Tuesday, January 12, 2010

Ikan Siakap Tiga Rasa

Nyum nyum nyum. Untuk masakkan tiga rasa ni saya pakai sekeping isi ikan sebab ikannya yang sebenar terlalu besar(5kg) tak muat pinggan, hehe. Ikan ni Daddy saya pancingkan. Selalunya saya buat masak stim tapi asyik makan stim pun jemu juga. So saya buat masak tiga rasa.

Ikan Siakap Tiga Rasa

Makan dengan nasi putih panas-panas memang sedap. Ikan tu pulak saya goreng garing kasi dia kejung skit baru sedap makan. Selalu saya makan pakai tangan, tapi kalau sesiapa nak feeling lebih skit pakai le sudu garpu mesti rasa macam makan kat restoran siam sekejap. :-D Bahan yang saya pakai agak banyak, saya suka banyak bumbu-bumbu, baru seksi. Nak makan kene selak skit baru nampak ikannya. Hehe.

Resepi ni sukatan saya untuk saiz ikan yang saya pakai, kalau kawan-kawan nak masak kene adjust bergantung pada banyak mana kuah yang kawan-kawan nak. Husband saya kata sedap macam makan di kedai siam, saya rasa mungkin sebab aroma dari daun limau purut, serai, daun ketumbar, nampla dan juga tom yam paste yang saya masukkan dalam masakkan ni.

Sebelum disiram kuah

Bahan-bahan:
Ikan siakap - kelar skit
Bawang putih - cincang halus
Halia - hiris halus
Serai - ketuk dan potong 3
Tomato - potong dadu (kecil)
Cili boh - 1 atau 2 sudu besar
Sos cili thai - 4 atau 5 sudu besar
Sos cili biasa - 4 atau 5 sudu besar
Sos tiram - 3 atau 4 sudu besar
Nampla 4 atau 5 sudu besar
Serbuk pati ikan bilis - 1 sudu besar
Limau kasturi - 1 biji
Nenas dalam tin - potong kiub
Capsicum hijau dan merah - potong dadu besar
Cili padi - 5 atau 6 biji belah dua
Bunga kobis - secawan
Carrot - potong memanjang
Bawang merah - potong bulat
Tomyam paste - satu sudu besar
Garam
Kunyit
Serbuk lada hitam
Tepung jagung
Daun limau purut - 3 atau 4 helai dihiris
Sedikit air
Daun salad - hiasan
Daun ketumbar - hiasan dan aroma

Cara penyediaan:
1. Lumur ikan siakap dengan garam, kunyit, serbuk lada hitam dan juga tepung jagung. Goreng dalam minyak yang banyak hingga garing. Letak dalam pinggan berserta daun salad.

2. Tumis bawang putih, halia, tomato dan serai hingga wangi. Masukkan cili boh dan tumis lagi hingga cili boh garing. Masukkan sos cili thai, sos cili biasa, sos tiram, nampla, serbuk pati ikan bilis, tom yam paste dan tumis lagi.

3. Masukkan sayur(capsicum, bunga kobis, cili padi, bawang merah, carrot, nenas) dan balik-balikkan hingga sayur masak. Masukkan garam, hirisan daun limau purut, dan perahan limau kasturi. Tutup api.

4. Tuang ke atas ikan yang digoreng tadi dan taburkan hirisan daun ketumbar untuk aroma. Done.

TIPS: Kalau suka pekat boleh tambah sedikit bancuhan tepung jagung. But in my case tak perlu sebab kuah tu dah sedia pekat lepas saya masukkan sos tiram. Saya tak letak gula sebab nenas dalam tin yang saya pakai dah cukup manis. Tapi adjust supaya rasa masin, masam dan manis sebati, baru jadi tiga rasa. :-)

77 comments:

Whoohuu! said...

Nak tanya yer... Nampla tu ape yer? Kalau tak letak boleh ka?(sorry la I ni jakun skit pasal masak2)

ComeyBelako said...

lama dah tak buat 3 rasa. nak kena buat ni sempena 2010. heheh.
btw, i dah try recipe roti kering tu. roti yang leftover tu. tersangatlah membantunya dan definitly elakkan pembaziran gitu.

NeenaAnuar said...

ikan siakap memang best kalau buat masak 3 rasa nih! :)

*gorjesmum* said...

tq lady..for the recipe :)

IdzaLia said...

hihi.. Lia kalau buat suka bubuh sayur tu banyak2.. baru seksi sikit.. huahuaa.. sedapnya lady.. rasanya ke laut dah diet Lia ni..

honeylanz said...

pernah masak..tp x pasti jadi berapa rasa nye ;)
nnt try resepi lady lak..hb akak suka memancing kolam kt btg kali ;)

Nana said...

ni feveret nana n hasben! dah lama tak masak sweet sour ni. rajin nye ayah lady memancing, memang minta ye! resepi lady ni lenkali nana boleh try..thanks!

Eyta@hot mama said...

Salam Lady,
Lady..lady...lady...bestnya kalau lady ni jadi family kita. Rajin sungguh memasak. Kita pun masak tiap2 hari, tapi yg biasa2 je. Tak de la masak lauk2 special mcm lady masak tu. Tgk gambar je, boleh terliur..hehehhe..

um. masyitah said...

Ikan siakap ni my hubby suke sangat.
nanti Mas cuba tunjukkan kepakaran kat hubby ,amek resipi Lady erk

Drama Mama said...

sedapnya lady! weekend ni nak gi beli ikan siakap la, hehehe. ble masak next week ;-)

btw, lady guna tomyam paste brand apa eh? and nampla tu apa?

eynda said...

Wah!! Lady boleh bukak restoran ni...nampak sedap!

fisa othman said...

leh bukak restoran nie...;)

Ms AiReEn MoHd said...

babe nape asik mknan sesedap ni..kate diet..huwaaa sianla kat aku ni hah...da telan air liur dua tiga baldi da ni....nak buat tak reti kannn

Azmiezas said...

Wah, bestnya siakap 3 rasa.akak suka makan ikan siakap, sedap..tapi..kadang2 tak tau nak masak apa..kadang2 akak cuma masak asam kicap jer..

since lady dah bagi resepi ni, boleh la di try kan??..tq..

Norita said...

em....sedapnya...tengok pun buleh tau. banyak betul bahan yang Lady pakai yer...nak sikit buleh??? lapaq ni..

LiAnA said...

i kalau mkn ikan 3 rasa ni suka ratah bahagian tepi-tepi ikan tu.. sebab rasa rangup.. haihhh terliur dh ni

saSha a.K.a MumYalya said...

oh lady..betul2 u buat post ikan ni yer?ehehe..da tergoda iman ku..nak masak sendiri jauh sekali..harus ajak en.hubby gi mkn luar ni :-p
psstt..kita still dlm diet club kan??wakaka..

superheroes' mom said...

amboi, cik adik ni mmg pandai masak... and yg paling best food presentation tu... kelessssss... =)

Farra Dhelina said...

nk kene cuba ni resepi nih!!

sos nampla tu blh dpt ktne eyh?

sisdee said...

sodapnya...dah le mmg sodap...pandai lak tu dihias2...hahahahahh

bijak2..:)

Lady of Leisure said...

Whoohuu!,
hehe.. nampak tu kadang org panggil sos ikan, kadang org panggil kicap sotong.. i pun confuse.. tapi i panggil nampla la senang.. kat pasaraya biasa pun ada jual..
tak letak boleh juga tapi may be kurang kick sbb nampla ni ada bau n rasanya yg tersendiri..
:)

Lady of Leisure said...

ComeyBelako,
hehe.. tahun baru makan 3 rasa gitu.. heheh.. ok kan roti kering tu.. boleh simpan lama skit.. sedap pun sedap..
:)

Lady of Leisure said...

NeenaAnuar,
haha.. selain stim masak 3 rasa pun sedap kan..
:)

Lady of Leisure said...

*gorjesmum*,
welcome...
:)

Lady of Leisure said...

AdzaLia,
ha letak sayur banyak2 nak makan tolak sayur ke tepi baru nampak ikan dia kan..
:)

Lady of Leisure said...

honeylanz,
try la buat nanti kak.. kalau kena ikan fresh mesti sedap..
:)

Lady of Leisure said...

Nana,
ayah lady minat sangat mancing... slalu lah jugak anak2nya dapat makan ikan fresh ni besar2 pulak tu.. hehe.. nnati try la nana..
:)

Lady of Leisure said...

Eyta@hot mama,
hehe.. lady masak simple slalu nya.. slalu sejenis je lauk... kadang2 jer masak cam ni..
:)

Lady of Leisure said...

um. masyitah,
kalau dah buat nanti update ye..
:)

Lady of Leisure said...

Drama Mama,
hehe... nanti kalau dah try update yer... :)
lady guna tomyam paste beli dekat padang besar siam punya.. tapi most pasaraya kat sini pun ada jual tom yam paste yg dari siam.. nample tu some ppl panggil kicap sotong, some ppl panggil sos ikan... check out this link:

http://arena184.blogspot.com/2009/10/kailan-ikan-masin.html

ada gambar nampla ngan tomyam paste kat link tu..
:)

Lady of Leisure said...

eynda,
wakaka.. kalau lady bukak restoran nanti akak kene datang makan tau... :)

Lady of Leisure said...

fisa othman,
haaa... fisa pun kene datang kalau lady bukak restoran.. :D

Lady of Leisure said...

Ms AiReEn MoHd,
ekeke... i pun tgh diet jugak ni tapi dah masak ni i kene makan gak la kan..
:D

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
hehe.. ikan masak asam pun sedap kak ingat tak yg akak resepi masak asam tu lady try buat.. mmg menjilat jari sedap sangat..
:)

Lady of Leisure said...

Norita,
pakai banyak bahan nampak meriah skit baru semangat nak makan..
:)

Lady of Leisure said...

LiAnA,
haha sama lah kita.. yg teli2 yg rangup tu best kan...
:D

jetsetter said...

love it..

Lady of Leisure said...

saSha a.K.a MumYalya,
heheh.. i masihhhh diet club ni... wakaka.. tapi kalau dah masak cenggini i kene makan gak la.. tak tahan..
:D

Lady of Leisure said...

superheroes' mom,
hehehe... masih blajar lagi ilmu masakkan ni... nak jamu husband.. :)
hehe.. tapi bahan dia agak banyak kan.. kasi nampak colorful skit..
:)

Lady of Leisure said...

Farra Dhelina,
nampla tu kat pasaraya selalu ada..
:)

Lady of Leisure said...

sisdee,
heheheh... kene hias skit baru berseri..
:)

p!nkerton said...

sedapppnyaa! slalu saya buat 3 rasa simple2 je ingredients dia. ni tgk byk betul lady campur, boleh tiru la :) kasik lagi meriah bumbu2 dia :D

Lady of Leisure said...

jetsetter,
tq.. :)
looked up yr blog just now.. :)

Lady of Leisure said...

p!nkerton,
hehe.. lady bukan makan pun bumbu2 tu saja jer buat hiasan..
:D

Imma said...

wow Lady...u sangat pandai memasak and expert dalam presentation..semua cantik2 and nampak sgt2 menyelerakan..tergugat jugak laa sikit diet Imma..hehehe

Ada 2 soklan nak tya nii..nampla tuh aper erk..and paste tomyam yg Lady pakai tuh yg mana erk..imma teringin nak buat tomyam merah yg pekat tp tak reti..Lady mesti expert..boleh ajarkan tak.. ;-) TQ

Tihara said...

salam lady..

ini,mengalahkan kedai siam ni..sedap nye siakap 3 rasa ...tak leh jadi ni..rase cam ngidam lak..hehe

isabelle said...

ya rabbi..apa ke rajin siap dgn hiasan mint segala.
ish ish ish...

i selalu tingin nak buat msk ni.aritu sekali mkn kat 1restoran..i baru nak sebut "nnt syg buat msk camni ye?"

sekali mrhub ckp "xsedap sgt la kuah dia"

erkkk...

sue79 said...

yummy.. sedapnye!! adeh, lapo perut ku nengoknye.. :)

Lady of Leisure said...

Imma,
hehe... hobi i memasak.. :) suka cuba2 resepi... tapi bila i masak i sdiri lupa diet kadang2...
wakaka..
try tgk link ni:

http://arena184.blogspot.com/2009/10/kailan-ikan-masin.html

ada pic nampla dengan tom yam paste yg i guna.. beli kat padang besar but kat pasaraya pun kadang2 ada..
:)

Lady of Leisure said...

Tihara,
salam tihara.. hehe.. nanti one day try la.. :) sedap sesekali masak tiga rasa...
:)

Lady of Leisure said...

isabelle,
hehe.. kalau pi kedai siam slalu kitorang tak order siakap tiga rasa ni sbb my husband lebih suka deep fried siakap with soy sauce..
tapi bila i masak, my husband sangat suka tiga rasa ni..
:)

Lady of Leisure said...

sue79,
ngeh ngeh ngeh.. apa laie.. nanti try la.. kalau pakai bawal pun sedap ni..
:)

zailamohamad said...

OMG, baru je beli siakap & terus excited nak masak 3 rasa ni;-)

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
haaaa... apa lagi zaila...
boleh la buat tiga rasa ikan tu...
:)

liana said...

wah bestnya lady...liana sangat2 suka siakap tiga rasa sampai hubby tanya xder ikan lain ker nak mkn kalau mkn seafood..hehehe..tp ikan siakap laut lg sedap la kan dari ikan siakap bela..kalau bela rasa dia payau la...x best..huhuhuh

Lady of Leisure said...

liana,
betul2... ikan siakap bela tak best... yg laut punya yg best kan.. yg bela tu rasanya lebih kurang ikan air tawar je.. slalu kat kedai pakai bela punya..

ZARA said...

OMG Lady. My bf penah try this Siakap 3 rasa before. My comment to him was, u should stick to either italian or western food. Haha.

Neway, urs look far more interesting than his. But, i will try and ask him to make a second attempt by using ur recipe. Harap jadi.

Lady of Leisure said...

ZARA,
hehe.. nanti try la.. to me siakap tiga rasa ni kalau rasa masam, manis n masim seimbang, tambah aroma serai n limau purut tu, memang akan sedap.. lepas tu kan, tom yam paste tu akan buat rasanya lebih unic...

hehe.. nanti kalau dah try update ye..
:)

geraugebang said...

Wow, ini siakap dalam taman.

Lady of Leisure said...

geraugebang,
kak gerau, siakap ni dikelilingi bunga gitu.. :D

maya amir said...

aramak..sangat menggodalaa masakan ittew:)

Annsyifa said...

cantek decoration..looks yummy..
nanti boleh try...
rajin betol lady nih..bilalah ann nak rajin gini..heheh..

Lady of Leisure said...

maya amir,
menggoda ey..
:D
sedap ni, nanti try la..
:)

Lady of Leisure said...

Annsyifa,
hehe.. deco smp tak nampak ikan.. siakap dalam taman bak kata akak geraugebang.. :D
ala ann pun rajin gak..
:)

m@ said...

sodapnyaaa....
mlm td ma makan ikn siakap stim.
kan dh terliur lg ikan siakap 3 rasa pulak:-p
dh lame x masak sendiri lah..nanti boleh cube resepi dr lady ni.
ikan jenahak pun yummy buat 3 rasa.

Lybeau said...

looks yum...nak try la.... i suka your presentation....xxoo

Lady of Leisure said...

m@,
ha betul ma, jenahak pun sedap, gerut dengan bawak pun ok buat 3 rasa ni... mmg kena sangat..
:)

Lady of Leisure said...

Lybeau,
tq lybeau, hehe... nanti try la, sana senang dapat ikan? agaknya kalau pakai salmon sedap kot kan, i like salmon, lemak2 mcm terubuk tapi versi without tulang punya..
:)

Ms AiReEn MoHd said...

hwaa lady cepat la tuko menu...tak tahan mcm ni...acik kecur bibir basah bagai....tgk lauk ni...ngeeeeee

Lady of Leisure said...

MsAiReEn MoHd,
haha.. menu baru takdak lagi weii... i tak masak 2 hari dah... wakaka...

L@n@ said...

dear.. tq for sharing..selalu lana buat xpnh pakai nampla tuh.. one day nak cube laa... uuuu.. terliuq!!!

Lady of Leisure said...

L@n@,
hehe.. try la nanti ek.. nampla ni ada rasa n bau yang tersendiri.. busuk skit tapi sedap..
:)

pinkcouture said...

i mmg tercari2 recipe ikan masak 3 rasa ni.thanx 4 the recipe ;)

POSH76 said...

sedapnyer cam makan kat restoran gitu...hehe

Lady of Leisure said...

pinkcouture,
welcome, kalau dah try nanti update ey..
:)

Lady of Leisure said...

POSH76,
haha.. restoran sifud ey..
:D

{ finieViolet} said...

ladyyy.. i heart your blog.. yummy..baru buat haritu cuma belum publish kat blog jer.. tapi bumbu lady sangat marvelous la.. aritu sy buat letak apa yg ada dlm peti ais saje.. next time nk buat lagi ikut ur bumbu lak. once again i heart your blog dear!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...