Friday, October 2, 2009

LAKSA UTARA

Saya memang penggemar laksa, bukan saja saya tapi mummy dan kakak saya juga menggemari laksa. Nenek saya, makcik-makcik, sepupu sepapat perempuan, kawan-kawan perempuan semua suka makan laksa. Hmm.. kebanyakkan peminat laksa adalah wanita, ini kalau di tempat saya la, wanita seolah-olah amat sinonim dengan laksa. Kalau mummy buat laksa, memang tak payah masak nasi dah sebab pagi makan laksa, tengahari makan laksa, petang makan laksa, malam makan laksa, tidur mimpi laksa, bangun pagi muka pun dah macam laksa.

Hari Raya Aidilfitri di Perlis, menu wajib mummy adalah laksa selain ketupat palas dan rendang. So setiap tahun saudara mara memang maklum akan menu hari raya mummy, contohnya kalau mummy terserempak dengan anak buahnya di pekan:

Mummy : Eh raya ni mai la rumah...
Anak buah : Mesti lah nak pi, nak makan LAKSA!


Di Perlis/Utara, laksa sangat special. Kalau sebut laksa, everybody was like:
"Wah dia buat laksaaaa.."
"Ehhh.. sana ada jual laksaaaa la.."
"Kami nak pi makan laksa ni.."


Tetamu yang datang ke rumah sometimes bila ditanya nak makan apa dia nanti tanya kita balik:
"Laksa ada?"

Ataupun kalau kita pelawa orang datang rumah, depa nanti jawab:
"Kalau ada laksa kami pi la, hehe."

Hehe. Lebih kurang macam tu lah penangan laksa di utara. Boleh kata ramai jugak la penggemar laksa ni. Setiap kali nak raya saya akan bantu mummy di dapur dengan tugas perisi ikan, kopek telur rebus, potong ulam, dan sebagainya. Eh jap, jap.. Faham ke perisi ikan tu apa? Maksudnya ambil isi ikan dan buangkan tulangnya ok. :P Lepas tu bila kuah dah siap part yang paling best ialah part merasa laksa yang sudah hampir siap samada cukup garam, cukup pedas, dan cukup asam atau tidak. Nama jer rasa tapi bukan rasa sesudu dua, tapi sepinggan. OK. Asam tak cukup, tambah lagi 2 asam keping. Kemudian rasa lagi satu pinggan. OK, masam dah cukup garam pulak kurang, tambah garam lagi dan rasa lagi satu pinggan. Memang hantu laksa. Orang kata kalau makan tak kenyang tu maknanya tak Bismillah, saya dah Bismillah tapi kalau dengan laksa macam tak puas makan. Hehe.

Kalau makan laksa saya suka bilah-bilah laksa yang halus macam laksa siam dan kurang menggemari laksa bilah besar, rasa macam kunyah tepung jer. Saya ada search beberapa resepi laksa di internet dan comparekan dengan laksa yang mummy buat, ada resepi yang lebih kurang sama dan ada juga resepi dan ada bahan tambahan lain seperti serai dan lengkuas. Terdapat banyak resepi laksa utara sebenarnya dan hari ni saya nak share salah satu resepi. Dah lama saya nak masak sebab sepanjang Ramadhan yang lepas dapur saya berasap sekali dua saya, so tengahari tadi kiranya my dream come true setelah saya berjaya memasak laksa. Resepi yang saya nak share kat sini simple dan mudah sangat.




Bahan-bahan:

1kg ikan kembung, ikan sardin/selayang
1 bungkus laksa
5-6 biji bawang merah kecil - blend
2-3 ulas bawang putih - blend
3-4 sudu makan cili boh/cili mesin (kalau suka pedas boleh lebihkan)
Belacan - blend
2 tangkai Bunga kantan belah 4
Daun kesum
Asam keping
Garam
Ajinomoto
Telur
Ulam: Timun, limau nipis/kasturi, cili padi, daun selom, bawang.

Cara penyediaan:

KUAH
Rebus ikan kembung bersama beberapa keping asam keping dan sedikit garam. Kemudian perisi ikan, dan blend isinya bersama air rebusan hingga lumat. Masukkan isi ikan yang telah diblend kedalam periuk bersama bawang merah, bawang putih, dan belacan yang telah diblend tadi. Kemudian masukkan beberapa sudu cili boh/cili kering mesin, bunga kantan, dan daun kesum. Tambahkan air mengikut kepekatan yang diingini. Tambahkan garam dan ajinomoto secukup rasa dan tambahkan lagi beberapa keping asam keping. Sentiasa kacau kuah laksa di atas api supaya tidak berketul sehingga mendidih.

LAKSA:
Rendam laksa kering di dalam air untuk lebih kurang 15 minit kemudian rebus seketika sehingga laksa lembut. Kalau malas, boleh beli laksa basah di pasaraya. :P

Cara hidangan:
Masukkan laksa dan kuah yang masih panas ke dalam pinggan, dan taburkan ulam-ulaman dan juga telur rebus. Kalau suka, boleh perah limau nipis. Sesetengah orang suka makan laksa dengan kicap atau otak udang. Macam-macam selera.

TIPS:
Asam keping yang digunakan semasa merebus ikan jangan dibuang, sebab asam keping tu boleh dimasukkan ke dalam kuah laksa di samping beberapa keping asam keping yang baru. Nak buat laksa tak susah, satukan saja kesemua bahan dan kacau sampai mendidih, yang penting semua rasa masin dan masam cukup, mesti kuah laksa menjadi. Tapi jangan terlalu masam sebab bila nak makan nanti, boleh perah limau nipis/kasturi lagi.

Jemput makan!

38 comments:

eynda said...

Sedapnyer laksa utara...akak tak pernah try buat sendiri lagi...satu hari nanti harus buat...

Lady...tolong hantar email kosong kat akak...nanti akak citer dlm email...

yuslindaidalee@yahoo.com

thanks :-)

Lady of Leisure said...

eynda,
kak eynda, nanti try la buat, simple tapi sedap.. berulang ulang lady makan hari ni hehehe..
:)

Azmiezas said...

Wah..ada laksa la kat umah Lady....

Mcm sedapp jer...nanti kita p naa..(x malunya...)

Betoi kata Lady..kalau kat utaqha sana kala raya2..tak da laksa memang tak sah..boleh dikatakan masing2 berebut nak buat laksa..maklum la kalau buat laksa..ramai tetamu yg datang..

Ala..Lady ni..buat akak laparr je lah....he..he..

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
hehehe...laksa lady tak la sesedap laksa di kedai tu kak.. tapi ok gak la, dah ulang makan dua kali sejak tengahari tadi.. lady kalau ngan laksa mmg tak leh tahan.. setiap masa dok ingat nak pi dapur jer amik laksa, lepas sepinggan, sepinggan lagi hehehe...

betul kan, kalau belah utara bila buat lkasa mmg tak rugi sbb confirm akan habis punya lah.. hehehe...ni pun rasa nak angkut sepinggan lagi ni...
:D

liana said...

wah...rajinnya lady masak...bestkan dpt masak best2 ni...mak liana pun kalau raya menu utama laksa johor yg juga menjadi kegemaran tetamu n sanak saudara...kdg2 bile wat rumah terbuka mesti tanya menu apa...laksa memng sedap...

Lady of Leisure said...

liana,
lady ni hantu laksa.. so sekarang since dah dok berjauhan dari mak, kalau nak makan kene sendiri buat la nampaknya.. hehehe..lagipun kalau nak makan laksa, yang kat kedai tu mcm tak puas makan, nak kena buat sendiri jugak..
lady tak pernah lagi makan laksa johor, laksa johor pakai spaghetti kan?

zarin said...

sedapnya makan laksa...our feveret tu :D
laksa utara, laksa kelantan dan juga laksa johor....suma sedap..boleh ulang ulang makan
huh, terliur terliur!

DeLLa said...

kita mmg suka laksa...jrg beli kat kedai sbb tak pernah match ngan selera..so kalo tingin mmg buat sendiri..time raya or balik kg sebulan sekali,mak mmg kompem akan buat laksa..my abg..kdg2 tu bgn tgh2 malam makan laksa..pendek kata kami sekeluarga mmg hantu laksa tau!!mmg sarapan laksa.lunch laksa.tea time laksa.dinner laksa.supper laksa..hehe

Lady of Leisure said...

zarin,
laksa kelantan kuahnya putih n rasa lemak2 gitu kan.. letak santan kan?
rasanya lady pernah try masa dok kat terengganu dulu..
:)
sedap..
hehe.. lady n husband pun suka laksa.. asyik makan nasik jer, so hari ni lunch n dinner makan laksa pulak.. :)

Lady of Leisure said...

DeLLa,
laksa ni bagus betul kan, bila2 masa boleh makan baik sarapan, lunch, dinner, makan petang, bila2 pun boleh lah.. sedap pulak tu, makan ulang kali pun tak jemu..
tapi satu je la, lady suka laksa kecik, tak suka laksa yg besar tu..
laksa kecik ni makan tak jemu, dan tak muak.. bertambah lagi ade lah hehe...

zailamohamad said...

ermm..macam sedap jer..Zaila suka laksa penang, errr tak sama ek ngan laksa utara??

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
laksa utara ni lady rasa ada banyak versi jugak.. lady tgk kat internet ada yg letak serai dengan lengkuas, tapi lady tak letak.. sbb tak berapa suka yg versi ada lengkuas n serai ni..
laksa penang lain skit, dari segi ulam pun depa letak nenas dengan pudina sometimes..

lady suka laksa simple mcm ni, the typical laksa utara.. :)

~ Shariz ~ said...

sangat sedap laksa utara ! mmg favorite shariz :) dulu2 balik kampung kat Kedah, dekat sangat dengan laut, shariz selalu pi dengan sepupu beli laksa dengan ABC, makan tepi laut mengadap pulau bunting (bukan Langkawi punya tapi ada satu pulau kat Kuala Kedah sana nama pulau bunting jugak)...wah, bestnyer makan laksa masa tu.... :)

Lepas tgk Lady buat laksa, rasanya teringin nak pi cari laksa kat sini...hehehe...

Lady of Leisure said...

~Shariz~,
laksa ni mmg sedap dimakan dengan ABC kan.. slalunya kat gerai tepi laut, org slalu jual laksa ngan ABC, uhh memang best.. shariz sebut ABC ni lady teringin ABC lah pulak, hihi..kalau rojak lak sedap makan dengan cendol.. mmg terangkat la..

shariz or kedah ka...patut la minat laksa.. sama lah kita heheh.. laksa mana leh tinggal.. one of my fav food.. haritu balik raya my mom ada buat laksa, tak puas makan balik KL buat sendiri.. hehehe...

Lia said...

akak lady.. Lia dgn husband lia mmg antu laksa.. time dating dulu pun mmg xda makanan lain mesti mkn laksa. Ada anak pun antu laksa jugak.. sedapnya laksa tu..

Lady of Leisure said...

Lia,
hehe.. anak beranak hantu laksa.. kitorang kat sini pun hantu laksa jugak.. nasib baik Arri n Molly tak leh makan laksa, kalau tidak dorang pun jadi peminat laksa jugak la hehehe..
:D
laksa ni mcm family food la kan, almost everybody in the family penggemar laksa...

pijot said...

hmm sedapnyer laksa.. samalah kiter lady.. menu untuk raya tiap2 tahun mang laksa... laksa n9.. hehehehe.. ade ke laksa n9???? tp tiap2 itu antara menu wajib memandangkan sedare mare mang suka ngan laksa mak saya... jemputlah kerumah kalo nak makan laksa my mom.. hehehehe...

ME said...

sedap nampak laksa Lady, mmg pure laksa Perlis.
Sepanjang yg me pernah tgk & rasa laksa Perlis, kedah & Penang, kuah dia lebih kurang, tapi my personal opinion laksa kat kuala perlis yg paling sedap sbb mcm lady ckp urat2 laksa dia medium antara bihun & laksa beras so,bila masuk kuah & ulam2 memang berasa. Laksa kedah dulu best sbb diaorg proses laksa tu sendiri from tepung beras so kental sikit laksa dia, but now kebykan pakai laksa rendam tu. Laksa Penang a bit like chinese style kuahnya sedikit cair, yes guna daun pudina & masam dari nenas tapi sedap juga.
Setakat ni laksa kat KL/Selangor yg boleh menepati selera me is stall laksa kat depan pasar penambang Kuala Selangor .. its just a small stall dari tricycle tapi penjualnya mmg org perlis yg dah lama kat sini & guna laksa urat halus tu.

Lady of Leisure said...

pijot,
laksa negeri sembilan macam mana yer..? lady belum pernah makan lagi.. :)
wah kat n9 raya menu lkasa n9 yer.. tahun depan leh la pi beraya umah pijot, nak try laksa n9.. hehe

Lady of Leisure said...

ME,
betul kata me, laksa kola perlis, laksa kedah dengan laksa penang basically sama je kan.. tapi yg penang tu lady penah makan, kuahnya cair jernih sbb ikan tu tak dihancurkan bebetul so ada isi ikan yg masih berketul lagi.. some people suka.. pastu makan ngan ulam pudina n nenas..pastu urat2 laksa dia besar2..kalau kat rumah lady, buat laksa urat besar tak berapa nak laku, sebab rata2 adik beradik semua suka laksa haluih.. hehe.. ni lady bangun pagi tadi awal2 dah pekena laksa.. hehe.. kuah jer panas, laksa haluih tu masih sejuk sbb letak dalam peti ais, tak menyempat nak makan.. sejuk2 pun laju jugak.. confirm hantu laksa..
:D

Lady of Leisure said...

ME,
btw me thanks for the info pasal org jual laksa kat pasar penambang tu, mana lah tahu kalau lady pi area kuala selangor n teringin nak makan laksa boleh la try laksa situ kan.. bukan ape, laksa urat haluih ni susah nak jumpa org jual, yg jual selalunya urat besar, kalau nak makan yg urat haluih nak kena beli laksa kering n balik rendam sendiri..

pijot said...

hehehehe.. jemputlah dtg.. rsenye tetap masam mcm laksa bese gak.. sy pon xpasti ade ke laksa n9?? kalo xsilap lebih kurg je ngan laksa utara.. refer pd resepi yg lady bg tu sm je ngn resepi my mom...

Annsyifa said...

laksa+satay+ais kacang..emmm, yummy!!

fav laksa penang..suka jugak laksa kuala kedah...laksa trg pun suka jugak...

rajin lady memasak laksa tuk berdua ke?

Nana said...

nana penggemar laksa jugak. semua laksa nana makan. tapi laksa terengganu nana kurenggg sikit, tak bape masuk ngan tekak nana kot. tapi ape2 pun laksa utara mmg di hati :).

thanks for the recipe. tak pernah try wat sendiri. nnt kalau rajin terlebih boleh la try.

Lady of Leisure said...

pijot,
owh lebih kurang laksa utara jugak yer..lady pny fav laksa ni la.. hehehe.. sekali hadap mesti 2 pinggan.. pagi ni pun dah kena sepinggan..

Lady of Leisure said...

annsyifa,
laksa try tu laksa lemak kan.. sedap gak lady penah try dulu..
hehe.. haah ann, lady masak untuk berdua jer.. sbb teringin sangat nak makan, kebetulan husband pun suka.. tapi lady buat sekilo ikan, jadi banyak lak kuahnya.. nak makan 15 org pun boleh ni hehehe..

Lady of Leisure said...

Nana,
ramai suka laksa utara yer..
actually haritu baca nana post pasal laksa kuala kangsar lady terus jadi teringin nak makan laksa, nak beli ytak memenuhi selera, so kene lah buat sendiri heheheh...
puas makan...

nanti try la nana, bahan2 pun simple, nak buat pun senang..
:)

MIEZA said...

Lady,
Akak pon penggemar Laksa Utara..kat Kedah famous Laksa Teluk Kechai, dia ada sambal nyiok..tapi akak prefer Laksa Utara lagi..
Laksa siam pon sedap jugak, kuahnya kuning kemerahan dan campur santan pekat..laksa dia halus sikit macam yang Lady suka tu..nanti bila akak ada masa akak masak dan letak kat dalam blog akak..boleh ler cuba resepi laksa siam pulak..meletopp..haha..

Lady of Leisure said...

MIEZA,
oo akak pandai masak laksa siam? kalau masak nanti letak la kat blog ye, lady boleh la try sbb husband lady suka laksa siam...
laksa halus ni sedap n puas makan, makan banyak pun tak rasa muak... just nice jer bila kene dengan kuah tu.. semua terasa...
:)

POSH76 said...

beb hang buat aku tingin nak buat laksa...harus aku copy resepi ko ni....hehe

Emilia said...

i pun suka laksa utara. kat jb ni susah sikit nak dapat, kat laksa shack tu sedap la dorang buat. huhu...

Lady of Leisure said...

Posh76,
try la buat posh.. senang sangat... dari pagi sampai malam leh makan laksa.. jimat masa, jimat tenaga... rasa pun sedap.. wakaka..
:D

Emilia,
I kalau teringin pun mesti gi pekena asam laksa kat laksa shack hehe.. suka dia punya otak udang skali.. dengan bandung cincau... :D

p!nkerton said...

(hope it's not to late to wosh u selamat hari raya ;p)
huhu kecur air liuq tgk laksa hahaha. kena try buat ni! tak penah masak laksa b4 ni ;p

Lady of Leisure said...

p!nkerton,
tq, salam aidilfitri to u and your family too.. :)
try la masak laksa, senang jer.. cuma yg leceh part nak perisi ikan.. once dah perisi ikan, everything will be easy..

ERMAYUM said...

makan laksa kena ada petis baru la umphhhhhhhh- teringin la pulak dala hari ni berlapar ni - nak kena cari laksa segera ni (beli:)) -

Lady of Leisure said...

ERMAYUM,
petis tu otak udang ke?
lady makan ngan kicap lemak manis jer hehehe.. petis susah dapat...
:)

Fariza said...

owh..sedapnya laksa itu....i like!!

Lady of Leisure said...

fariza,
hehe.. peminat laksa jugak eh..
:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...