Monday, October 5, 2009

Masak Lemak Cili Padi Ikan Parang Bersama Rebung Masam

Sebelum ni saya pernah share resepi Asam Pedas Ikan Parang, this time saya nak share recipe Masak Lemak Cili Padi Ikan Parang Bersama Rebung Masam pulak. Tapi resepi ni lain skit sebab saya garamkan dulu ikan parang tu semalaman. Cara nak garamkan ikan ni mudah jer. Lepas cuci cuci bersih ikan parang, sapu garam banyak-banyak kemudian simpan dalam peti ais(bukan tempat beku) semalaman. Jangan risau untuk letak garam dengan kuantiti yang BANYAK sebab sebelum masak nanti kita akan cuci dulu ikan ni dengan air. So just sapu garam sehingga garam memenuhi dan menutupi isi ikan yang nak dimasak.


Ini gambar ikan parang yang saya garamkan semalaman. Sebelum masak saya cuci dulu ikan ni dengan air. Kemudian saya juga masukkan rebung masam ke dalam masakkan ni. Hasilnya? Memang sedap. Selalunya kalau nak makan masak lemak, kita mesti cari ikan masin atau telur asin, paling tidak pun kita mesti akan cari kicap. Tapi bila kita garamkan ikan ni, tak perlu lagi makan dengan semua tu sebab ikan parang tu dah masin. So this is the recipe:


MASAK LEMAK CILI PADI IKAN PARANG BERSAMA REBUNG MASAM


Bahan-bahan:
Ikan parang - garamkan semalaman
Rebung masam - toskan air nya dan cuci dengan air
Kunyit hidup - blend halus
15 biji cili padi - lebihkan kalau suka pedas - blend halus
Kunyit hidup
Santan cair dan pekat
Serai - diketuk
Daun kunyit
Asam keping
Garam

Cara penyediaan:
Masukkan kunyit hidup dan cili padi yang telah di blend halus ke dalam periuk bersama asam keping, serai, daun kunyit, dan juga santan cair dan didihkan. Sukatan santan cair tu bergantung banyak mana kuah yang diingini. Sentiasa kacau kuah masak lemak supaya tak berketul. Setelah hampir mendidih masukkan rebung masam dan lepas lima minit masukkan pula ikan parang. Sebelum tu jangan lupa cuci dulu ikan parang yang bergaram tu. Bila hampir mendidih masukkan pula santan pekat mengikut sukatan kepekatan yang diingini, lagi pekat lagi sedap. Masak lagi sampai mendidih dan hendaklah sentiasa dikacau. Kemudian tambahkan sedikit garam, jangan terlalu banyak sebab isi ikan tu dah masin. Kuah tu bagi rasa masin sikit pun dah cukup. Bila mendidih boleh la tutup api dan hidangkan.

TIPS:
Asam keping memadai hanya dua keping sebab rebung tu dah masam. Lepas masak, kalau rasa masam dah cukup, boleh la keluarkan asam keping dari kuah masak lemak. Sentiasa kacau supaya kuah tak berketul. Seeloknya masak masak dalam kuali supaya wap masakkan mudah keluar, bukan ape, masak lemak ni fussy dan mengada skit, silap langkah skit jer, mula lah dia nak berketul. Kalau rajin, tumbuk la kunyit hidup dengan cili padi tu.

Arri kenyang la Mommy! Nak tido lah!

Masak lemak ni memang sangat sedap dan agak lain dari yang lain sebab ikan parang bergaram tu. Hasilnya ikan tu menjadi sedikit keras, isinya jadi licin dan berkeping-keping/berulas-ulas, macam makan ikan masin. Tapi nak makan ikan ni harus jaga-jaga sebab ikan ni sangat banyak tulang, please awasi anak-anak kecil kalau kawan-kawan nak masak ikan ni. Tapi serius, sangat sedap. Tak rugi saya belajar resepi ni dari MIL(mother in law) sebab Husband makan dengan penuh selera. Resepi masakkan kampung dari orang lama ni kadang-kadang lain dari yang lain, kita sekarang manalah nak masak benda renyah-renyah ni, sehari sebelum masak dah nak kena garamkan, tapi ini lah cara orang lama yang tak rugi kalau kita belajar skillnya lebih-lebih lagi kalau makanan tu menjadi kegemaran yang tersayang.

:-)

27 comments:

Azmiezas said...

Terliurnya daku....

Nampak sedapp bangat...mesti kalau akak masak hubby makan nasi berpinggan2...mana taknya..dia penggemar masak lomak cili padi...

Pasti n harus kena try ni pasal akak tak penah masak n makan ikan parang lagi ni..baik dimasak apa sekalipun...

Tq Lady n ur MIL pasal bagi resepi ni yer!!..

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
hehe.. akak, lady pun suke sangat masak lomak cili padi ni, esp yg pedas giler punya... sok sek sok sek makan, sampai selsema..

try la buat, tapi anak2 nak makan nanti kene hati2 sbb ikan ni banyakkkk tulang.. kene slow2 makan.. tapi ikan parang ni sedap la kak, goreng ke, asam pedas ke, masak lemak ke, semua sedap.. satu lagi resepi MIL, dia salai dulu ikan parang kemudian buat masak lemak letak peria.. tapi yg ni lady tak menuntut lagi hehehe...

:)

liana said...

wah, nampak cam best ni..bleh cuba nih...tp ntah bila la ek...huhuhuh

Lady of Leisure said...

liana,
kalau ada ikan parang, cuba la hehhe...sedap... kasi pedas skit..

Aleyn said...

Memang nampak menyelerakan...bleh masuk dlm koleksi resepi nih...

Salam Perkenalan

DeLLa said...

lady..penah try tak rebung masak gulai lemak putih..ha..kompem sedap..rebung tu kena fresh..pastu hiris/mayang halus2..sedap tau..

lagi satu, gulai lemak pucuk ubi tumbuk...kecur air liur..

Lady of Leisure said...

Aleyn,
tq hehe.. try la nanti.. kalau suka masak lemak, mesti aleyn akak suka masak lemak ni, ikan tu masin2 bila makan ngan kuah lemak cili api mmg sedap.. :)
salam perkenalan aleyn..tq sudi visit blog lady..
:)

Emilia said...

mmg tunggu resepi ni dari lady...hehe..
thnx for sharing! weekend ni bole cuba :)

Lady of Leisure said...

DeLLa, keduanya lady tak penah try.. rebung yg jumpa kat pasar slalunya dah dijerukkan.. susah nak jumpa yg fresh kan.. tapi penah makan kat umah nenek rebung fresh dia hiris halus buat sayur manis, pastu pucuk ubi tumbuk yg lady makan lain skit dia letak tempoyak ngan petai.. makan kat nilai..tapi sedapppp sangat! makan tu jer ngan nasi pun dah best dah..

Lady of Leisure said...

Emilia,
hehe.. welcome.. nanti kalau dah try update ya.. :)
hope u ll like it..

MIEZA said...

Hmmm..sedapnya Ikan Parang Masak Lemak ni, tengok pun dah tahu...anyway thanks coz share resepi dgn kengakwan..mesti cuba ni :)

Lady of Leisure said...

MIEZA,
hehe try la nanti kak, tapi ikan ni banyak tulang.. hati2 nak makan nanti yer... selamat mencuba..
:)

zarin said...

sedapnya!
kena try lah lepas ni!
to be frank, i tk pernah masak ikan parang tp sbb lady kata sedap bila buat masak lomak ni..haruslah di cuba ye :)
btw, thanx 4 d recepi

zarin said...

sedapnya!
kena try lah lepas ni!
to be frank, i tk pernah masak ikan parang tp sbb lady kata sedap bila buat masak lomak ni..haruslah di cuba ye :)
btw, thanx 4 d recepi

Lady of Leisure said...

zarin,
lady sebelum kawin tak penah makan ikan parang tapi bila sekali cuba, rasa nak lagi sbb ikan parang ni sedap, tapi kalau nak beli, beli yg besar skit, kalau yg kecik bertambah susah nak makan sbb ikan ni sangat banyak tulang... hati2 makan nanti.. kalau dah try nanti update ye zarin..
:)

Nana said...

tah bile la reti beli ikan parang ni. nnt nana google image ikan parang...hahahha. banyak tulang ek mcm terubuk tak?

betul lady kalau masak lemak cili padi harus carik kicap, owhh..kalau dah garamkan ikan tu semalaman tak pyh dah ye. kalau ikan lain agak2 boleh ke?

Lady of Leisure said...

Nana,
masa lady letak resepi asam pedas ikan parang sebelum ni ada gambar ikan parang jugak.. hehehe... ikan parang ni bentuk dia lebih kurang parang gak hehe.. slim n memanjang.. tapi banyak tulang, tulang dia kasar2 n panjang2.. kalau terubuk tulang dia banyak tapi halus... kedua jenis ikan ni agak susah nak amkan tapi sedap kan..? hehehe...

betul nana, kalau dah garamkan semalaman mmg tak payah letak kicap dah bila nak makan nanti sbb isi ikan tu masin2.. sedap sangat.. ikan lain tak sure boleh ke idak.. may be tenggiri ok kot kan.. hehhe..

POSH76 said...

beb keje aku mencopy jela..masak nyer entah biler...hehe

harus aku cuba...yg bestnyer ko ni pandai kasik tips & details....tak kedekut...bagus2...hehe

amboi ARRY tido sampai terkangkang...dek sbbkan powernyer masak lomak ko...tarik ekor baru tau...hehe

Lady of Leisure said...

Posh76,
hehe.. tak ngape, copy je dulu.. bila fre nanti ko dah ada resepi nak buat.. hehehe..
sharing is caring kan.. kalau org lain masak menjadi, aku pun tumpang gumbira.. hehehe..
arri kalau kenyang camtu la posh, tido smp terkangkang dia, tu kira tido dalam keadaan happy n rasa selamat lah tu hehehe... lama lak tu die tidur, berjam-jam...

fizamior said...

untungnye hubby u kan dpt wife sgt rajin & pandai masak nih.. ade je resipi2 terkini yg dikongsikan bersama.. blh la i try nanti yea

Christina Arissa said...

lady.. dah lama ku mengidam nak makan ikan parang.
Sejak mengandung Ayip lagi.
Meleleh air liur nengoknyerr..
Tak tahan melihat aksi arri..
Comey sungguh!

Lady of Leisure said...

fizamior,
tq hehe.. resepi MIL ni.. i suke nak masak.. tapi lepas tu kan, lotih nak mengemas dapur, masak lemak ok lagi la.. tapi sambal tumis sementara nak naik minyak tu habis mercik ke lantai n dinding.. lepas masak nak kene mop lantai pulak ehhehe...

Lady of Leisure said...

Christina Arissa,
hehe.. la kesiannya dah lama mengidam nak makan ikan parang ya..
kalau tahu smlm lady hantar mangkuk tingkat.. hehehe...
arri kalau happy, kenyang, n rasa selamat, camtu la dia tidur.. kaki n tangan semua naik atas.. heheheh...

ummi said...

rebung menaikkan pedas.. kalau saya, kena kurangkan sikit cili daripada sukatan biasa.. kalau tak confirm le muncung panjang melaha... :-D

Lady of Leisure said...

kak ummi,
rebung tu menaikkan rasa pedas ya? baru ku tahu... tapi nasib baik la cili padi yg lady pakai tu tak berapa pedas kecuali cabai burung yg MIL kasi tu yg tu mmg pedas yg amat.. tapi letak sikit jer.. lepas ni kalau pakai rebung kene hati2 la kan..hihi..

baby said...

sedapnyer... nape asik arri je, mana molly? comey sgt la dorg tu..geram..

Lady of Leisure said...

baby,
molly pemalu dan suka menyendiri.. susah skit nak ambil gambar molly..
hehehe,.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...