Wednesday, March 24, 2010

Roti Jala dan Kari Daging

Dah lama nak try buat roti jala. Baru ni beli acuan, balik try menjala dengan resepi roti jala Cik Mat Gebu. First time buat jadi macam ni ok lah kan. This is the recipe:

Roti Jala & Kari Daging

Bahan-Bahannya:-
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh serbuk penaik*(*disatukan dan ayak)
4 camca besar santan atau susu cair
1/3 camca teh garam
2 1/2 cawan air
2 camca besar minyak masak
Sedikit pewarna kuning
Minyak untuk menggris kuali
Saya tambah daun pandan masa bancuh adunan

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan wisk hingga sebati. Tapis adunan dan ketepikan. Biar adunan rehat 20 minit. Atau boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati. Jika adunan kelihatan pekat, tambah sedikit lagi air.
  2. Dalam kuali leper (frying pan), lenser sedikit minyak pada kuali dan biar panas. Ceduk adunan tadi ke dalam alat membuat roti jala dan kirai secara pusingan ke dalam kuali dan pastikan jaluran terbentuk bersambung antara satu sama lain.
  3. Bila roti jala kelihatan pucat. Lipat dua menggunakan sudip dan alihkan ke pinggan, lipat ikut kreativiti masing. Ulang proses yang sama untuk selanjutnya dan buat hingga habis. Hidangkan bersama kuah kari atau dalca.
Seriously, tak susah dan saya memang ikut sebijik-sebijik resepi ni. Sangat sedap, bau pun wangi. Cuma mula-mula nak mengirai roti jala ni terkial-kial skit, pertama kali kan tapi lama-lama ok, siap boleh mengirai sambil cakap telefon dengan my sister. :-D Yang penting acuan macam kat bawah ni kena ada.

Acuan roti jala

Ni resepi kari daging yang saya biasa buat, suka yang pekat-pekat. Lebih kurang sama dengan cara nak buat kari ayam cuma kari daging masak lebih lama untuk lembutkan daging.

Bahan-bahan:-
Daging
Kentang
Serbuk kari daging/ayam babas
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Daun kari
Biji sawi
santan pekat dan cair
Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
Bawang putih,bawang besar n halia di blend
Cili merah n hijau(nak pedas pakai cili padi)
Garam
Kiub ayam
Daun ketumbar(skit jer untuk aroma)

Cara memasak:
  1. Tumis bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,daun kari n biji sawi sampai wangi. Masukkan bahan blender dan tumis lagi sampai wangi. Masukkan daging. Tutup jap smp daging kecut dalam 5 minit kemudian masukkan garam skit, serbuk kari n serbuk kunyit dan kacau, masak lagi sampai daging betul-betul empuk, kalau kering boleh tambah air panas.
  2. Masukkan kentang dan bila kentang dah masak masukkan santan cair. Bila santan cair mendidih dan daging dah lembut, masukkan santan pekat. Rasa garam. Last skali masukkan cili merah n hijau yg dibelah dua, lepas 5 minit leh tutup api. Taburkan sedikit daun ketumbar.
TIPS: Nak wangi, masa tumis tu, tumis sekli daun pandan yang disimpul.


Finally, layan dengan roti jala. Siap buat roti jala 2-3 keping saya hantar ke depan kasi Husband rasa sambil dia tengok TV. Husband tunjuk tangan macam ni:

:-D

49 comments:

marinahunny said...

kagum la..lady pndai masak..dh tu presentation sgt menariks..blh jd idola nih.. :-)

NeenaAnuar said...

wah memang patot pun lady dpt thumbs up sbb memang nampak sgtt delicious okkk.. :D

TopsyTurvy Mum said...

waaahhhhhhh!!

telan air liur tgk roti jala ngan kari daging Lady ni..

sama la acuan kita hehehe..

fatenton said...

lady,
haritu faten dah try buat tau..
ambik resepi dari blog ummi..
then, bwk pergi picnic kat sg tekala..
mula2 mcm tak confident sgt sebab first time buat..
tapi bila semua kata sedap and makan licin spi habis, terus rasa teruja and tak sbr nak buat lagi..

tapi betul, first time kirai roti tu, mmg tak jadi..lama2 baru ok..
husband faten pun try buat sekali..tapi dia punye besar jadi mcm roti canai :D

Whoohuu! said...

Nak cuba jugakkkkk

ERMAYUM said...

ingat remeh tapi lady buat cam senang lak kan - kena cari la acuan tu - boss kata sedap kembang la hati kan hehe

fazlinil irma said...

seronokkan bila kita masak org suka makan =)

x sedap pun kena makan. tp xde thumbs up.. =)

zarin said...

sedapnya...lama betul i tk buat roti jala sebab hasya suka makan roti jala kat kedai and then mkn kuih2 lain pulak, so i pun buatlah roti jala kat rumah tp bila i buat dia tk nk mkn sebab tkde kuih lain mcm kat kedai tuh...last2 i pun malas nk buat roti jala hihi..selalunya kalau ada leftover kari, mesti buat roti jala the next day ;-)

Azmiezas said...

Amboi..Yang..pandainya buat roti jala..siap kari daging pekat lagi..salute la!!..

Akak awak ni,..tak pernah seumur hidup try menjala..kikiki..tak reti lansung..bukannya tak ada kole berlubang tu, ada,..tapi takut nak try, takut tak jadi...

Lagi selamat kalau makan kat kedai..hihihi..

screamingmommy said...

Pagi2 baca ur posting rasa lapar terus:)

MUNIRA AZME said...

roti jala,,my fav...^_^

Ray said...

Lady,

Kat rumah tu pun Ray ada mendalah ni. But as time goes by, I guess sebab kekadang kita nak mengirai tu muncung tu kita dekatkan kat kuali so jadinya muncung tu boleh melt sebab panas. And another risk is that kalau bancuhan kita tu ada lagi lumps, they can get suck in the snout too. Problem gak because the outflow of the bancuhan while tengah mengirai tu x sekata. Jala tu pun boleh putus2:(..

So what I learnt from another cooking blog is that lagi senang kalo kita guna botol sos mcm kat kedai tu tau!!Heheheh...Ala tau kan botol plastik boleh picit mcm kat kedai mamak ke yg lubang satu je tu. Isi bancuhan bebabyak pun ok sebab tak tumpah2 and kena guna piring bagai untuk letak the acyuan bila tunggu roti jala ni nak masak.

Sekarang ni my acuan roti jala ni pun tinggal bertapa je la sensorang kat dalam drawer:)

ComeyBelako said...

terer lah lady. zr beli hok plastik nya acuan tu but dalam dia ada macam lebihan plastik. so lubang dia tak smooth. maka tepung pun kuar tak smooth. then beli plak yang tembaga...chewah...yang ni serasi lah dgn zr.

anyway, 2 thumbs up to you lah. masak apa pun your presentation always the very superb!

mariam said...

cakap kat hubby lady yg dia sangat beruntung dapat you hehehe. menarik betul menu kat rumah lady.

Siti Shuhadah Zainol said...

terliur tgk roti jala tu... lady ni mmg pandai masak kan... suami mesti syg sgt...arri & molly sihat?

fabulous.farah said...

heee..rajin la~

i rasa i takkan buat roti jala untuk 2 org makan

lagi pon xreti pon..haha

LiAnA said...

adoiii roti jala ni my favorite... kalau mengadap mmg non stop huhu.. tapi i malas nak menjala tu yg sadisnya kekekeke

isabelle said...

part gmbr yg last yg mahal tuuu...hehehe
sib baek u tak google gmbr sengih smpi telinga (as if it's u)

Ayu said...

sedapnya...suka buat roti jala tp penat nk menebar nya..hihi..dl ayu n mum jual kat psr ramadhan, roti jala yg paling laku..;-)

Eti Karim said...

Waaaah!!! Well done!!! I ni asyik lah makan roti jala mak buat... langsung tak nak cuba! Bagus betullah you nie Lady L!

Cik Mat Gebu tu mmg best betul recipes dia kan???

Lady of Leisure said...

marinahunny,
tq..hehe.. boleh la sikit2... cuba try test.. lepas ni nak makan boleh la buat esp kalau ada lebihan kari...
:)





NeenaAnuar,
hehe... tq neena... nampak thumbs up tu lega skit, lagi semangat nak mengirai...
:D





TopsyTurvy Mum,
kikiki.. ni terliur tengok kat blog u itu hari la yang i terus gi beli acuan ni hehehe...





fatenton,
tak susah sebenarnya kan faten, senang jer once dah sekali cuba lepas to boleh mengirai sambil cakap telefon lagi wakaka...
:D





Whoohuu!,
nanti cuba k.. senang sangat..





ERMAYUM,
bukan hati je kembang hidung pun kembang kempis ni hihi... senang sangat once dah ada acuan tu...
:)





fazlinil irma,
hehe.. thumbs up tu yang jadi semangat nak masak lagi....





zarin,
kikiki... kari usually gets better after one day kan... tu yang sedap cicah dengan roti jala tu.. pagi ni pun i buat lagi roti jala..
:D





Azmiezas,
akak pandai masak sure menjadi punya lah... adunan dari resepi cik mat gebu tu kalau ikut bebetul memang menjadi cantik kak... nanti cuba akak try...
:)





MUNIRA AZME,
try la nanti, senang sangat...
:)





screamingmommy,
hehe... pagi ni i buat lagi roti jala for breakfast...
:)





ComeyBelako,
tq zura hehe...wah ada yang tembaga ek... kalau ada yang tembaga lady pilig yang tembaga, very traditional and original gitu kan... hehe.. tapi kat pasaraya ni ada acuan plastik jer... but still ok...
:)






Ray,
ray kalau tak nak berketul try bancuh adunan tu kemudian kacau pakai whisk, nak lagi smooth masukkan dalam blender sreeeeettttt kejap, confirm takde lump...

masa mengirai i jauhkan skit dari kuali takut gak cair sebab plastik kan hehe... tapi rasanya sukatan resepi cik mat gebu tu sangat perfect... menjadi sangat elok...

i ada tengok acuan macam botol sos yg ray cakap tu kat youtube tapi cari tak jumpa... hehehe...






mariam,
tq so much mariam... segan ai *blushing ni... kikiki... nanti insyaALlah kalau rajin buat open house, i sediakan roti jala...
:D





Siti Shuhadah Zainol,
hehehe... tq shu... masih belajar sebenarnya... tapi sangat enjoy memasak... arri n molly sihat n makin debab.. dua2 org tengah tidur... biasa time macam ni dorang tidur sampai petang..
:)





LiAnA,
kikiki... tu la kalau mengadap non stop kan.. kena pulak kalau kari semalam punya hehe...





fabulous.farah,
hehe... try la, tak susah sebenarnya... bancuh kemudian kirai jer...
:)





isabelle,
kikiki.. tu la siap ada pic thumbs up lagi kan ekekekke...
:D





Ayu,
wah kalau macam tu ayu mesti terel mengirai roti jala ni kan... lady kial2 lagi... hope lepas ni boleh jadi terer...
:D

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

akak pun biasa gak buat roti jala, lady.
tapi, the best part, husband akak yg rajin menjala. akak tukang buat kuah pencicah jer....dan tukang makan. oh yer...dan tukang bancuh bancuhan roti jala.....hehehe.
lady punya roti jala nampak sedap dan menarik....
akak pun dah lama tak present resepi akak yg tah hapa2 tu dlm blog. rasa malas jer...nape tah. hehehe....

Ray said...

Lady,

For me kalau buat bancuhan ni memang lepas tu blend jugak, my mum yg ajar, so my bancuhan sure takde lumps hehe. Ni in case orang yg buat tapi ada lumps je la..

Ehh botol sos picit tu senang je carik. Kat Tesco, Giant, C4 etc tu mesti ada nya..Tak pun emmana hardware store or container shops

Drama Mama said...

sure sronok tak terkata dapat thumbs up from suami kan hehehe

looks yummy lah! pandai u present hte food, boel jadi top chef! :-)

ZARA said...

nampak sodap. mosti sodap!!!! Lapak lah pulak!

saSha a.K.a MumYalya said...

roti jala..my hubby's peberet..wife dia tak bape pandai masak..ehehe..lady..tabik spring toing..toing..kat u :-p

Nana said...

lady,
laparr. ni feveret nana nih...sedap sangat nampak...bile tah nak wat :( laparnyeee...nana tak lunch lagik

fisa othman said...

ermmm fisa bab nak kirai tu laaa yg selalu fail...mak & kakak selalu dok kutuk jer bentuk jalanya tu tak de langsung...hehehe kena asah lagi ni...:P

honeylanz said...

lady, acuan roti jala akak...dah retak tunggu belah...sekali aja sempat try test...x tau cam ne hero kecik tu main..

superheroes' mom said...

so nice dear.... bagus la u, pandai bagi resipi. the problem with me is I tak pandai nak bagi resepi kat orang as if i cook i will just estimate sesuka hati. unless i copy paste from someone else :) keep up the good work ya

Lady of Leisure said...

Eti Karim,
hehe.. lepas ni try buat n kasi yr mom pulak makan sure dia akan bangga hehehe...
yup, resepi cmg memang banyak yg best2..
:)

Lady of Leisure said...

Naimatul Hafizah Nor Rodin,
ok lah tu kak, sorang kirai sorang bancuh hehe.. tu la lama akak tak post resepi kan.. :)





Ray,
i tak blend sebab malas nak keluarkan blender kikiki so i pukul pakai wisk jer.. :D o kat pasaraya besar ada yer acuan tu, kat rumah i takde, kalau yg satu corong ade la, i penah tgk kat youtube jenis 3 corong mmg khas untuk roti jala... nanti i pi godek2 cari kat tesco ke giant ke kan... tq dear.. :)






Drama Mama,
tu yang buat semangat i nak masak selalu.. hehe... erkkk chef? chef kat rumah ekeke... :D





ZARA,
sodap lah jugak, mai la sini ada lagi ni ha...
:D





saSha a.K.a MumYalya, kalau jumpa acuan ni nanti u beli n try buat, senang je sbnrnya.. ataupun beli acuan macam ray cakap...
:)





Nana,
hehe... nanti try la nana, kalau ada lebih2 kuah kari pekena ngan roti jala ni best tau, any curry will do, kari ikan pun sedap..
:)





fisa othman,
hehe kene kirai kasi jangan putus tapi kene banyak lubang.. baru roti jala nampak cantik.. lady pun masih nak kene improve ni heheh...






honeylanz,
alamak, retak menanti belah tu tak leh dah kak hehehe... kene beli yang baru la jawabnya...
:D






superheroes' mom,
tq dear.. actually yang ada sukatan tu resepi cik mat gebu sebenarnya heheh.. resepi i selalunya i kasik ingredients jer...contohnya resepi kari daging tu, jarang i letak sukatan sebab i pun kalau masak main agak2 jer hehehe... tapi yr cooking sangat mengancam, macam kat hotel gitu..
:)

zailamohamad said...

Zaila rasa Lady patut buka sebuah restoranlah rasanya..mesti ramai pelanggan yg datang nak makan masakan Lady ni;)

Tihara said...

sedap nye roti jala tuuu..rajin adik akak yg sowang ni..

hah! tangan sapa tu??.. :)

Eyta @ hotmama said...

Salam Lady

Nyum...nyum...sedap nampak roti jala dan kari daging tu. Love ur presentation..so nice.
Eyta suka makan roti jala dgn kuah durian.

Ms AiReEn MoHd said...

nenangis lemak nak mkn roti jala plak..wakakakakak ayat tak leh bla kan...ni tak penah wat sepanajng bergelar isteri ni,sebab mcm renyah jer eryn tgk roti jala tu....

tapi kari daging mantap...lady tau tak eryn masak kari sebungkus kari powder dah bancuh tapi kan apsal kari eryn jd kale kuning like gulai lemak jerk..ni yg asik konpius...eryn takpakai santan but change to milk...tak boleh ker ?pening mikirkan kariku kuning pucat....apa salahku..huhuhu

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
bukak restoran? hehe kalau bukak nangti zaila kene jadi regular customer tau..
:D





Tihara,
hehe.. boleh la sesikit kak, baru blajar nak cuba ni ha... tu tangan sapa ntah from google kekekeke...
:D





Eyta @ hotmama,
tq eyta... heheheh... ye tak ye la kan, roti jala dengan kuah durian mesti best kan...
:D






Ms AiReEn MoHd,
kalau buat kari, buat la roti jala, dengan sardine pun boleh gak... tak renyah senang jer sbnrnya... yg penting ada non stick prying pan dengan acuan...

kari jadi kuning? eryn pakai rempah jenis apa? try brand BABAS, lady pakai babas ni slalu ok jer, kemudian masuk sesudu besar serbuk cili... nanti dia pedas n kemerahan skit...
:)

Chik Na said...

waa.. kebanyakkan blog yg chik na kunjungi malam ni ..tunjuk pasal menu hari ni.. semua nampak sedap sedap pulak tu.. buat chik na kelaparan tengah malam buta :-)

Hiedy said...

wah2, nampak sedap siap presentation mcm mkn dkt restaurant..

Lybeau said...

i suka your presentation... great... cantik ...macam mykitchenrule

this one i dah terrer dah... he he...xxoo
p/s: how are you

Lady of Leisure said...

Chik Na,
hehe... tu la kan chikna, lately ramai yang rajin memasak agaknya hehehehe... tengah mode rajin ni... bila mode malas, senyap sunyi jer dapur..
:D





Hiedy,
hehe... presentation letak daun pandan je pun..
:D





Lybeau,
hiiiii dear... hehe... tq so much.. i dok wonder apa la mykitchenrule ni, rupanya Australian cooking show yer hihi..
i baru lagi dok belajar menjala, senang rupanya kan... lepas ni kalau buat kari, sure i menjala...

p/s: fine tq... :) makin debab ni ha... :-D

POSH76 said...

Mr Y suka sgt ngan roti jala...nanti kalu dia sound aku lagi mau aku p blog hang carik resepi hehe

N A N I E said...

Dear..u sangat rajin okkay! cekap buat keje :)
Ai pon suka roti jala..my mom buat bancuhan tu..ai kirai sajork hehe..
nak kirai pon ada skill kan? tak leh penuh penuh dlm acuan kuning tuh..and tak leh kurang sangat..

pastuh time kirai kene cecepat..tak leh hold lelama kang tebal..hehe :)

TK said...

Ni my daughter's favourite tapi maknya x penah buat. One of these days kena try lah..resepi pun dah ada sini..

Lady of Leisure said...

POSH76,
hehe.. try la nanti.. serius senang sangat...





NANIE,
tq nanie.. you pun apa kurangnya sure terer mengirai kan hehe... i baru lagi belajar sbnrnya..





TK,
hehe.. nanti try la k... senang.. first time buat pun insyaAllah menjadi..
:)

eynda said...

Lady ni memang pandai memasak la...rajin betul buat masakan macam ni...akak lebih suka masak yg simple2....dah lama teringin nak buat roti jala tapi malas nak menjala hehe...last2 beli yg siap masak :-p

Lady of Leisure said...

eynda,
hehe.. roti jala ni sebenarnya simple kak, dulu lady dok rasa macam renyah jer nak buat.. tapi sekali try, senang rupanya... kalau ada balance kuah kari lepas ni lady menjala lah jawabnya...
:D

IdzaLia said...

sedap tuu... blh lia try resepi lady ni. sbb cuti masak dah abis. lia sihat dah skrg.. hehe
tq for sharing

Lady of Leisure said...

IdzaLia,
hi lia... patut la lama tak nampak lia..dah sihat ye alhamdulillah...lepas ni boleh la mula memasak.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...