Wednesday, June 30, 2010

Cat and Lily

Ai suka bunga. Tak kira lah kalau bunga di pokok ke, dalam pasu ke, tapi kalau Husband kasi bunga lagi lah suka dan boleh sengih macam kera dapat bunga. Confirm i minah bunga.

Ralph Waldo Emerson kata, earth laughs in flowers. I strongly agree with him, imagine kalau tak ada bunga dalam dunia ni. Sungguh tak berseri kan. Masa bujang i always have at least 3 stalks of roses in my room - they mesmerized me with their lovely colour and scent. Baru ni tebiat tu datang balik. This time i bought pink stargazers lilies with harum sundal malam and greenery, red carnations with peacocks, and madonna lilies with holly berries and greenery.

Of all in the flowers in the world, i love roses of course but for flower arrangement i actually prefer lilies - orang kata they are the flower of true love. :-)

Stargazers Lilies with Harum Sundal Malam and greenery

Having flower arrangement makes your home looks more welcoming and links you to beauty and nature. Wangi pun iya jugak because lily tu baunya sangat lah harum. When you wake up the next day, seluruh rumah ada bau macam flower garden gitu.

Some tips to keep it fresh: Replace the water everyday and put 2-3 drops of bleach, hold and cut the stem underwater on a slant for more surface so it can absorb water as much as possible. Bahagian bawah tangkai jangan biar ada daun yang terendam dalam air, nanti air tu cepat keruh. InsyaAllah kalau buat macam ni hari-hari they can last up to a week.

Red carnations and peacock

Madonna lilies, stargazers lilies, holly berries, with greenery
*baru nak kembang

Madonna lily yang belum kembang

Madonna lily yang sudah kembang *cantik kan?

Holly berries and greenery

The first time i put the flower arrangement my two lovely kitties naik atas meja and cium-cium ambik bau. The second time pun sama, but on the third time dia 'ngap'. Molly ngap skit jer tapi tak telan cuma daun tu terkoyak skit. I dont mind daun tu terkoyak even if bunga terkoyak sekalipun tapi risau if my two kitties tu termakan because lily ni highly toxic for cats and can cause their kidney failure. Ya ampun, mintak simpang. So, pada sesiapa yang ada kucing, lily is not recommended. All parts and almost all types of lilies are poisinous to cats.

Malam bila nak tidur kitorang siap simpan bunga dalam bilik air, the next morning baru keluarkan balik. I never leave them with the flower unattended. However, even after i sprayed cat repellent sekeliling meja pun Molly and Arri still nak panjat. Minah and mat bunga betul, sama macam Mommy dia. Heheh. :-D



Since then, i terus angkat flower arrangement tu dan letak dalam bathroom - tengok lilies masa mandi pun ok juga kan. No more lilies after this, we dont want to take the risk. I love Arri and Molly more than anything else. Nak pi gugel kejap apa cat - safe flowers.

59 comments:

A D I A said...

i love flowers too, i suka purple tulip. talentd la u, leh masak, leh buat flower arrangement :)

zarin said...

tk sangka ye! cats pun suka flowers jugak ye! and yesss me too..i love lillies

bErrY sTraWbErRy said...

arri sangat comel dlm box 2...

-NiD's- said...

semua chnatik...sure umah LADY...segar jaaaa.........
comeilaaa....MOLLY & ARRI

fabulous.farah said...

wah best nya kalau di kelilingi fresh flower hari2..mesti rasa fresh jer. best2

anymz said...

waah i love fresh flowers especially,lilies and harum sundal mlm.kalo dlm rumah,waktu mlm segar bugar bau nya kan...
tapi..sob3.. bila tomei(my cat)asek main kejar2 dgn maknya..bunga plastik pun takleh letak dlm rumah lg..skang ni mcm bela budak kecik..tak bole ada perhiasan atas meja..habis di buat main..

Drama Mama said...

u got such beautiful house. kemasssssssss ja! tak macam rumah i macam tongkang pecah! haha

i like fresh flowers too cuma tak termaintain. huhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

N A N I E said...

Lily sangat cantek..and perfect combination with harum sundal malam..betul cakap Lady..kalau takde bunga, rumah jadik tak berseri :)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

i love calla lillies...yg macam madonna lillies tue...
n owh instead of bleach u can use panadol!
hahahahhaha...yeah mmg confirm habis la supply panadol rumah u kalau everyday kene ade fresh flowers kan ;p hehehe

Marsha~ said...

kucing u comey2 lah.... bagi makan vitamin ke? geraaaaaaaammm... tp dah ade baby ni takleh nak bela kucing lagi.. :(

fiza said...

I tak pernah simpan bunga hidup, tak pandai jaga, mesti layu. Pernah try nak bela pokok cactus, tak sampai seminggu dah layu...huhuhuhu...tangan kayu btol.

Geram btul tgk arri & molly (^_^)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

i pun suka bunga sangat2....dulu masa keja opis lama..selalu beli bunga letak dalam vase..tapi now vase tue dah pecah..huhuhuhu no more bunga...

ERMAYUM said...

oo letak bleach iye petua nya - bleach cap apa ye lady?
i takut bau bunga especialy malam heheh kat mana2 kecuali kedai bunga
lepas my mom meninggal 1 week i bau pandan and bunga kubur :)

DaZzlingLilLy said...

i pun suka lily...siap tanam dalam pasu lagi..satu kaler oren n satu lagi kaler pink..owh lily ni bahaya utk kucing rupanya..thanks for sharing Lady..

Ray said...

Lady,

In the last photo to Arri duduk lepak kat mana tu? He almost belnded in with teh box tu hehehehe...

As for me, memang nanti masuk rumah kena pikir cat-friendly deco style la, so jangan harap la nak letak langsir tassle ke, letas fresh flowers on the table ke or even small ornaments. Gerenti nanti budak2 tu kacau, unless maybe we have display cabinet kan?

Hmm...takpe la, before we make our home child-proof in terms of safety, practice dulu dgn pet-proof practice, tol tak?:)

POSH76 said...

good info me pun suker fress flower tapi asal letak POPOSH get excited nak ngap...so la ni letak ler bunga pelesu huhu

fatenton said...

letak dlm rumah boleh hidup ke lady if tak kena matahari?

cantik2 betul bunga...faten pun minah bunga tapi tak sempat lagi nak try gardening..

btw, cantik rumah lady :)

Chik Na said...

ooo...rupanya kucing alah ngan bunga lily .. kalu cam tu, don't buy any bunga yg akan memudaratkan Arri & Molly ..nanti jadi apa-apa..menyesal tak sudah

ps: chik na also like lilies so much..

DeLLa said...

cntik..sume cantek..umah cntek..kucing cantek..bunga cantek..sume2 la

Shariz said...

cantik2 semua bunga tu.... I suka bunga :)

Azmiezas said...

Dear..cantek bunga2 tu..serius..n ur home ID very nice..teruja akak tengok n salute u la Dear..pandai susun perabot..

kalau akak..hampeh..hehehe..

Nana said...

hahahaha yup yup! cats memang suka bunga! Clover pun sibuk dok main dengan my flowers. Memang lorat sungguh kucing tu! hehe!

zeta said...

dear..bunga2 tu u gubah sndiri kn..cantik..
lilies..i love all type of lilies..esp kala lily..
and Lady..thanks sbb byk kasi info psl cat yg i xtau..esp psl lily x ok utk cat..tp psl cat repellant tu pon..xtau pon ade..hihi..Thanks again..

~mrs azmi~ said...

i love lilies toooo... hehehe

aiyok! sib baik baca n3 u ni... kalau tak tak tau those flower will harm cats!

TopsyTurvyMum said...

cantik bunga2 tu Lady:)

I minat gak nak taruk fresh flowers kat dlm rumah..tapiii...hehehe..my kids tangan tak diam!

zailamohamad said...

Lady, Zaila suka suka suka suka suka sangat-sangat dengan bunga Lily, memang plan nak beli sebagai hiasan kat rumah ni tapi ingat nak beli yang bukan fresh flower sebab malas nak tukar air selalu..hehehee..

by the way, kat mana ya boleh beli fresh flower yang murah??

ashra said...

lady,kita pun suka bunga..tapi,agak memilih gak.tak minat sebarang bunga yang tak nmpk moden,trendy wat so ever la..i mean,cam makcik2 nye hiasan kat rumah..org dulu2 nye tu..u noe wat i mean rite?hehe

pernah kakak hubby bagi tuk letak kat umah ni,hehe,agak kurang berkenan,tapi,nak amik hati nye pasal,letak je la kan..but,luckily,one day,aleesya pecahkan pasunya.hubby siap gelak,''awak sure suka kan'' .kekeke. hubby tau sgt taste kita caner.haha.

kalu cam lady nye,mmg sgt cantik gubahannya.kita mmg minat sgt la..

Lady of Leisure said...

A D I A,
tq dear.. i taram jer susun2 dalam vase tu sebenarnya.. teringin nak belajar cara gubah kalau ada workshop... hehe..
:)



zarin,
dorang suka jugak the prob is banyak yang poisonous to them huhhu...



bErrY sTraWbErRy,
hehe cute kan..
:)



-NiD's- ,
tq nids.. kalau ada bunga mmg best, rumah pun wangi..
:)



fabulous.farah,
sangat best..
:)



anymz,
dia buat main ok lagi.. tapi kalau dia makan n jatuh sakit tu yg i sangat risau..
:(



N A N I E,
harum sundal malam tu nice kan, memalam mmg wangi.. teringat keliwon lah pulak..
:D



Drama Mama,
hehe tq bai.. i beli seminggu sekali je pun... boleh tahan seminggu bunga ni.. kalau hari2 beli jenuh la kikiki...



:: LadyVerde + Mr.Doc ::,
calla lily sangat cantik kan i pun suka, btw ni sure mr doc suh kasik panadol kan hehehe.. gurau jer actually i ada dengar jugak petua panadol tu n pernah try kat roses tahan about a week ok jugak kan..
:)



Marsha~,
tq.. bagi jugak minyak ikan hehe



fiza,
hehe i suka bunga.. tak lah pandai sangat jaga pokok kalau cut flower ni ok lagi la..
;)



PuRpLeLiCiOUs LoVe,
suram kalau tak ada bunga kan..
:)



ERMAYUM,
cap apa pun ok rasanya.. :) alamak, kalau buat kuih tak leh la letak pandan nanti tetiba nak makan kuih seram lak jadinya hehehe..
:D



DaZzlingLilLy,
dalam banyak2 lily lah antara paling merbahaya untuk cat.. wah bestnya u tanam lily menjadi yer tanam kat sini... beli kat mana?



Ray,
hehe arri duduk dalam wooden box.. kengkonon nak sembunyi mementang lah box tu sama kaler ngan dia..
:D
they are very smart kan, arri n molly ni dok nampak i buka pintu, buka laci dorang perhati and kadang tu i nampak dia cuba hulur tangan nak buka laci tempat i simpan dorang punya toys.. not bad kan? hehehe...



POSH76,
bunga pelesu lah yg selamat..
:D



Chik Na,
tu la chik na, lepas ni kene cari bunga yg selamat untuk kucing..
:)



fatenton,
tq faten.. btw semua tu cut flowers, bukan tanam dalam rumah pun... hehehe... boleh tahan seminggu jer..
:)



DeLLa,
tq della..
:)



Shariz,
thanks shariz..
:)



Azmiezas,
tq kak... alamak ni lembu punya susu sapi dapat nama ni kekdahnyer.. husband lady yang susun perabut semua tu sebenarnya kak..lady tak reti sangat..
:D



Nana,
hehe.. lama tak nampak clovers... heheh dia sangat comel..



~mrs azmi~,
hehe lepas ni nak beli bunga kita kene check kat internet bunga apa yg ok..
:)



zeta,
hehe yup gubah sendiri je dear..:) tq.. hehe ada cat repellent tapi some cat like my kitties ni tak heran sangat dia macam takkde effect pun kat dia..
:D



TopsyTurvyMum,
tq hehe kene tunggu depa besar skit..
:)



zailamohamad,
hehe kalau tak tukar air everyday ada sikit susah la zaila..btw lady tak sure kat mana murah, tapi lady suka tengok kat pasar taman tun dr ismail.. bunga di situ semua segar bugar...
:)

rara said...

stargazers are my fave flowers! and thanks for the tips. really taktau about this. lepas ni kalau beli kena sorok jauh2 sikit from my kitties la nampaknya.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

hoho...suka bunag lili juga. lady, rumah lady cantek la...sukanya akak tgk.

dilaOHdila said...

Salam ya lady...
bunga satu part. Mesti harum satu umah hang ngan munga2 ni. Paling aku suka.......................UMAH HANG SHUNTEK! beautiful house. Hang ni mesti rajin mengemeh. Isteri mithali ni (hahaha)

DaZzlingLilLy said...

i tak beli lily tu..tapi ambik kat umah jiran...tapi yg oren tu jenis biasa yg u bleh nampak kt tepi jalan tu..cuma yg pink tu jer lebih kurang mcm dlm pic u..i pun tak tau jlily jenis apa..main belasah aja tanam..

saSha a.K.a MumYalya said...

hi lady..aduh lamanya i tak melawat dua budak comel itu..hehe..semakin comel..hihi
oh bunga2 u kelihatan segar bugar..tgn u mesti jenis sejuk gitu..

miss u lady :)

Whoohuu! said...

Sorry i tak focus kat bunga2 tu... kat umah u cantikkkk!

working mom... said...

yeayy !..suke lily jugak !..
i love calla lily...and yes ur house look very nice with that fresh flower..:)

Lady of Leisure said...

ashra,
hehehe... nasib baik jugak aleesya pecahkan kalau dia tanya ada juga reson nak kasi kan..
:D
bunga hidup senang skit nak gubah, sebab dia dah memang naturally cantik, kita gubah skit2 pun dah ok..
:)

Lady of Leisure said...

rara,
hehe.. tu i but i think lepas ni i tak beli dah kot lily tu.. if m not mistaken rose is ok.. lepas ni try rose la pulak..hehehe..
:)



Naimatul Hafizah Nor Rodin,
cantik kan lily.. tq kak, suami yg pandai hias rumah, lady tak sangat.. lady kemas jer, susun atur suami hehe..
:)



dilaOHdila,
hehehe tq dila.. husband la yg patut dapat nama, aku kemas jer, design2 aku idak le pandai kihkihkih..
:D



DaZzlingLilLy,
untungnya tanam lily.. i tak tau pulak lily boleh hidup kat cuaca panas i tot kalau kat mesia ni kat cameron jer dia nak.. rupanya kat bawah pun boleh, i teringin la jugak kalau cenggitu... tapi masalahnya kat luar rumah i ada anak2 bulu jugak takut dorang termkan...



saSha a.K.a MumYalya,
hi dear... lama tak nampak u, kat rh pun lama tak nampak.. tangan i tak sejuk sangat sebenarnya.. tanam money plant pun susah hidup.. kalau cut flowers ni ok lagi la hehe..



Whoohu,
oh tq dear.. hehe tq to mu husband jugak sebab semuanya idea husband i hehe..
:)



working mom,
ada bunga ni hati i pun berbunga.. kalau lalu kat tepi flower arrangement tu sure terasa nak pandangggg jer.. ehehe

NeenaAnuar said...

I pun gilerr ngan bunga! skg nie teringinn bebenor nak jumpa ngan cik tulip! dulu gie perth dah terlepas tulip festival.. biler laa nak dpt chan nak tengok tulip nie! huhuhu...

Lady of Leisure said...

NeenaAnuar,
kalau nak tengok tulip next year masa spring kene pi kuekenhof in amsterdam... kuekenhof to katanya most beautiful spring garden.. :)

Eti said...

Oh, i love flowers!! tapi apa kan daya... so mahal to maintain...

cantik betul all the flower arrangements that you posted! love 'em!

lily lotus said...

uhuks! tersedak i tau..banyak kali nama i disebut kat sini..hiks

Tihara said...

hehe..kucing pun suka bunga kan..cantik lah your home lady..

TK said...

Ai pun suka bunga and of course Lily is my favourite too!Cantiknya Madonna Lily tu!

Lady of Leisure said...

Eti,
hehe tu la tapi bila ada bunga mood pun lain tau...
:)



lily lotus,
ye tak ye haha..
:D



Tihara,
tq kak..
:)



TK,
madonna lily sangat cantik dan wangi jugak.. semerbak bau bila dia kembang..
:)

gee ryder said...

i pn suka fresh flower tp xreti nk jaga hehe.kalo i nk beli,my hubby ckp xpyh sbb nti at last dia yg kena jaga haha

Ms AiReEn MoHd said...

uikk syg nyer kat si kitties kamu yer.....alololo muke depa pn duk chumel jer kene tangkap gambaq tu no....

tu die lawa tu umah duk deco hah....cun woo

Lady of Leisure said...

gee ryder,
hehe tak susah sgt nak jaga sbnrnya just hari2 kene potong skit tangkai bahagian bawah n tukar air baru..
:)



Ms AiReEn MoHd,
sangat sayang dengan debab dua orang tuuuu...

norlailisalleh said...

rose n lily..my peberet flowers

Lady of Leisure said...

norlailisalleh,
aik... bukan kak laili suka melur ke hehehehe...

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

kak lady, tulip tu lawa nye :) mesti umah akak lawa. penuh bunga bungaan..tenang gitu

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

nice...u tukar brp hari sekali ek fresh flower ni. tingin nak buat tapi bilo nok buek nyo?

Lady of Leisure said...

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH,
tu bunga lily sebenarnya kina.. tulip takde rasanya kat kedai bunga d mesia ni.. kalau ada best kan..



AZALINA ABDU RAHAMAN,
fresh flower ni i beli seminggu sekali.. tapi hari2 i tukar air baru n kerat serong bahagian bawah tangkai bunga tu n buang skit2 daun2 yg terendam..
:)

zeta said...

pelik..nape comment i yg hr tu xde kat cni...Uwaaa.. (T_T)

Lady of Leisure said...

zeta,
komen u ada la dear..
:) hehe

Ayu said...

suka flower tp tanam kat pasu bunga depan jelah..tu pn mcm x bebunga je..hehe..

comel nya cat tu...yg last photo..

zeta said...

huhu..magic..hr tu seyes..check xde..
buat hal pc i ni..nk kena belasah pc i ni..hihi..

Lady of Leisure said...

Ayu,
hehe beli yg dah siap berbunga macam ni pun senang hehe..
:D



zeta,
rasanya itu hari blogspot yg prob kot... komen jap ada jap hilang huhu..

MUNNYRA AZMIE said...

I LOVE TULIP.. ^_^.. my hubby tgk gambar2 kat atas nie dia kata cantik... (sibuk je dia tu nak baca blog gak) anyway mmg cantik plus suka tgk gambar ARRI.. macm model terkenal je :D

Lady of Leisure said...

MUNNYRA AZME,
hehe suka jugak tulip, cantik kan.. :) ehe tq tq.. kembing kempis hidung org puji pic tu cantik, owh arri memang terlebih friendly, kalau kata nak snap pic dia memang suka posing2. ni.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...