Tuesday, April 6, 2010

Masak Lemak Ikan Tenggiri

Ikan tenggiri and pekasam ni datang dari Perlis. Pekasam memang terbaik, goreng dengan bawang and cili padi. Tenggiri tu Daddy pancing. Dari Perlis sampai ke KL ikan ni berjalan. Hehe. TQ to Mummy and Daddy, sedap anak menantu makan. :-)

Masak Lemak Cili Padi Ikan Tenggiri

Bahan-bahan:
4-5 keping ikan tenggiri
20-30 biji cili padi - blend/tumbuk halus
4 ketul kunyit hidup sebesar ibu jari - blend/tumbuk halus
3 1/2 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat
2-3 batang serai - diketuk
2-3 keping asam keping
1-2 helai daun kunyit - koyak skit
Garam secukup rasa

*tumbuk=rajin, blend=malas :-D

Cara penyediaan:
  1. Masukkan cili padi, kunyit hidup, daun kunyit, santan cair, asam keping, serai, dan garam ke dalam periuk dan didihkan. *sentiasa kacau kuah masak lemak dari awal sampai akhir so that santan tak berketul/pecah-pecah.
  2. Bila dah mendidih boleh masukkan ikan, bila mendidih sekali lagi dan ikan pun masak, masukkan santan pekat dan masak lagi sampai mendidih dan cukupkan rasa garam dan asam. Done.

Pekasam ikan puyu

51 comments:

IdzaLia said...

uishh... terliur tgk ikan pekasam tu.. mkn dgn nasi panas2.. maunya bertambah nasi tu..

KELLY910 said...

lady.. sedapnya. meleleh air liur dah ni...:D

Adlina Husaini said...

babe, terliurnya..sungguh mabeles food combination tu!!!

Siti Shuhadah Zainol said...

perut ni terus jadi lapaq bila tgk masakan fovourite shu.. pekasam tu nampak sedap sgt..tingin la nak makan masakan air tgn lady..hehehe...

N A N I E said...

Terbaekkk la ikan tenggiri tuh..jauh perjalanan dia..itu yang membuatkan bertambah special :)

Nana said...

nana tak pernah wat ikan tenggiri masak lemak. kami jarang mkn ikan bergulai...hi3 tak berapa pandai. dan nana tak pernah makan ikan puyu...sedap ke rasa die? ade bau tak? tapi kalau dah wat pekasam mesti sedap kan

zarin said...

adusss terliurnya tengok ikan pekasam itu...padahal tak tau pun camner rupa ikan pekasam tu :-)

Whoohuu! said...

awwww... mcm dara (fresh) jek lagi ikan tu... hehehe

sisdee said...

lady..my hubby ajar i bawang2 dan cili padi tu goreng dulu bulat2 camtu heheheheheh..pastu baru tumbuk (tp kupas le dulu kan)..n the TASTE..sangat mabeles...hehehehehe..betul le kan kena jaga santan agar tak pecah :)

tumbuk adalah lagi sodap dari blend!!!

@xiM said...

pekasam sangat sedap makan ngan nasik panas..tapi takut nak makan pekasam dah sekarang sebab konpem kalau makan bertambah nasik dua tiga kali..

SyahNas80 @ Nana said...

wahhhhhhhhhhh sedapnyer......... kecur air liur tgk masakan ini.. hehe nanti nak try ar.. hehe,, i like...

ERMAYUM said...

hmm ngilu tgk limau tu
pekasam memang best kat satu kedai kat shah alam ni jual rm5 sekor bawak balik goreng tu ja laaa ada :)

Ayu said...

sis, terror nya ur dad leh dpt tenggiri..mahal tau ikan tenggiri tp suka sbb isi nya sedap..
pekasam ayu x prnh mkn..tp tringin nk try..tgk entry akak trus order kat wmc..;-)

Lynnda Hosni said...

you ni... !!! he he....menyelerakan...especially time time puasa cam ni....ape tu pekasam...anyway...nampak memang selera...xxoo

Azmiezas said...

mak aii..sedapnya..

meleleh air liur akakmu ni dik oii..

terus lapaq dah ni..

nuyue said...

ikan perkasam tuu buat ku xtahan

POSH76 said...

sodapnyer masak lomak tu nak pulak lawan dgn ikan pekasam lagi ler bess

screamingmommy said...

ishhhh...laparrr gulai tenggiri dgn ikan pekasam..pekasam tu my all time favorite..but my hubby doesnt like so bila dia takde je I dpt goreng..dia tak tahan bau..rugi sungguh, hilang satu nikmat dunia

honeylanz said...

pic lawa..sampai limau kasturi pun sungguh tempting gitu!!

KV said...

sedap nya pekasam. Ikan apa pun akak suka janji pekasam. Perah asam limau terus bangkit bau dia!

TopsyTurvy Mum said...

Alamak lady..

meleleh tgk pekasam ikan puyu tu..

mintak sket :)

Chik Na said...

laparnya... tengok ikan tenggiri masak lemak dan ikan pekasam tuh...

Drama Mama said...

haaaa semalam baru masak lemak jugak...i slalu try buat masak lemak cili padi tapi tak menjadi / tak pedas. rupanya kena guna banyak cili padi and blend eh? baru tahu. :-)

Ms AiReEn MoHd said...

pekasam tu mkn macam mane?penah dengar name tah penah rase ...sedap ker?rase mcm ikan masin ker?

Sueriani Ali said...

suke pekasam ikan puyu tu...
nampak menyelerakan je...

isabelle said...

slrp..slrppp...selera kampung lak ye.

DaZzlingLilLy said...

sedapnya tgk pekasam tu...

LiAnA said...

wahhhhh lady... i diet nasi hari ni.. tgk lauk pauk u ni nangis i huwaaaa

safiyyahosman said...

aduh..sedapnya..yumyum..

NeenaAnuar said...

yeaY! lady dah start masak2 balik! hehehe..

sedappnyer ikan pekasamm! :D

ME said...

sedapnya pekasam ikan puyu .. makan ngan nasi panas2 .. fuhh

marinahunny said...

lady ni mmg pndai masak..hmmm terliur plak tgk masak lemak tu..

CikLilyPutih said...

nak sket lemak cili padi tenggiri, nampak menyelerakan lah!

Imma said...

Lady..sedaapnyaa lemak ikan tenggiri tuu..nyumm nyummm..

Pekasam...!!!! arghh..my fave..weekend baru ni balik kg MIL, dpt beli ikan sepat pekasam kat pasar..excited giler..tp nyesal plak rasanya tak beli bnyk2..dah habis masak 2 hari..huhuu...

Imma said...

by the way Lady..u memang really great laa bab2 deco masakan nih..teringin nak pegi umah Lady then being served ngan masakan Lady yg best2 then plus with the nice deco..hmmm....

Lady of Leisure said...

KELLY910,
hehehe... nak tisu kelly... :D



IdzaLia,
tu la pekasan ngan nasi putih sedap dah kan... :)



Adlina Husaini,
hehe tu la nak makan pekasan kena ada gu dia kan.. :)



Siti Shuhadah Zainol,
heheheh... nanti la kalau lady buat open house leh la rasa air tangan ekekek..
:)



N A N I E,
tu la jauh dai mai dari perlis tuh... :D



Nana,
masak lemak ni paling mudah nana, bawang apa pun takde, kunyit hidup, cili padi santan serai, asam keping garam tu jer nana... try la nant,.. :)



zarin,
hehe... kalau tak penah makan u shud try zarin sangat sedap.. :)



Whoohuu!,
hehe tu la fresh lagi... :)



sisdee,
heheh ya betul tumbuk lagi sodap rapi sebab lady ni 'rajin' so lady blend jek ekekekek...
:D



@xiM,
hehehe... kena pulak kalau ada kuah masak lemak pedas2 gini kan lagi la laju makan..
:D



SyahNas80 @ Nana,
try la nanti, kalau masinkan dulu ikan tu lagi sedap..
:)



ERMAYUM,
best ye pekasam situ tapi cam jauh la pulak *padahal pekasam i ni lagi la terlebih jauh dari perlis lak tuh... kalau pekasam perlis ni habis boleh la try yg shah alam lak... :)



Ayu,
uiks wmc tu apa yer? hehehe... my dad mmg rajin memancing, tapi tu la anak2 yg kenyang.. :D



Lynnda Hosni,
hehehe... pekasam ni sedap tau... balik malaysia nanti look for pekasam yer, im sure u ll like it.. :)



Azmiezas,
kikiki... ala kesiannya... terliur ek kak.. balik aloq staq nanti tapai ikan pekasam banyak2 ye ... :D



nuyue,
hehehehe... wah ramai tul peminat pekasam ni... :D



POSH76,
tu la pekasam ngan masak lemak, baru kena gu dia kan..
:D



screamingmommy,
heheheh... tu la masalahnya lepas goreng pekasam rumah bau cam neraka la skit kan.. jenuh nak sembur febreez segala tapi makan pekasam tu nikmat kan..
:)



honeylanz,
heheheh... ngilu tgk limau tu kan.. :D



KV,
hehe garing pekasam ni tulang pun leh makan... sedapp.. :)



TopsyTurvy Mum,
heheheh... balik sini nanti cari pekasam tau... :)



Chik Na,
hehehe... sabo je la cik na... :D



Drama Mama,
hehe yup cili padi kene blend halus... baru pedas dia keluar... tapi bergantun pada tahap kepedasan cili padi, some jenis pedas esp cabai burung kalau terlebih cirit bintik lak nanti... :D



Ms AiReEn MoHd,
lebih kurang ikan masin sebab dia masin, but pekasam ni ada rasa masyam gak.. :)



Sueriani Ali,
pekasam puyu paling besh kan.. :)



isabelle,
hehe i all the time selera kampung.. :)



DaZzlingLilLy,
hehe... u kat perlis, hari2 pun leh makan pekasam kan.. :)



LiAnA,
ekekeke... i diet gak tapi diet nasi tang malam2 jer... tapi kalau ada pekasam, mana leh diet22... :D



safiyyahosman,
nyum3... :D




NeenaAnuar,
neena pun suke pekasam ? :)



ME,
sangat sedap bila kena gu dia.. :)



marinahunny,
hehe tq... masak lemak fav ni.. :)



CikLilyPutih,
tenggiri ni ikan sedap, masak apa pun sedap kan..



Imma,
hehehe next time beli banyak simpan lam freezer, lady punya stok ada berbelas bungkus sebab my mom bekalkan... tq dear, tersipu2 i... insyaallah kalau ada rezeki, leh la i goreng pekasam jamu kat u nanti ekekeke...
:D

fabulous.farah said...

ouh ikan pekasam...teliurrr

Lady of Leisure said...

fabulous.farah,
pekasam memang best kan.. :)

TK said...

We should eat more fish la kan coz makan ayam bebanyak x elok. I mmg suka sgt ikan tak kisah ikan apa pun. Of course tenggiri masak lemak or masak kari is my favourite. Ikan pekasam tu I suka sgt tapi susah nak jumpa kat sini..

Eyta @ hotmama said...

Salam Lady.
Sedapnya kalau dapat makan dengan nasi panas2 beserta ulam..

saSha a.K.a MumYalya said...

kalo lah i ade tgn mcm u ni lady..haha..dahla pndai masak..presentation aje dah wohooo :)

lily lotus said...

ikan pancing memang terbaik!

zailamohamad said...

ya ampun, terliurnya Lady dengan pekasam tu..mehlah bagi zaila sket..seb baik zaila tak ngandung, kalo ngandung harus zaila g cari juga ikan tu kat Perlis..hehehehee

dilaOHdila said...

Ikan pekasam kedah/perlis memang sedap selain dari ikan pekasam tasek rabban. em....terliuk ceq subuh2 ni lady (hehehehe)

Lady of Leisure said...

TK,
pekasam belah utara nun sedap kan.. kalau ke kedah perlis kene beli bawak balik lebih... :)



Eyta @ hotmama,
betul2, kalau ada ulam best ni.. :)



saSha a.K.a MumYalya,
ala u pun rajin jugak... kerja pun rajinn u masak kan.. :)



lily lotus,
fresh gitu kan. :)



zailamohamad,
kadang2 di pasar malam pun ada jual zaila.. :)



dilaOHdila,
tasik raban kat mana dila? :D

Mummy_nad said...

shedapnye... terliur ai...

Lady of Leisure said...

Mummy_nad,
try la nanti hehe

ashra said...

bestnye...
kene try ni!..

Lady of Leisure said...

ashra,
try la nanti, tapi ikan tu kalau dimasinkan dulu pun sedap.. :)

dd said...

awak sedapnye ngok ikan pekasam ni...
beli ikan ni kat mana eh...dkt perlis eh?
sy tak penah makan tapi so tak sure la rasa die camne tapi bila tgok gambo dok telan air liur jugak... :)

p/s btw sy pnjm gambo ikan pekasam awak ni eh.....

Lady of Leisure said...

dd,
hi dd, ikan pekasam ni mmg dari perlis heheh.. tapi rasanya di kl pun ada... :) rasa dia masin campur masam... tapi sedap sangat... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...