Thursday, June 24, 2010

Nasi Daging

Ok masak makanan Melayu balik k. Semalam masak Nasi Daging. Dah lama simpan resepinya tapi tak terbuat. Resepi ambil dari myresipi kalau tak silap tapi dah modify skit ikut suka hati hehe. Pekena nasi daging ni dengan air asam tomato campur kerisik.

Nasi daging dengan air asam tomato berkerisik

Bahan-bahan:-
500g daging lombu - potong ketul-ketul besar
3 cawan beras Basmathi
1 sudu besar rempah kurma
1 paket rempah sup bunjut ADABI
1 inci halia - belah dua
4 biji bawang merah kecik - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 biji tomato potong dadu kecil
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 bunga lawang
Sedikit mentega / minyak sapi untuk menumis
1/2 cawan susu segar
Garam secukup rasa
Daun ketumbar
Bawang goreng

Cara-cara:
  1. Rebus daging dengan rempah kurma, rempah sup, dan garam hingga empuk. Air rebusan daging jangan buang, akan diguna untuk masak nasi.
  2. Tumis halia, bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga hingga wangi dengan mentega atau minyak sapi. Masukkan tomato yang didadu, masukkan beras dan balik-balikkan.
  3. Masukkan 3 cawan air rebusan daging. (pakai cawan yang sama dengan sukatan cawan beras tadi)
  4. Bila beras sedikit kembang masukkan ketulan daging yang direbus tadi serta susu dan bila susu mula meresap saya keluarkan beras dengan daging-daging tu dan masukkan dalam pengukus dan kukus sampai beras kembang cantik.
  5. Tabur daun ketumbar, bawang goreng dan hidangkan dengan air asam tomato. Kalau ada papadom pun sedap jugak.

Dari atas nampak cenggini


Saja nak tayang banyak-banyak kali :-D

Untuk air asam tomato buat macam biasa. Campurkan bawang, cili padi, tomato, belacan, air asam jawa, garam, gula dan kerisik. Gaul sebati. Kerisik ni optional sebenarnya. Tak nak letak pun boleh but i prefer air asam with kerisik. Sedap. :-)

58 comments:

bErrY sTraWbErRy said...

rajin nye Lady susun mcm 2... :)

Adlina Husaini said...

4 thumbs up! haha

Nurain said...

lady, sedapnya nasi dagang ni.. ada sedikit kelainan resipi dari nasi dagang yang biasa tu...

fisa othman said...

ni 1st time tengok...hehehe lom pernah rasa lagi...;)

POSH76 said...

sedapnyer resepi nak2 air asam tu bess2 hehe

ashra said...

nyummy...wah,,untung hubby kan,semua lady le masak..
1 malaysia nye masakan. =) bertambah sayang hubby..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dah lama xmakan nasi daging...huhuhuhu dah la hari nie i posa..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa tergugat iman i taw...

lil sharky said...

wahhh looks so yummy. rajinnyer u masak.

DeLLa said...

nnti nk amik resepi ni...bapak mentua suka ni..leh try..thanks..lady mmg pandai masak..bertuah hasben

Drama Mama said...

my mom slalu buat time bulan posa. sedapppp! makan nasik ngn air asam ja. slurpppp! *drool*

amboi lady semangat nak tayang eh! hahaha

http://twinkywinykstars.blogspot.com

zeta said...

Uuu..uuu..air asam sedapp...

honeylanz said...

tetiba teringat akan nasik daging kt kedai makan maksu kt seberang jaya ;)
hehehhee

Chik Na said...

bila tgk nasi daging yg lady buat ni teringat rempah ready made nasi daging yg adik chik na beli kat kedah.. silap silap dah expired ;-)

Farah . 5577 said...

wow.. nampak sedap sgt.. nak cube gak laa..

am bloghopping, love ur bloglaa.. dh laa mmg tgh nk blaja masak ni.. :)
i add ur link in my bloglist boleh?

Tihara said...

wahh lady..mmg bagus tu air asam tomato bubuh kerisik..belah2 utara mmg expert part ayaq asam ni..belah pahang ni, air asam depa buh air asam jawa, bawang n cili je..tak taruk belacan..tak power arr..

Marsha~ said...

wooaahhh.. sedapnye sup ketam bawah tu........ kamu sgt pandai masak eh.. kena copy sume resepi kat sini ni

NeenaAnuar said...

sedappp nyer lady!!!

Azmiezas said...

Sedapnye Dear..

akak dah lama tak makan nasik daging ni since mak akak dapat darah tinggi..

dulu mak akak sangat rajin masak nasik daging,..tapi sekarang ni bau daging pun dia dah tak nak..

kesian akak..hehehe..(nak sikit,..boleh??..)

zailamohamad said...

Lady telah berjaya menggugat keimanan Zaila..Nak tahu, hari ni Zaila puasa pastu bila je masuk blog Lady tengok nasi daging ni, dan-dan tu juga kecur air liuq..esok zaila nak cuba buatlah, thanks sebab berjaya membuatkan zaila telan air liur!!

CikLilyPutih said...

sedapnya nak cuba la weekend nie

Leez said...

wahh nampak pun dah sedap..
i should try this recipi...

fatenton said...

lepas operate haritu faten dah tak boleh makan daging..kena jaga.. :(

Aleyn said...

Hmmmm....nampak mengiurkanlah kaler nasi tu...heehhe...bertambah lagi koleksi resepi online i...thanks..

working mom... said...

yummy !...i pon suke air asam tomato dgn kerisik tu...penah buat gaks..

isabelle said...

statement saja nak tayang byk2 kali tu sungguh buat i geram.
eiii...
u tunggu la i balik penang ni. i nak mkn macam2

lily lotus said...

sedapnya tengok :)

Lady of Leisure said...

bErrY sTraWbErRy,
rajin ke hehe tq..
:)



Nurain,
hehe ni sebenarnya nasi daging bukan nasi dagang terengganu tu...
:)



Adlina Husaini,
hehe tq dear..
:)



fisa othman,
sedap jugak nasi daging ni..
:)



ashra,
hehe... boleh la sesikit..
:)



POSH76,
hehe air asam kerisik not bad..
:)



PuRpLeLiCiOUs LoVe,
heheheh... alamak... ampun..
;D



lil sharky,
hehe mood rajin skrg ni..
:D



DeLLa,
tq della.. try la nanti... daging tu rebus sampai empuk kalau lembut baru sedap makan..
:)



Drama Mama,
haha tu la saja jer nak tayang2 kan.. muahahah.



zeta,
ha letak kerisik best..
:)



honeylanz,
wah yg tu lady tak pernah try lagi.
:)



Farah . 5577,
hi farah.. try la nanti.. nak sediakan nasi daging ni pun mudah jer caranya.. btw thanks for dropping by.. i looked up yr blog just now... keep blogging yeah..
:)



Chik Na,
kalau tak expired lagi cecepat buat..
:)



Tihara,
hehe belacan tu yg buat sedap kan... pastu tambah kerisik lagi lah lemak rasanya..
:)



Marsha~,
hehe sup ketam tu sedap jugak esp makan ngan ikan masin sebab dia masam..
:)



NeenaAnuar,
sedap jugak hehe



Azmiezas,
ala kesiannya kalau dekat lady hulur dah mangkuk tingkat kat akak hehehe...



zailamohamad,
ha nanti try la zaila, pastu air asam jangan lupa letak kerisik skit tau..
:)



CikLilyPutih,
hope u ll like it..
:)



Leez,
kalau ada papadom goreng skit sedap..
:)



fatenton,
kesiannya apasal lepas operate tak leh makan daging?



Aleyn,
welcome.. hehe kaler nasi tu sebab air rebusan daging dengan rempah kurma n rempah sup..
:)



working mom,
sedap kan..
:)



isabelle,
kihkihkih... i memang ngengade suka tayang kan muahahahah....



lily lotus,
sila2..
;D

ERMAYUM said...

lady ni kalau food prsesentation memang mengancam habis heheh belum pernah buat lagi macam senang nanti i try :)

Lady of Leisure said...

ERMAYUM,
hehe tq dear.. nasi ni senang nak buat, hope u ll like it..
:)

sya said...

lady..
nak bagitau...
tiap kali lady letak gambar makanan kan.. bukan makanan tu je yang jadi perhatian saya... pinggan tu pun menarik perhatian.. pinggan2 lady lawa lah.. :P

TK said...

Betullah kata ermayum..your food presentation mmg mengancam..eh bila lagi nak lukis cartoon??. U kan terrer! Akak tak pnah mkn nasi daging dear..mak akak pun tak pnah masak..takpela akak bljr kat blog u ni..

catz said...

looks sooo dilisyes...
iskkk..isk...duk selak2 blog u..fikir nak masak apa.

:)

i'm following you.

miow.

cik jijah said...

lady ni kan kalau memasak.. presentation memang ada class.. i likeee :) tapi nasi daging.. hmm.. one day i try.. skrg ni tgh suka makan ikan.. maybe sebab duk ganung kan.. ikan banyak.. hehhee

Eti said...

ini mmg confem sodddappp lahh!!!

liana said...

lady, makin liana tgk blog lady ni makin berkobar2 perasaan nak rajin masak cam lady...

Lady of Leisure said...

sya,
hehe tapi sebenarnya lady kalau nak ambik gambar suka pinggan kuning jer kan ekekeke... :D



TK,
ye tak ye dah lama letak pic kartun kan, ada lukis skit tapi malu nak letak hehe.. btw nasi daging ni sedap juga esp makan dengan air asam tomato tu.. tak silap resepi ni from utara..
:)



catz,
hehe so end up masak apa hari ni.. thanks for following me.. i pun dah follow u juga..
:)



cik jijah,
hehe tq.. owh kalau dok ganu of coz menu banyak dari ikan kan.. teringat nasi dagang kat ganu yg best..
:)



Eti,
hehe ok jugak..
:)



liana,
hehe.. wah ye ke.. kalau gitu i pun semangat gak la nak masak.. hehe

maya amir said...

lady..sgt 'menggiurkan'.. terus lapo i:)

Lady of Leisure said...

maya amir,
hehe... tak dinner lagi?

Nana said...

lady,
lapar sekarang. macamane? heheh

mJ said...

pandainyer lady buat nasi daging utara nih...sedap laaa...kitorg kt ofis selalu gak order nasi daging utk makan2...air asam tu sedap sbb taruk kerisik ekkk...best laaa...pandai la u masakkkkk

Nia said...

teringat belajar buat nasi dagang dengan MIL. belajar beria2 nih, tapi last2 tak buat2 pun..hehe

eh...ni nasi DAGING! hehe,..alamak, terkeluar tajuk la..

IdzaLia said...

wahh.. sedapnya.. lia mmg suka makan nasi daging ni tp masak aja tak reti2.. hehe.. nanti lia kena try resepi lady ni.. thank's lady for resepi ni... yumm..yum..

Farah Y said...

Nasi daging memang sedap! Tapi selalu miss buat air asam. Lepas ni nak cuba :)

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

amboih dah la sedap..dia dok tayang hiasan2 pulak kat nasi daging.. terasa mcm hari raya pulak. btw, nnti kalau i rasa nak cuba masak apa2 i tgk blog u saja..well done beb!

Lady of Leisure said...

Nana,
alamak... camno?
:D



mJ,
kerisik tu letak skit jer kasi rasa lemak2 skit sebab kerisik pakai kelapa kan..:)



Nia,
hehehe tu la ni nasik daging..
:D



IdzaLia,
hope u ll like it..
:)



Farah Y,
goreng papadom sekali..
:)



AZALINA ABDU RAHAMAN,
heheh hiasan tu saja jer mengada haha

POSH76 said...

datang lagi mau makan nasi daging hehe

Mummy_nad said...

udah terliur teman tengok nasi ni lady... lady pos skit leh x??? i ni [mim.aliff.lam.sim] nak masak...hehehe

shi3la said...

cedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....

haku pon prefer air asam with kerisik..memang menjilat jari tangan dan kaki..:)

N A N I E said...

salah satu fav food ai..nasi daging hehe sebab senang dan simple dimasak..ai makan ngan air asam+tomato+bawang hehe

Lady of Leisure said...

POSH76,
haha sila2..
:D



Mummy_nad,
try la sennag je masak nasi daging ni.
:)



shi3la,
sedap kan boh kerisik...



N A N I E,
letak belacan n kerisik skit sedap..
:)

ROUGH.ROSA said...

Tahniah!

Nampak sempurna dan sedap, cam kat restoran 5 bintang! Tahniah juga atas hasil usaha mempercantikkan hidangan tu. hehe.. saya salute org yg bersungguh2 dlm apa jua pekerjaan...

kalau bagi kat tangan saya...tak menjadi agaknya resepi tu. :)

Lady of Leisure said...

ROUGH.ROSA,
tq tq tq... :)
tapi rough rosa ada kelebihan lain - ilmu tentang pokok bunga rose..i suka bunga rose tapi tak pandai jaga pulak hehe..
:)

Ms AiReEn MoHd said...

wah nasi daging bagai hah...aku ni hah nasi ngan ayam goreng kicap jerk..pemales giler da la ni nak masak

norlailisalleh said...

nasi daging yang jelita..lagi jelita kalau kasi akak sikit...hehe
melurjelita.com

d.a.m.i.q.u.l.a said...

fuh presentation,kalah hotel!

Lady of Leisure said...

Ms AiReEn MoHd,
wehh eryn ayam masak kicap pun sedap gak tuh..
:D



norlailisalleh,
haha... sila2 kak laili... lady jamu virtually..
:D



d.a.m.i.q.u.l.a,
jangan cakap gitu dami, segan ai..
:D

gee ryder said...

oh i miss ns daging kepala batas..dulu duk penang selalu mkn

Lady of Leisure said...

gee ryder,
maknanya nasi daging ni asal dari utara ke ye?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...