu selalu rebus sedap rasa kentang :)

~Zila Zul~ said...

macam menarik la bubur biji nangka tu..mana plak la nak carik nangka..hehe

ijan said...

Owhhh.. bubur biji nangka letak isi nangka jugak ek... harusla sedappp... good idea ni...:)

Lady of Leisure said...

J.L,
hehe tq..
:)



melur,
hehe suka bekas ye kak..
:D



Drama Mama,
hehe tu la dah berjaya nampaknya.. :D



maya amir,
hehe sila2..
:D



aquahartz,
hehe nama biji nangka i think sebab bentuk dia bujur2 macam biji nangka.. tapi biji nangka yg real tak dimasukkan pun, nama jer.. hehe..



dilaOHdila,
huwaaaa... aku tunjuk je biskut raya, aku mana reti sangat baking2 nih.. :D



ERMAYUM,
i penah makan biji cempedak, nangka punya tak penah lg.. sedap eh..



~Zila Zul~,
tak letak pun takpe nangka tu.. :)



ijan,
setengah orang tak letak pun, kebetulan i ada nangka i letak skit sebab kat kedai kelantan yg i dok beli dia ada letak isi nangka hiris2 gitu..
:)

Naqies said...

Terliur tgk masakan Lady tau..tersiksa nie huhu.. psstt ada AWARD kat blog Qies tuk Lady, sila laa claim yaa > http://naqies.blogspot.com/2010/08/award.html

sya said...

hahaha... nak gelak dulu...
sama lah kita lady, kalau nak buat bihun, memang menderita je rasanya... asyik takut tak menjadi je... yang herannya, sebab dah biasa buat banyak, masak banyak ok je.. bila masak sikit, lembik pulak jadinya... huhu

Ogy said...

salam ziarah, dtg jalan2 kat blog ni... :)

Ogy said...

salam ziarah :)

LiAnA said...

i suka dessert biji nangka tu.. nampak sedapnyaaaa...

L@n@ said...

kalau menu2 yg manis2 mesti dari kelantan erkk.. walau i bukan org kelantan tapi biji nangka mmg feveret .. pastu lepas mkn sure sakit kepala sbb i alah dgn nangka.. ehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...