Friday, January 8, 2010

Sotong Masak Halia

Sotong lagi. Ha ha. Ok lepas ni tak masak sotong dah untuk jangka masa beberapa minggu. Lepas ni kasi resepi lain pulak ok.


Bahan-bahan:
Sotong - potong dan celur dalam air panas seminit dua dan toskan
Halia muda - Hiris halus memanjang
Bawang putih - hiris
Bawang merah - hiris
Cili padi - belah dua
Cili merah - belah 4
Serai potong serong
Brokoli atau bunga kobis
Sos tiram
Sos ikan (nampla)
Sos cili
Serbuk pati ikan bilis
Air asam jawa - dua sudu
Serbuk lada hitam
Serbuk kunyit
Garam - kalau perlu
Daun limau purut

Cara penyediaan:
Tumis halia, serai, bawang putih, bawang merah bersama minyak hingga wangi. Masukkan sotong yang telah dicelur. Balik-balikkan dan campak kesemua bahan lain. Kalau suka kuah lebih boleh tambah sedikit air. Goreng lagi sampai sotong dan bahan-bahan lain masak. Akhir sekali masukkan garam jika perlu. Done.

TIPS:
Sotong tu kalau tak celur pun boleh tapi saya celur juga sebab tak suka terlalu banyak air sotong keluar dalam masakkan nanti. Saya pakai serai dan daun limau purut sebab nak bau wangi. Tak pakai pun boleh, optional. Kalau ada daun ketumbar, lepas masak boleh tabur di atas.

Saya suka masak sotong atau udang macam ni sebab mudah dan tak makan banyak masa. Malam boleh guna lebihan lauk ni untuk buat nasi goreng sotong. :-)

60 comments:

honeylanz said...

lady ni mmg ada bakat la dlm cooking...btw has dah 4-5 kali msk sup broccoli yg lady wat tu..suka sunggu ac n ery makan! mlm td pun ;)

LiAnA said...

dulu b4 ada aqil suka potong sotong stail camtu..npk cantik je.. tp skang dh tak bleh.. nk cepat ku potong biasa je wakaka..

hubby suka resepi sotong masak halia ni.. lg satu sotong masak kunyit..
thanks for share resepi

sisdee said...

x pernah masak kari sotong..heheheh..klu sotong halia nie pnah le..heheheh..

mmg rajin tul masak budak nie hehehehh

fiza said...

Lady, rajinnya buat sotong bercorak mcm tu (^_^). Buka lah lagi satu blog, khas utk resipi ☺☺

IdzaLia said...

sotong ni nampak sedap sgt.. ratah pun sodap ni.. hihi

NeenaAnuar said...

wahhh.... sotong lagik!! memang tertarikk lar ngan decoration sis masak! I loikeeee cara you potong sotong tuu.. ala2 cheff gituu..

eynda said...

Rajinnyer Lady potong sotong macam tu :-)

Tihara said...

rajin nye lady,kelar2 sotong tu...kite suke gak makan sotong tp kite jns tak buang kulit..kite suke kalu sotong tu ade telur kat dalam..kim salam kat ary n molly..hihi

Nana said...

cantek nyer soton wat hiris cam tu. nana tak reti lah..camne ek lady? soklan tak berapa nak pandai nih...heheh

isabelle said...

ada cara tertentu x utk kelar sotong2 tu?

ComeyBelako said...

minggu sotong sedunia ke?

Chik Na said...

sedapnya nampak...nak sikit lady :-)

Azmiezas said...

hai..sutun lagi..cute sutun Lady..mcm makan kat rest.jepun..

esok sutun masak apa pulak..he..he..

zarin said...

wah! bila dia dah ke dapur...semuanya sedap sedap dia masak kan!
ish terliur i...

marinahunny said...

ooh lady, best duk rmh blh masak2.. sy msti cuba kari sotong tu..sgt sedap nmpaknya..!

KELLY910 said...

suka..suka... lagi recipe sotong. thanx 4 sharing dear.. nanti buat recipe udang pulak eh... ekekekke..

zailamohamad said...

nampak macam sedap, nak trylah..Lady kelar sotong tu macamana ya supaya jadik macam kat kedai tu??memang sungguh stylo ah sotong Lady ni

Lady of Leisure said...

honeylanz,
hehe.. masih tengah cari ilmu masakkan sbnrnya.. :)
hehe dorang suke eh sup brokoli tu.. simple n healthy kan..
:)

Lady of Leisure said...

LiAnA,
kalau banyak masa lady potong camni, kalau nak cepat lady potong bulat jugak :D

sotong masak kunyit pun sedap kan.. masak asam pun.. tapi untuk resepi ni lady combine semua, kunyit letak, halia letak, air asam jawa pun letak..
:D

Lady of Leisure said...

sisdee,
heheh... rajin ke... haha.. masak skit2 sehari satu jenis je tak banyak pun sbb kitoreng skrg on diet makan yg simple2 jer...
:)

Lady of Leisure said...

fiza,
hehe.. tengah ada masa rajin la kelar2... teringin juga nak buka blog resipi tapi koleksi resepi lady tak banyak mana pun sbnrnya hehe..

Lady of Leisure said...

IdzaLia,
ha betul2 ratah sedap..
:D

Lady of Leisure said...

NeenaAnuar,
:D
ni tengah rajin.. kalau tengah penyakit M, potong bulat jugak hehe..

Lady of Leisure said...

eynda,
hehe.. hari ni tengah rajin...
:D

Lady of Leisure said...

Tihara,
arri n molly kasik flying kiss kat tihara hehe.. kalau yg fresh tak buang kulit sedap kan..
:)

Lady of Leisure said...

Nana,
hehe.. sotong tu nana kene belah kasi dia terbukak... then kelar petak2 tapi jangan kelar sampai putus.. bila kita masak dia akan bergulung n corak dia akan nampak ketara gitu..
hehe..
:)

Lady of Leisure said...

isabelle,
cara dia mudah.. belah sotong kasi terbukak, then kelar bahagian dalam dengan corak kotak2... bila dimasak doa akan bergulung cantik..
:)

Lady of Leisure said...

Comey Belako,
haha.. lepas ni tak mau masak sotong dah untuk seminggu dua ni... masak ikan pulak..
:D

Lady of Leisure said...

Chik Na,
ada lagi ni chik na tapi nak kasi pun chik na jauh nun di damascus :)

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
haha.. esok weekend kak.. weekend dapur cuti sbb nak makan kat luar..
:D

Lady of Leisure said...

zarin,
i masak sehari sejenis je zarin...
tu pun kelam kabut dah haha..
:D

Lady of Leisure said...

marinahunny,
nanti try kari sotong eh.. sedap makan dengan nasi putih..
:)

Lady of Leisure said...

KELLY910, kellu udang buat ganti sotong pakai resepi ni sedap gak..
tapi kalau udang lady suka buat sambal.. sedap..
:)

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
haha... sotong yang stylo..
lady belah kasi terbukak sotong tu then kelar bahagian dalam.. bila masak dia akan automatik bergulung gitu..
:)

mariam said...

wahhh sotong..esok kena carik sotong gamaknya.

ai pun camtu kalau ayam hari2 la ayam..I dun like simpan lama2 bahan mesti mau masak terus. usually yg beli kat kedai cukup tuk 3 kali masak hehehe

liana said...

wah rajinnya lady belah sotong cam tu..kalau liana la lg cepat siap lg bagus ..hehehe..lady ada x resipi nak masak sotong goreng tepung cam yg kat kedai slalu tu...

Lady of Leisure said...

mariam,
betul kalau makanan laut ni simpan lama2 nanti kurang fresh kan... sotong i dalam freezer dah habis.. lepas ni masak ikan pulak..
:)

ERMAYUM said...

camna sotong jadi ketak2 tu

Lady of Leisure said...

liana,
hehe tengah rajin...
lady jarang bebenor buat sotong goreng tepung... udang goreng tepung lady penah buat... hehe..
lady pakai garam kunyit, tepung jagung(kasi rangup) serbuk kari ngan serbuk lada hitam skit.. sedap mcm goreng berempah skit...
:) rangup..

blogresipi said...

Di sini susah nak dapatkan sotong. Yang ada sotong kering saja.

p/s:kami test komen di blogresipi tadi. rasanya okay. nanti cuba lagi ya. :)

pinkcouture said...

menarik2x...i pulak suka sotong goreng cili api.letak cili api byk2 mmg berapi telinga!!!nanti i buat pos recipe tu ye.boleh kita share!!!

blogresipi.com said...

Sotong best..makan hari2 pun best kan.hehee..suke tengok the way u cut the sotong kat kari sotong bawah tu :)

Lady of Leisure said...

blogresipi,
dah ok dah komen sblm ni i tick kat bawah tu sbb tu tak leh skrg untick dah ok dah.. hehe.. tq..
sana susah dapat sotong ye.. tapi kalau sotong kering masak dengan petai sedap jugak.. what about petai ada boleh dapat tak kat sana..?
hehe.. sotong ni kita kelar2 bila masak dia jadik curl camtu i suka tengok..
:)

Lady of Leisure said...

pinkcouture,
cili padi? i suka pedas.. nanti share ey recipe... boleh i try pulak nanti..
:)

Lady of Leisure said...

ERMAYUM,
i kelar2 sotong tu di bahagian dalam.. bila masak jadi ketak2 hehe...
:)

iu rf said...

sy plg suka seafood.!

Lady of Leisure said...

iu rf,
sedap kan seafood...

:)

Ms AiReEn MoHd said...

asik makan jer ni ..lapo plak eryn tgk hah...haah kite buta kurung pahang all the baju cooton tu awak....

now ade cotton baru tu...but then eryn mcm tak minat...suker cotton yg biasa gini jerk...hikhik ehh komen lain lak eryn hah...

Lady of Leisure said...

Ms AiReEn MoHd,
hehe... lapo eh...
i suka kalau kain cotton buat kurung pahang.. mostly my baju kurung mmg i beli cotton n buat kurung pahang... selesa pakai sbb bawahnya besar kan..
:)

saSha a.K.a MumYalya said...

cik lady yg rajin..tankiu..u buat i jadi rajin gak nak cuba resepi baru..cuma masih mls dgn presentation tu :-p
my kari sotong jadi tau today..yeyy!!tankiu..

Lady of Leisure said...

saSha a.K.a MumYalya,
hehe... takpe presentation tu lady saja jer tambah2... yang penting resepin kari sotong menjadi.. alhamdulillah...
camana ok kan sotong dibuat kari.. hehe...
lady tumpang gumbira sbb kari sotong u menjadi.. hehe..

um. masyitah said...

Salam Lady
wah nampak sedap lah Lady
saya pernah cuba masak ni
sebab simple dan cepat
tapi bahan lady ada yang saya tak masukkan,Tq ya share,boleh nanti saya cuba resipi lady ni

Lady of Leisure said...

um. masyitah,
salam um. masyitah..
senang kan sotong goreng simple mcm ni.. mudah dan cepat..
selamat mencuba..
:)

Eyta@hot mama said...

Hai Lady..
Amboi...kita tengok masakan lady semuanya sedap2 dan pandai lady hias.
kari sotong yg lady masak tu nampak sedap, rasa nak buat jugak la.kebetulan ada sotong dlm fridge. hehhee

Lady of Leisure said...

Eyta@hot mama.
hehe tq eyta.. nanti try la kari sotong tu insyaALlah ok.. sedap jug sekali sekala sotong dibuat kari...
kalau dah try buat nanti update ya..
:)

inahar ali said...

salam lady..wah kt sini pun ada macam2..i liiiike! akak link lady ye!

Lady of Leisure said...

inahar ali,
salam kak ina... tq datang menjenguk sini...
hehe... keep in touch..
:)

POSH76 said...

balance dia kalu buat nasi goreng mmg sedap sgt hehe

POSH76 said...

balance dia kalu buat nasi goreng mmg sedap sgt hehe

Lady of Leisure said...

POSH76,
jadi nasi goreng sotong kan..
:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...