Thursday, October 15, 2009

Ikan Siakap Masak Asam


Sejak baca resepi Ikan Talang Masin Goreng Asam di blog Puan Azmiezas kita, saya jadi teringin betul nak makan masak asam. Seperti kata Puan Azmiezas, masak asam ni akan jadi pembuka selera bila kita rasa tak ada mood/selera nak makan, dari tak ada selera terus tambah lagi satu pinggan, tak perlu lauk lain cukup satu ni saja. Masak asam sedap dibuat menggunakan ikan masin mahupun ikan basah. Ikan basah yang sesuai ialah ikan tenggiri tapi memandangkan saya tak ada ikan tenggiri saya pakai ikan siakap. Ikan ni daddy saya pancing.

Di belah utara, masak asam ni cukup glemer, sometimes dimasak menggunakan daging, ayam, burung puyuh, tapi yang selalu dimasak ialah ikan. Lagi satu masakkan yang seakan-akan masak asam ialah masak cuka. Sekitar bulan puasa, ikan kembung goreng masak cuka sangat mudah di dapati di bazaar ramadhan kerana ia menjadi pembuka selera terutamanya ketika sahur. Masak cuka menggunakan cuka instead of air asam jawa tapi methodnya sama saja, cuma ditambah biji sawi dan halba semasa menumis dan ianya sedap dimakan selepas satu hari, trust me.

Bahan-bahan:
Ikan siakap - garam kunyitkan, goreng kemudian ketepikan
Bawang putih - hiris
Bawang merah - hiris
Halia - hiris
Cili padi - belah dua
Air asam
Sos tiram
Serbuk perasa ikan bilis Knorr
Carrot - hiris
Garam
Serbuk kunyit
Gula


Cara penyediaan:
Tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan air asam jawa jangan terlalu masam, kalau suka banyak kuah lebihkan air asam. Masukkan sos tiram, serbuk perasa ikan bilis Knorr, serbuk kunyit, garam, gula, cili padi, dan bawang merah yang dihiris. Setelah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng, balik-balikkan dan boleh diangkat.

TIPS:
Kalau nak lebih sedap, boleh masukkan sedikit tauchu.

Terima kasih pada Puan Azmiezas kerana memberi inspirasi masak asam ni. Sedap! :)

42 comments:

Emilia said...

best lah uol ni! i tukang copy jek resepi uol! hahaha! nampak bestlah siakap masak asam ni....mesti cuba nanti :)

zailamohamad said...

tetibe terasa air liur zaila meleleh..ikan siakap ni kalau diperap ngan garam & asam jawa then digoreng..serious sedap..ada rasa masam2 & lemak manis sket..adussss, meleleh!!

ME said...

Betulla .. ingatkan i sorang jer yg meleleh air liur baca entry lady

Lady of Leisure said...

Emilia,
copy la, sedap n senang nak prepare..
kebanyakkan bahan dah ada di rumah..
i pun copy from puan azmiezas kita ni hehehe..
pastu i tambah2 skit.. kak azmiezas letak cili kering, tapi i takde cili kering, i bantai letak cili padi.. tapi ok gak la, bila makan tu i makan skali cili padi dia, pedas n masam2 sedap.. hehe..

Lady of Leisure said...

zailamohamad,
siakap perap ngan asam jawa lady tak penah wat lagi.. sedap ek.. boleh la try nanti kebetulan siakap pun tengah banyak dalam peti ais ni.. hehehe.. my dad slalu pancing dapat siakap... :)
slalunya buat kari tapi hari ni i teringin yg dimasak asam lak hehe..

wina said...

simple je kan masaknye lady?

dah bertambah list resipi lady yang wina nk try ni..huhu

Lady of Leisure said...

ME,
org utara mesti meleleh bila kena dengan masak asam ni kan hehehe...
satu lauk ni je pun dah boleh tibai sampai dua pinggan..

Lady of Leisure said...

wina,
nak buat masak asam ni sangat simple..
pakai apa yg ada jer di rumah.. sos tiram ngan serbuk ikan bilis knorr tu tambahan lady jer, tak letak pun takpe sbnrnya.. :)

masakkan ni bila2 pun leh wat wina, main ingredients dia pun kebanyakkannya sentiasa ada di rumah like bawang, halia, asam jawa.. cili padi tu boleh ganti dengan cili hijau biasa kalau tak nak terlalu pedas..

:)

kelly910 said...

kelly dah agak.. tadi lady lambat online kat rh.. dalam hati kelly cakap mesti lady tgh memasak untuk entry terbaru ni.. he..he.. betul rupanye.. untung en hubby lady.. dapat isteri pandai masak pula tu..
boleh try resepi ni.. thanx ye lady coz bagi idea..

Lady of Leisure said...

kelly910,
tq.. :)
hehehe.. lepas masak baru senang hati nak masuk forum.. kalau tak rasa mcm ada benda tak selesai jer kat workstation tu kan hehehe..
lady pun kering idea jugak kadang2 tu kelly.. tapi bila ke blog kengkawan yg lain, mcm2 idea ada..
sambil tu boleh la tukar2 resepi hehehe...

Farra Dhelina said...

ermmm mmg nampak cam sedap sgt!! terliur la hihi

Lady of Leisure said...

Farra Dhelina,
nanti try la farra, rasa dia masam2, sedap makan kalau tgk kurang selera, automatik selera bertambah..hehe

ERMAYUM said...

I kat office lagi ni nampak ni terus watering my mouth - lapar la pulak tadi tak tengok ni tak lapar- heheheh

cicah budu ikan ni sodap gak -

Lady of Leisure said...

ERMAYUM,
hehehehe..i org utara, mmg ska masak asam ni tapi dah lama tak terfikir nak buat..
i sllau makan budu kat restoran nasi ayam kampung pak hassan kat r&r awan besar tu.. mmg mengancam la.. hehe

Lia said...

sedapnya siakap ni mkn dgn nasi panas2.. fuhh..Lia kena try masak ni..

Lady of Leisure said...

Lia,
hehe.. nanti try la ek.. sedap masak asam ni.. kalau buat pakai ikan masin mcm kak azmiezas lagi sedap lelebih lagi makan dengan bubur nasi..
:)

MUNIRA AZME said...

HAh! bertambah gemuk la i nie..kih2 anyway siakap is the best dish and plus with asam... mmg bertambah2 selera... but resepi ini a bit diffrent from mine... anyway thanks for sharing..^_^

Lady of Leisure said...

Munira Azme,
masak asam munira macam mana? nanti kalau masak, letak la kat blog, boleh i pi skodeng hehehehe...
:)

Azmiezas said...

Lady...rindu akak tak???...he...he(perasan..)...akak windu la...

Ala hai..dik oii..malunya bila nama akak di sebut2...glamor gitu..

Betul Lady...masak asam yg ikan goreng letak halba ngan biji sawi tu...perghhh...makan pulak ngan sambal belacan.....syokkk..n..

Akak panggil masak tu masak "malas"..pasal senang bangat buatnya..he...he..

btw pandainya Lady masak asam..terliur...

Lady of Leisure said...

Azmiezas,
hehehe.. akak ni tau tau jer tau... mmg la kitorang sumer ternanti2 posting akak.. nak skodeng resepi baru hehehehe...

heheheh...malu ek nama kene sebut, harus lah sebut sbb pinjam resepi akak ni, glemer you.. :D

syok betul makan masak asam hari ni.. wakaka..masak asam ngan masak cuka ni la yg bestnya, sedap nak makan, nak sediakan pun mudah...

kalau ada lagi resepi mudah2 gini share lagi ye kak..

Nana said...

ada ala masak tauchu ni kan. nana memang suke sangat makan ikan masak taucu ni. masam2...terliur dah ni. tapi kat umah ni nana ngan irdina je makan. hubby tak makan lak masak tauchu ni :(

nway thanks...nnt lepas syawal ni boleh la try. confirm nana letak tauchu banyak ...heheheh

Lady of Leisure said...

Nana,
betul nana, ala2 masak tauchu, tapi sbb tauchu takde kat umah ni so lady tak letak tauchu, maka jadilah masak asam hehehe..
kalau ada ikan tenggori sedap sangat, sbb ikan tenggori isinya best esp part ekor dengan kepala..
ni part kesukaan lady hehe..
kalau buat ikan tenggori masak asam ni confirm lady makan banyak hehe..

Pijot said...

wah best nih.... aritu baru wat siakap stim.. pasni nk wat mask asam la plak.. ltk taucu pn sedap eh?? harus kubuat nti nih.... hehehehehe... tq lady bg idea nk mask per....

Lady of Leisure said...

Pijot,
wah syoknya masak siakap stim.. fav lady tuh sedap kan makan ngan nasi putih... masak asam ni nak letak tauchu pun boleh pijot, tapi slalunya tak letak banyak la dalam satu sudu kecik jer... buat syarat... :)

zarin said...

nampak sedap dan mengancam skali...bolehlah i pun masak jugak hehehe..
slalunya ikan siakap ni i masak steam je..ni dah ada resepi baru ni kena cuba la..
recipe dia pun simple je kan!suma tu dah ada kat rumah:)

Lady of Leisure said...

zarin,
i pun slalu buat stim kalau ikan siakap ni, tak pun kari.. masak asam lebih sedap dengan ikan tenggiri sbnrnya tapi tenggiri takde, i bedal buat ngan siakap, but so yummylicious.. bahan2 pun semua dah ada.. i like the cili padi.. letak banyak, bila makan kunyah cili padi skali..masam2 n pedas2.. :)

fizamior said...

lady!! i sgtlah terliur nih.. haruslah balik ni try resepi nih... :)

Aleyn said...

Seleranyer tengok ikan siakap tuh...bleh try nih..

Thanks for sharing

Lady of Leisure said...

fizamior,
hehe.. balik nanti try, cepat jer nak sediakan resepi ni n kebanyakkan bahan pun dah ada di rumah..
:)

Lady of Leisure said...

Aleyn,
welcome..
sharing is caring..
:)

MrMrsFaiz said...

Salam,
Thanks sudi singgah blog kami. Salam perkenalan. Tak sabar nak balik Penang makan masak asam. Especially kalau dapat ikan fresh dari Kuala Muda.

MIEZA said...

Lady, masak asam ni yang paling mudah dan cepat. Akak pulak kalau amsak asam suka ikan gerut2 atau kerisi, nak sedap lagi ikan jenahak dan tenggiri, lepas tu makan dengan sambal belacan...sedapppp...

Lady of Leisure said...

Mrmrsfaiz,
yeah kuala muda tpt ikan naik kan..kalau dapat ikan fresh, buat laksa pun sedap.. well u know how delicious laksa utasa is.. hehe...
salam perkenalan..and thanks for dropping by here too..
:)

Lady of Leisure said...

MIEZA,
yes betul tu kak, cepat nak masak sbb bahan2 kebanyakkannya semua dah sentiasa ada di rumah.. lady lak paling suka amkan masak asam ni kalau ada sambal kuinin.. sedar tak sedar dah 2 pinggan heheheh...

puteri said...

lady..lamanye la tak komen kat sini..rinduuu dah rasanye..huhu..
put busy ngn asgment n test..nk final exam da next 2 weeks..
da bes raye dah kan..x citer pasal raya pon kat lady pon kan..
hihi..
raye pertama n kedua kat perak
then pi johor
abg put bertunang raye ke 4 ritu..
then raye kat melaka n pahang..berjalan jauh je raya kan..
nk masak2 resepi lady pon xsempat..
tempe yg cicah kicap 2 mcm sedap jeh kan..
senang jeh nk wat..hihi..

arri n molly cam ner..rindu nk taw pasal si baby2itu..hihi..

spa 2 besh!!xsempat nk ke spa lagik..pas exam la nk memanjekan diri..hee

panjang lak komen kali ni..
da lame x komen kan..

put ade 3 test minggu nie..doakan put ye~

Lady of Leisure said...

puteri,
wah puteri long time no seee... nak exam rupanya yea..takpe put dont worry, lepas habis exam nanti put boleh gi spa n tenangkan fikiran...

amboi kemain lagi dia berjalan jauh yer..kesana sini di hari raya..lady this time first time beraya sbg suami isteri.. hehe.. alhamdulillah, everything went beautifully..

put rindu arri n molly ek? eheheh, arri n molly sihatt.. makin sihat n makin manja.. arri tengah makan tu, molly dah nyenyak tidur.. nanti bila ada masa lady upload pic dorang k.. :)

untuk coming test ni buat yg terbaik ok put..lady doakan semoga put diterangkan hati untuk jawab exam n pass kesemuanya with flying colours ok.. all the best put..
:)

isabelle said...

terus rasa blk ni nak masak siakap.
haihhh...kecur liur.

tapi i x pandai mkn taucu, so x campur taucu le kot.

Lady of Leisure said...

isabelle,
i pun masak tak letak taucu, sebab tak ada taucu di rumah..
tapi takpe, tak letak taucu pun sedap.. ngeh ngeh ngeh..
:D

Farah said...

sedapppnyeerr..dahla ikan pancing sendiri.fresh!

Lady of Leisure said...

Farah,
yeah.. betul tu ikan pancing sendiri mmg shedappp.. isinya lemak manis..

Fariza said...

owh ai sgt suka masak asam...seriously nmpak terliur ....
kene try ni...=)

Lady of Leisure said...

Fariza,
i pun ske masak asam.. simple but nice..
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...