Tuesday, September 8, 2009

Passion Fruit / Buah Markisa / Buah Susu

Sejak saya kecik, saya selalu dengar orang sebut buah markisa tapi saya tak kenal macam mana rupa dan tak tahu macam mana rasa buah ni. Di KL, masa jenjalan dengan Husband di Bangsar Village, saya nampak Passion Fruit Juice dekat Auntie Anne's Pretzels, sila rasa dia punya Almond Pretzels, sedap tahap dewa. Sambil cicah pretzels dengan Caramel Dip, sambil minum Passion Fruit Juice. Hmmm..rasanya agak pelik. Saya fikir, ni mungkin jus buah-buahan campuran, sebab tu nama dia Passion Fruit Juice, may be for those who have a passion for fruits. Agaknya la. Haha. Whatever, minum jer lah.


Few months later, when we were in KL Sentral, Husband baught a weired-looking fruit. Husband kata ini la Passion Fruit, some people call it Buah Markisa, and some people call it Buah Susu.

I was like "Eww. Sedap ke? Nampak pelik jer."

Husband said, "Balik nanti try dulu, I'm sure u'll love it."

Whoaaaaaa. Betul la. Sedap giler buah ni. Rupa-rupanya juice buah ni la yang saya minum di Auntie Anne's Pretzels tu, ingatkan juice buah-buahan campuran, rupanya juice buah ni. Haha. Nasib baik Husband beli buah ni seplastik besar, puas saya makan sampai sakit perut sebab buah ni agak masam. Bagi yang belum pernah rasa buah ni, rasa isi yang kekuningan tu agak manis, tapi bila dah gigit biji-biji hitam tu, rasa masamnya mula lah keluar, kembang pipi saya menahan kemanis masaman buah ni. Hihi. Buah ni kalau dilihat dari segi rupa bentuknya memang nampak biasa jer. Tapi bila dah mula makan susah nak berhenti, sekali hadap sampai 6-7 biji. Cara nak makan buah ni senang sangat, cuma belah buah ni dan cedok isinya dengan menggunakan sudu. Slurpppp! Bila gigit biji-bijian hitam tu maka berbunyi lah krittt kritt kritt dan rasa masam akan slowly terasa.

Sebenarnya, buah ni sangat mengingatkan zaman kanak-kanak saya masa di kampung. Saya dan beberapa orang teman sepermainan akan masuk ke dalam kampung-kampung meredah semak sebab nak cari kura-kura emas. Haha serius tau. Kitorang panggil kura-kura emas sebab cengkerangnya berwarna keemasan, tapi saiznya tak la sebesar kura-kura, cuma besar sikit jer dari ladybird. Nama scientificnya tidak lah diketahui. :P Ok back to the topic, masa meredah semak mencari kura-kura emas, kitorang selalu petik buah letup yang tumbuh liar menjalar. Buah letup ni bahagian luarnya ada macam jaring/sarung yang berbulu, dan kulitnya agak nipis, kalau nak makan just koyak, rasa isinya sama dengan passion fruit. Thats why i said passion fruit remind me of my childhood memories. You know what, saya pernah nampak buah letup ni dijual di pasaraya di KL dengan harga yang agak mahal untuk hanya beberapa biji buah letup sedangkan buah ni kalau di kampung dulu, saya petik dalam semak di tepi jalan je.

Malam tadi masa beli barang dapur entah macamana pasaraya kat rumah tu ada jual buah ni. Pasaraya ni memang tau, suka jual benda yang tak disangka-sangka. Ada sekali tu dia jual kudup bunga lily padahal benda tu hanya boleh didapati di Cameron Highland jer. Buah markisa ni alang-alang dah terjumpa, Husband ambil kesemuanya sebab tahu saya suka.

Saya nak share sedikit info mengenai buah yang dikatakan berasal dari Brazil ni. Terdapat dua jenis buah markisa iaitu markisa kuning dan markisa ungu. Markisa ungu selalunya dimakan mentah manakalah markisa kuning dibuat jus. Pokok markisa adalah tumbuhan menjalar dan buahnya kaya dengan Vitamin A, Vitamin C dan juga Riboflavin(vitamin B2).

57 comments:

isabelle said...

ooo yes..
i love it too. tapi so far minum kat kedai je, bukan buat sendiri.

agak2 kalo buat sendirik, sedap gak ke ekkk?

damiqula said...

buah ni tak same ke ngan delima?

Nana said...

tak pernah dengar la nama buah ni. so, tq lady sbb introduce dis buah. kalau tak sampai bile pon tak tau. nnt kalau jupe nak beli la. nak try...chedap ye

daydeck86 said...

jus markisa memang sedap
hari tu waktu ke Medan, Indonesia
ada kawan bagi jus markisa
balik mesia buat agar2 perasa markisa

Azmiezas said...

Kita tak pernah makan buah ni...macam susah nak jumpa jer...nanti kalau terjumpa boleh la try...coz suka sgt mkn buah yg masam2 manis ni...

Back to buah letup tu..wah!! teringat masa kita kecik2 dulu suka mkn buah letup ni tp anak akak pernah tgk bila dia balik kg kat BP..tp tak reti n tak nak makan pun...eksyen..budak2 sekarang...

Kita dulu2 sanggup lagi redah semak sbb nak cari buah tu..kan???

fizamior said...

blm pernah mkn buah markisa yg betul2 tp jus dia selalu la minum...hehehehehe..

Lady of Leisure said...

isabelle,
kalau buat sendiri kene blend biji2 nya sekali kot ek..
ke kalau jus yg dikomersilkan tu depa amik extract jer sbb tu sedap kan..
tapi no doubt, jus buah ni mmg sedap sangat, kalau ada jumpa kordial mmg i nak sangat beli..
:-)

Lady of Leisure said...

dami,
buah ni lain dari delima.. delima isi nya lain.. kalau tgk luaran lebih kurang je kan..? hehe..

Lady of Leisure said...

Nana,
sedap sangat buah ni, kalau jumpa nanti try la..
tapi kene sejukkan lam peti ais dulu baru sedap dimakan..
hehe..

Lady of Leisure said...

daydeck,
ha betul tu.. My Husband pun kata kat indonesia banyak.. saya ketagih betul makan buah ni..

Lady of Leisure said...

azmiezas,
kalau akak jumpa buah i try tau, dulu lady beli kat kl sentral kat kedai buah dalam kl sentral tapi skrg kedai tu dah tukar ke blakang kat ngan tangga kat kl sentral tu, jadi kecik dah kedai tu, tak banyak choice..

wakaka.. buah letup! akak pun penah makan ek? best kan buah letup, kalau masuk semak2 jumpa buah letup best giler.. tapi buah letup isinya tak banyak.. kalau buah markisa ni isinya mmg puas hati makan.. masam sampai kembang pipi.. hihi..

Lady of Leisure said...

fizamior,
jus dia sedap kan? tapi dulu masa pertama kali minum, lady ingat jus buah buahan campuran, rupa nya jus buah markisa hehehe..

Real Woman said...

TAK PERNAH TRY MAKAN...tapi untuk sabun mandi bau passion fruit selalu beli..wangi!! hehehe

Lady of Leisure said...

real woman,
bio betik.. ada sabun bau passion fruit.. brand apa tu? nak beli jugekkkkkkk.... hehehehhe..

Farah said...

selama ni i pon suke jugak minum passion fruit juice..buahnye tak pernah lagi di makan mentah2..

KV said...

lamanya tak jumpa buah ni. Dulu, zaman kecik selalu kait dlm kebun getah mak. Pokok dia menjalar. Kami panggil buah oren. Ahahah..sukahati jer buh nama. Lps tu dh besar skt ada kfc wat side dishes dia jelly perisa markisa. Baru lah daku tau rupanya buah ni nama markisa. Hehe

Lady of Leisure said...

farah,
kalau jumpa buah ni try la..
mesti farah suke.. sedappp...

Lady of Leisure said...

KV,
jelly ice cream kat KFC yg warna merah tu perisa markisa ke? fav saya tuh.. hehe.. kalau gi KFC mesti beli jelly tu lebih sbb nak simpan lam peti ais.. sedap giler..

wah best la kalau ada buah ni kat kebun.. kat pasaraya bukan main susah lagi nak cari..

btw, salam perkenalan..

idazs said...

cosway ada jual kordial markisa nie...try la...sedap....

KV said...

bukan yg tu. Dulu zaman tahun 98 gitu kut (masa tu akak kt johor..ahahaha giler lama). Zaman tu baru timbul nata de coco.
Akak link awak yer!

Lady of Leisure said...

Idazs,
slalu gi coswayy asyik beli rooibos tea dengan miyami.. lepas ni nak kene beli jus markisa lah pulak.. jus pink guava kat cosway pun boleh tahan sedap jugak kan..
hehe..

Lady of Leisure said...

KV,
owh tahun 98.. dah agak lama, hehe.. masa tu lady baru tingkatan 2 la kak.. :-)

lady link akak jugak ye..
:-)

Emilia said...

oooh ni rupanya buah markisa,mesti cuba ni.. :)
lady, buah letup dulu2 pun i selalu makan sebab dulu i duduk dgn nenek kat kampung so masuk semak2...pegi pancing ikan sambil petik2 buah letup dengan buah berembang :)
lady, jgn lah minum teh org kampung tu bulan puasa ni...nanti u letih...haha :D

Lady of Leisure said...

Emilia,
sedap buah markisa ni.. tak sabar nak berbuka puasa nak makan buah markisa dalam fridge tu hehe..

haha.. nostalgia betul bila teringat buah letup2 kan.. teringat zaman kanak2.. bila u mentioned pasal mancing, i teringat, penah i berkaki ayam ikut my bro mancing kat blakang umah my nenek sbb ada kolam n sawah padi, pastu ada duri semalu masuk lam tapak kaki i, seksa seminggu jalan berjengket2..

buah berembang tu i macam penah dengar tapi tak penah makan.. sedap tak?

wakaka, i minum teh ni dah 3 hari.. so far ok.. mmg lembik skit sbb kurang air..
tiap hari i semangat giler timbang.. 3 hari minum dah turun sekilo.. tahap sakit perut dia tu i masih leh tahan.. cuma masuk toilet pagi2 3-4 kali, pastu baru ok..

hehehe..
:D

p!nkerton said...

oh camni rupanya buah markisa. selama ni tau minum je ;p nnt nk try carilah, dgr u cite mcm sedap aje :D
*i add you ye.. nice blog!

Norhuda Ahmad said...

macam pernah ku makan buah ini tapi di mana ye? ( dalam ati tak nak mengaku pernah makan buah letup masa kecik dulu....)hehehe

Lady of Leisure said...

P!nkerton,
i memang kalau bab makan suke describe bebetul supaya org lain turut rasa kesedapan buah markisa ni.. hehehe..
tapi mmg betul sedap kalau dimakan sejuk..

btw, salam perkenalan.. i link u jugak ya..
:-)

Lady of Leisure said...

Norhuda Ahmad,
wah bestnya ramai yg terkenang zaman kekecik dulu.. nostalgia makan buah letup.. hehehe..
sama jer rasa buah ketup dengan markisa ni.. bezanya dari segi bentuk dan saiz.. markisa besar, letup kecik..

Lady of Leisure said...

Norhuda Ahmad,
wah bestnya ramai yg terkenang zaman kekecik dulu.. nostalgia makan buah letup.. hehehe..
sama jer rasa buah ketup dengan markisa ni.. bezanya dari segi bentuk dan saiz.. markisa besar, letup kecik..

eynda said...

Masa kecik2 dulu umur 6-7 tahun, mama akak ada tanam pokok markisa ni...ingat2 lupa rasanyer macam mana....tapi jus markisa memang sedap!!

Lady of Leisure said...

kak eynda,
uwa bestnya kak eynda.. sekarang ada lagi tak pokok tu?
sedap kak buah markisa ni masam manis.. tak puas makan, lepas sebiji nak makan sebiji lagi.. sakit perut dibuatnya.. hihi

Nana said...

lady,
g cosway mesti cari miyami...hahhah. sama la kite. rooibos tea ape kebendenye? untuk ape ye cik lady?

psst...teh org kg tu ade byk flavor ka? alalalala...dah turun 1.5kg dlm 3 hari? jeles ok..ahhahah

Lady of Leisure said...

Nana,
miyami ni bagus, harga pun berpatutan kan.. rooibos tea tu ialah tea dari kulit pokok rooibos from africa.. org kata banyak khasiat, tapi lady minum bukan la sbb khasiat sangat, tapi sbb rasanya yg terlalu sedap.. slalunya tea kalau kita rendam lama rasa dia very strong kan, tapi rooibos tea ni rendam lama mana pun rasanya very lite.. buka puasa mesti kena ada tea ni..

tea org kpg ada flavour limau n halia.. try la, tapi sakit perut tak hengat.. asik masuk toilet jer.. lady amik tea ni lepas berbuka, esok pagi 3-4 kali masuk toilet.. hehe..

Annsyifa said...

ish3..minum teh org kg memang asik ke toilet..ann tgk bonda minum..
nak minum sendiri tak berani..sebab sebok nak tambah berat badan..nak naikkan sekilo pun seksa..

oh..buah markisa..sedap..best..
buat jus pun sedap..erkk..sedap sgt..hehe..
dulu2 selalu layan tp sejak duk berdikari ni kurang skit..sebab tak jumpa....kalau balik rumah bonda..memang wajib ada jus nya..

Lady of Leisure said...

annsyifa,
nak tambah berat badan tak susah ann, nak turunkan tu yg susah hehehe..
lady kalau makan EPO badan naik gak..

jus markisa skrg dengar kata ada kat cosway dah.. lady ingat nak try nanti.. :-)

~yaya~ said...

Lady..i dulu kecik2 pon slalu masuk semak carik buah letup..hehe..buah markisa nih i x pnah mkn..tp air dia slalu laa..dlu kt kpg mcm senang jek dpt air markisa nih..hehe..tp skang i dh lupa dh rasa dia cmne..

Lady of Leisure said...

yaya,
isi buah markisa lebih kurang rasa isi buah letup.. masam2 manis.. haha i pun dulu kalau jumpa buah letup excited jer, lelebih lagi kalau jumpa yg warna kuning(masak)..
berebut2 dengan kengkawan... haha..

Rieyuzie Zainul said...

salam perkenalan..saya x pernah cuba buah nie..tapi macam buah delima skit kan..

liana said...

besh la blog u...bnyk info abaout foods..yummy..

liana said...

besh la blog u...bnyk info abaout foods..yummy..

Lady of Leisure said...

Rieyuzie,
salam perkenalan.. :-)
buah ni kalau tengok luarannya nampak macam delima je kan hehe.. tapi isi dalamnya lain skit.. delima slalunya manis, tapi markisa ni masamnya mak aii.. kembang pipi dibuatnya..
:D

Lady of Leisure said...

Liana,
tq..
hehe.. i suka jenjalan cari makan..
suka share dengan kawan blog.. boleh kita berkongsi rasa.. sbb kat malaysia ni, banyak makanan best.. untuk kita jadik org malaysia..

btw.. salam perkenalan.. :)

bee said...

salam lady jumpa link kat blog eynda.

tak pernah try buah ni camni kena carik la cara lady citer cam best sgt

Lady of Leisure said...

bee
salam.. tq sudi visit blog lady..
kalau jumpa buah ni try la, mmg susah nak dapat.. tapi kene tahan la rasa masam sbb buah ni masam giler..
:D

pinkcouture said...

selalu nampak buah ni tp x pernah try.bila i baca entry u ni mcm menyelerakan.kena cuba ni!!!

Lady of Leisure said...

pinkcouture,
slalu nampak buah ni? kat mana ek? i punya lah susah nak jumpa buah ni, sbb tu kalau jumpa i beli banyak2.. hehe..

kalau jumpa try la, buah ni masam.. sedap..

daydeck86 said...

kalau aku balik pekanbaru, indonesia leh la aku belikan untuk ko .... buah nyer pun murah gak kat sana

POSH76 said...

mau aku carik buah ni sedap ler pulak biler ko bercerita

lagi satu aku mmg antu asam...hehe

♥mrs.azad said...

Sedap ek buah ni? x pernah try lg..kalau buah delima tu selalu gak makan, biji dia x pahit..sedap je..nnt nk try la buah markisa ni..hehe

♥mrs.azad said...

Sedap ek buah ni? x pernah try lg..kalau buah delima tu selalu gak makan, biji dia x pahit..sedap je..nnt nk try la buah markisa ni..hehe

Lady of Leisure said...

Daydeck,
ha betui la, kat indonesia buah ni banyak n femes kan.. masa husband aku ke indonesia pun katanya jenuh makan buah ni, senang dapat kat sana..

Lady of Leisure said...

Posh76,
kalau ko antu asam, elok la ko carik buah ni.. mmg masyam giler...
skrg ni aku tgk gambar buah ni pun pipi aku dah leh kembang.. wakaka..
:D

Lady of Leisure said...

Mrs azad,
kalau buah delima isinya manis kan..
buah markisa ni isinya manis gak tapi lepas sesaat dua masamnya ya ampun.. biji nya tak pahit tapi masam giler..
tapi masam2 pun sedap, boleh ketagih..hihi..
:D

zarin said...

lady
i suka minum passion fruit juice tapi tk pernah tengok n try makan buah dia.
lepas ni boleh la try..
thans for the info

Lady of Leisure said...

zarim..
welcome..
buah ni sedap if u suka masam..tapi tu la, susah nak cari buah ni.. not as easy as finding apple or orange..
kadang2 jer ada..

daydeck86 said...

kalau korang pergi Indonesia jangan lupa beli jus nyer sekali memang sedap wooooo.........
lagi satu jus terung belanda pun sedap gak

zeta said...

sedap buah ni..
tu la..masa kecik dulu..buah letup ngan markisa ni slalu sgt i mkn..senang nk jmpa kat sungai2 dlm kebun kelapa sawit dulu.. :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...