Wednesday, February 17, 2010

Cendol Pillay Mastanah di Masjid Tanah, Melaka.

Baru ni balik Melaka tapi kali ni terus ke Masjid Tanah sebab rindu nak makan cendol. Famous cendol ni, saya makan cendol mana-mana pun mesti saya akan compare dengan cendol di sini. Santan pekat, kacang lebih, jagung lebih, pulut lagi, memang sedap.

Ramai orang beratur nak beli cendol, masa saya sampai saya tengok santan dah nak habis. Sorang chinese lady nampak frust giler takut tak dapat makan cendol. Tiba-tiba uncle cendol bawak sebaldi santan! Semua sengih muka lega. Kemudian bila masing-masing dapat sorang semangkuk cendol, senyap terus! Haha.

Mastanah ni i think singkatan for Masjid Tanah kot. So kalau kawan-kawan datang Melaka try la Cendol Pillay bersebelahan pasar lama di Masjid Tanah. Lepas makan cendol, boleh beli belacan Melaka, cencalok etc di gerai-gerai berdekatan.


Cendol Pillay Mastanah

Sekarang kan panas. Gerai cendol semua penuh kot. Tengok berita katanya cuaca panas ni mungkin berlarutan sampai bulan depan. Paling panas di Chuping(Perlis) dan Alor Setar(Kedah): 36.6'C!

BTW, gerai cendol uncle ni sebenarnya pakai basikal merah roda tiga, tapi masa saya ke sana baru-baru ni dia guna lori anaknya kejap. Anak uncle jual cendol pakai lori ni di Pasar Kuala Sungai Baru.

Pantai Pengkalan Balak

Otw balik ke rumah Mak, lalu ikut Pantai Pengkalan Balak, ramainya orang. Macam pesta, ada pertandingan memancing, ada yang datang picnic etc. Saya geram sebab terlupa bawak camera, so snap pakai handphone.


Waktu ni cantik sangat sebab hampir petang matahari pun macam nak terbenam. Satu jer yang saya frust, banyak sampah. Nampak tak best la macam ni. Pantai cantik tapi kalau banyak sampah hilang serinya. Kalau ke mana-mana dan tak jumpa tong sampah, saya lebih rela simpan dulu sampah tu dalam plastik dan balik buang di rumah.


Masa dalam perjalanan balik KL pun pemandangan cantik. Langit tu macam ada warna biru campur pink, tapi kan saya tak bawak kamera. Selalu macam ni tau, bila ada benda best, saya lupa bawa camera, bila saya lupa bawa camera, ada benda best. *sigh

109 comments:

Azmiezas said...

Wah..nampaknya cendol yg Lady makan ni pun best gak..(kalau dah suka cendol tu..semuanya nampak sedap kan??...)..

Cantiknya Pengkalan Balak kan?..akak dah lama tak ke sana..dulu adik akak suka bawak kami ke sana coz dia selalu pegi ALAM..

TREAT AND TRICK said...

Selamat pagi Lady...bestnya dapat jalan2...sedapnya kalau dapat makan cendol tu.....

Farra Dhelina said...

a'a lah lady..mmg tgh musim panas skang nih..asik bkubang dlm blk ekon je..klu tgh mlm,mesti mandi 2,3kali..arghhh mmg panas..

p/s : smlm baru je mkn cendol gak..cendol pulut..tapi tawar la pulak..adehh

NeenaAnuar said...

besttt nyer cendol... panas2 nie memang best makan cendol kan.. neena punyer favourite cendol haruslah kurang manis lepas tu lebih kacang... huhu...

tu lah kan... I pun patang sgt2 tengok tempat2 yg cantik & bersih dicemari oleh sampah sarap... rasa cam nak lempanggg jerk org2 yg buang sampah tu sbb me adelah pencinta alam sekitar...

takper lady.. gambar you still nice ok! :D

Tihara said...

seronok nya dia balik kampung..

akak penah gi Tanjung Bidara tapi angin pantai kat sana tak kuat mcm d terengganu..hubby cakap sbb situ Selat Melaka..Terengganu, Laut China Selatan..

tetiba terngidam cendol Mastana.. :)

eynda said...

Alamak!! Cendol la...harus gi cari tak petang ni esok hehe...Lady kena belajar dgn akak ni..pegi mana pun makesure camera sentiasa ada dlm handbag :-p

dilaOHdila said...

simpang balak tu dekat ngan umah opismate dilla taw Lady...
menarek jugak view kat sini kan...
awatnya hang boleh terlupa nak bwk gadjet tu lady....
lepas ni mesti boh selalu gadjet tuh dlm supaya tak lupa ( he he he) JANGAN PISAHKAN walau sesaat (ewah)

wow cendoi...
panas2 elok minum cendoi
adui teringin pulak dah ni

fabulous.farah said...

huhuhu..cendol feveret i jugak..wah. dah ramai orang cakap pasal cendol ni.
i pergi melaka pon tak pernah~

zarin said...

eeeiii i suka cendol n frust sgt sbb tk dpt mkn cendol kat kedah hari tu, masa we all lalu situ, kedai tu tutup :(
and yes!! perlis was soo hot. on sunday temp was 37.8 degree...i rasa macam dok dlm oven je..

Azara said...

I was also in Melaka. Hehe... Gain several pounds... :) haha

saSha a.K.a MumYalya said...

bestnyer dia..memang cendol tu sedap dear..ehehe,tapi i tak buleh mkn byk2 pulut :p
dear..u snap pic pakai hp pun dah cantek..sebab view mmg cantik..i pun tak pernah sampai kat tempat yang macam ada jeti ke hape tu..ke atau i tak perasan tempat tu :p
pengkalan balak ni mmg terkenal tempat riadah orang2 melaka dan juga orang luar melaka:)dah lama i tak pergi.. :)

** Perfect Love ** said...

seleranya cendol tu
next week sy nak ke melaka
kalau ada rezeki, nak crailah tempat tuh..

Nana said...

Nana dah lama tak pi melaka! kalau pi nnt boleh singgah masjid tanah. Kakak nana ade kat Terendak so dekat aje kan :D ingat nak pi melaka la dlm masa terdekat ni...rindu melaka!

Fatihah said...

Wah cendol.. suka sangat makan cendol..

Fatihah said...

Wah cendol.. suka makan cendol

Adlina Husaini said...

eh sedap lah..ala, lady lambat review pasal cendol tu..kalu tak masa p melaka hari tu boleh cari..tapi ok lah..nanti boleh p lagi..tq lady :D terliur habes tgk cendol tu

liana said...

wah..nyam..nyam..liana pun suka bangat gn cendol ni..hari tu baru pkena kat subang..orait gak lady dah bgtau ada cendol best kat masjid tanah ni coz hubby nyer nenek dok kat Melaka..next time bleh ajak singgah.hehehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

akak pun suka makan cendol. sedap ye cendol situ? mmmm, nak kena rasa ni. pic2 ni amik guna HP ke? cantik la....

KV said...

cendol di musim pasan membahang begini adalah terbaik.

MUNIRA AZME said...

Wah bestnya,,,CENDOL... and gambar view sunset tu mmg cantik T_T.. teringat masa Honeymoon dulu..he he

sisdee said...

ala sedapnya cendol...i belum lagi dpt cendol yg memenuhi citarasa :(

cantik kan pmandangan waktu petang..i slalu missed jek..:(

fatenton said...

faten tau cendol ni..
tapi tak pernah try..
dekat je ngan rumah husband..

mehlah singgah rumah faten..bwk cendol sekali eh :)

~mrs azmi~ said...

cendol tu dekat ngan kedai dmart ek??

dulu mase belajar kat matrix melaka everytime dapat outing sume dok serbu gerai cendol tu..

sedapnye makan cendol panas2 nih

TK said...

Sedapnya cendol tu! Kita suke sgt kalau cendol byk kacang and santan pekat2! Selalu try beli sana sini tapi x sedap mana. Slalunya cair...

TK said...

Sedapnya cendol tu! Kita suke sgt kalau cendol byk kacang and santan pekat2! Selalu try beli sana sini tapi x sedap mana. Slalunya cair...

ERMAYUM said...

iya lady panasla ni semlam kita makan cornetto the day before kita makan abc- smlm ptg nak cendol gak habis daaaa

all this craving blame the weather-
heheh

fizamior said...

alamak... terliur nye la... fiza still blm blh mkn cendol or ice cream or apa2 la yg berais.. uishhhh... mmg mengujakan cendol tuh...

Ayu said...

wah, sedapnya..susah nk cari cendol yg sedap kat KL ni..klu g melaka, harus cari cendol ni..dhlah musim panas kan sis..

CuppyCakeMommy said...

sedapnya cendol itu.terliur

kimmy said...

Cendol pulut memang best.Kena plk tmpt mcm ni yg dpt semua lebih,dari kacang sampailah ke pulut,santan plk pekat..mmg superb laa..

haishh..panas2 mcm ni,mmg nak cari cendol je kan?apsal ntah..hahahaha

zailamohamad said...

Zaila pernah sekali ke Pengkalan Balak, masa tu g rumah kawan & mak dia meniaga di pantai tu, suka suasana rumah dia, angin sepoi2 bahasa cuma tak tahan cuaca panas ah;)

Leez said...

wahh..sangat terliur tgk cendul tu....harus pergi ni.. :)

Chik Na said...

tengok cendol tuh, teringin nak makan cendol la plak ;-)

Shariz said...

sedapnya tengok cendol tu ! :)

Shariz kalau pergi ke Melaka, hanya tau kawasan yang ada Zoo Melaka dan tempat2 lawatan tu je. Kota Melaka (yang pekan warna merah tu...sorry tak ingat nama tempat) tu pun jarang pergi sebab ramai orang.


Shariz pun kdg2 kena mcm Lady. waktu tak bawak camera tu la kita jumpa benda2 yg best...hehe

asniza said...

yeay first!
lady buatkan ai sangat teringinkan cendoiii
dah la hari tu pi perlis tak dapat makan cendoiii

ila-ali said...

bestnya..kecur air liuq tgk cendul tu...sy org melaka pun tak tau ada cendol sedap kat masjid tanah...

xiiinam said...

Nak nangis tengok cendol tu...




Uwaaa....

L@n@ said...

dear.. lana pun same kalo nak buang sampah tp tak jumpe tong sampah mmg lana masuk dlm hbag dulu.. kdg tuh sampai lupe nak buang.. selalu kene marah dgn hubby hbag jd tong sampah..
conotkan sekali sekala ubah angin ke kg halaman..

Eti Karim said...

I suka sangat cendol!!! Tapi I lebih suka cendol yang basic, ORI, tak de tambah pulut or anything else... tgh panas2 makan cendol ngan rojak mmmm sedapnya!!!

Farah said...

pakai kamera handphone pon gamba cantek! sedapnye pekana cendol time panas2 ni.

fazlinil irma said...

Kalau ke mana-mana dan tak jumpa tong sampah, saya lebih rela simpan dulu sampah tu dalam plastik dan balik buang di rumah.

LOL..

Kalau semua rakyat Malaysia berfikiran macam awak. Saya pasti Malaysia akan menjadi negara yg bersih.

Tapi sebaliknya... :((


Terima kasih atas doa & nasihat dr awak.

Ellysse Akhtar said...

I am not fancy cendol so much cuz what it feels like drinking the coconut milk..I just can't...tapi...hubby Elly suka sangat2....lagi2 yg pekat melekat....looks so yummy la cendol mastanah nih...

ijan said...

Lady ni orng Melaka ye...sedap betul la nampak si cendol dalam mangkuk tuh...

Aleyn said...

Dapnyer tengok cendol tuh...terliur dah ni....

MarDiah said...

kalau trn JB singgah mkn cendol kat Tmn Suria, dkt dgn giant. sebelah surau Taman Suria. Boleh celen tak

N A N I E said...

Sedapnyer cendol tuuu!
Tempting!

maya amir said...

perghh mmg nmpk lazatttt cendol tuh..kene time panas2 ni.. wehooo...nak skettt:)

maya amir said...

tadik i dah tulis tapi takleh send laa plak.. eh ade kuar tak msg tu tadik? anyway, i nk ckp.. cendol tu mkn time panas2 camni..perghh sedap giloss!

isabelle said...

rugi pulak dulu gi melaka xtau lagi psl cendol ni.
yg i dok aim cendol leman dawi tu jer.tapi, every wkend mesti nak balun cendol pak akob sect16.

lily lotus said...

uii tak tahan tgk cendol tu! sok nak cari...

Sooyaree's Home said...

sedap nye cendol!!!

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
hehe.. kalau pi melaka nanti try lah cendol ni lak kak.. betul kalau balik melaka mesti lalu kat ALAM tu..
:)

Lady of Leisure said...

TREAT AND TRICK,
jalan2 balik kampung sbnrnya hehe..

Lady of Leisure said...

Farra Dhelina,
cendol kalau tawar tak puas makan kan farra...

Lady of Leisure said...

NeenaAnuar,
hehe... kamera 2megapixel... ok lah kan neena... tu la tempat cantik tapi jadi warna warni dengan plastik sampah la pulak huhu..

Lady of Leisure said...

Tihara,
kalau pi melaka try la cendol sini..
:)

Lady of Leisure said...

eynda,
hehe.. slalu bawak sbnrnya kamera tu kak, cuma masa balik kampung lady pakai beg lain lupa nak amik kamera sekali huhu...

Lady of Leisure said...

dilaOHdila,
tu la pasai dilla.. bila terlupa bawak ni tak senang dduk jadinya kan hehe

Lady of Leisure said...

fabulous.farah,
hehe.. nanti pi la melaka.. banyak tempat menarik kat sana.. makan pun sedap2..
:)

Lady of Leisure said...

zarin,
just came bck from perlis... yesh so hot kan... tapi sebelah malam anginnya sangat sejuk...

Lady of Leisure said...

Azara,
makanan sana sedap2 kan hehe

Lady of Leisure said...

saSha a.K.a MumYalya,
i tak makan cendol pulut sbnrnya.. slalunya untuk i, i akan request yg tak berpulut hehe..
slalu jugak org jadikan pengkalan balak ni lokasi penggambaran kan..
:)

Lady of Leisure said...

** Perfect Love **,
nanti cari lah cendol ni di masjid tanah..
:)

Lady of Leisure said...

Nana,
terendak?? dekat sangat dah tu nana.. jangan lupa pekena cendol ni nanti.. :D

Lady of Leisure said...

Fatihah,
kalau ke melaka try la cendol ni..
:)

Lady of Leisure said...

Adlina Husaini,
ala ye ke.. takpe nanti boleh ke melaka lagi kan...panas2 best makan cendol..
:)

Lady of Leisure said...

liana,
haa.. kalau balik melaka nanti try tau cendol ni.. :)

Lady of Leisure said...

Naimatul Hafizah Nor Rodin,
sedap xendol ni kak... pic guna HP je hehe.. lupa bawak kamera..

Lady of Leisure said...

KV,
ya betul haha...

Lady of Leisure said...

MUNIRA AZME,
amboi honeymoon kat mana tu...
:)

Lady of Leisure said...

sisdee,
apa kata try cendol masjid tanah ni..
:)

Lady of Leisure said...

fatenton,
haha.. nanti balik melaka lady pi singgah umah faten ek... tapi tak mau bawak cendol.. nak faten buatkan cendol...
:D

Lady of Leisure said...

~mrs azmi~,
alamak tak sure ade ke idak kedai dmart tu tapi dia kat tepi pasar.. n ada gerai2 jual belacan, buat, cencaluk etc tu... sedap kan..
:)

Lady of Leisure said...

TK,
cendol yang sedap santannya mesti lah pekat kan..
:)

Lady of Leisure said...

ERMAYUM,
haha tu la panas2 ni yg buat kita nak makan benda2 macam ni kan... tapi serius dapat semangkuk diam terus hehe..

Lady of Leisure said...

fizamior,
pantang ke fiza?

Lady of Leisure said...

Ayu,
musim panas ni la nikmat bila makan cendol kan...
:)

Lady of Leisure said...

CuppyCakeMommy,
serius sedap..
:)

Lady of Leisure said...

kimmy,
haha... like what ermayum said.. blame the weather...
:D

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
tepi laut memang panas kan... tapi bila malam anginnya sejukk..
:)

Lady of Leisure said...

Leez,
pergi la nanti... mmg sangat sedap..
:)

Lady of Leisure said...

Chik Na,
panas2 ni mesti kita teringin benda2 mcm ni kan..
:)

Lady of Leisure said...

Shariz,
melaka best kan... selain cendol, ada asam pedas tetel dengan ikan bakar yg best di sana..
:)
haha tu la geram betul bila lupa bawa kamera kan..

Lady of Leisure said...

asniza,
amboi bila pi perlis kak ummi?
makan mentarang dak? hehe..

Lady of Leisure said...

ila-ali,
hehe.. lepas ni kalau pi pasar masjid tanah boleh singgah makan cendol sini..
:)

Lady of Leisure said...

xiiinam,
ala ciannya.. dah dapat makan cendol ke belum ni kak..?

Lady of Leisure said...

L@n@,
tu la lana.. better buang dalam hand bag.. balik rumah baru buang kan.. instead of buang kat rata tempat..
:)

Lady of Leisure said...

Eti Karim,
cendol n rojak.. memang kena sangat dah tu! :D

Lady of Leisure said...

Farah,
cantik ke farah? hehe...

Lady of Leisure said...

fazlinil irma,
tu la masalahnya ramai yg belum sedar kepentingan jaga alam sekitar ni kan... sayang tgk tempat cantik ada banyak sampah..huuhu..

Lady of Leisure said...

Ellysse Akhtar,
i see... sbnrnya sedap.. sbb santan tu dia kan lemak2 gitu... kena dengan gula melaka dia tu lagi alamak serius sedap mcm nak nangis hehe..

Lady of Leisure said...

ijan,
lady orang perlis sbnrnya... but my husband from malacca..
:)

Lady of Leisure said...

Aleyn,
sedap2...
:)

Lady of Leisure said...

MarDiah,
insyaAllah kalau ke johor nanti will try.. masalahnya i tak penah pi sana lagi hehe..

Lady of Leisure said...

N A N I E,
sangat sedap hehe...

Lady of Leisure said...

maya amir ,
ada komen u.. hehe.. i yg lambat publish sbnrnya ekeke...
tu la panas2 makan cendol best kan..
:)

Lady of Leisure said...

isabelle,
kat melaka nak makan cendol ni kene sabar skit tunggu tengah panas.. yg yg nak beli tu beratur! hehe..

Lady of Leisure said...

lily lotus,
haha panas2 ni asyik nak cari cendol je kan..
:D

Lady of Leisure said...

Sooyaree's Home,
balik malaysia nanti pekena cendol tau narif hehe..
:)

ABH said...

i pun tgh kemaruk minum cendullll...sanggup meredah panas terik dok kt tepi lori cendol! huhuhu

Lady of Leisure said...

ABH,
hehe.. hirup cendol kat tepi lori cendol sangat best walau panas terik kan..

Whoohuu! said...

Naper la i tak suka cendol erk...

Lady of Leisure said...

Whoohuu!,
hehe.. tak suka santan kot hehe...
:)

Lybeau said...

the cendol memang one of my favourite dessert....terliur Lady tenok.... yumm....xxoo

Lady of Leisure said...

Lybeau,
hehe.. balik malaysia nanti boleh pekena cendol...
:)

Annsyifa said...

my husband peminat cendol..next month nak g melaka..boleh ajak husband singgah sini..
tq for sharing lady!

Lady of Leisure said...

Annsyifa,
boleh try daging tetel sekali nanti..
:)

kasihredha said...

Lady akak pernah mkn cendol ni, waktu akak balik bercuti di Tanjung Bidara(2008)..singgah kejap di Masjid Tanah.
Masjid Tanah & Tg Bidara...byk kenangan waktu dulu2(waktu belajar)...hihi

Lady of Leisure said...

kasihredha,
hehe.. sedap kan cendol ni kak, memang kalau makan cendol lady slalu compare dengan cendol mastanah ni, takde tandingan hehe.. santan pekat, cendol sedap.. heeee.... teringin la pulak, kene balik melaka ni.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...