Monday, July 27, 2009

Ayam Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan

Dah lama saya nak buat Ayam Masak Lemak Cili Padi tapi masih belum berkesempatan, so bahan-bahan semuanya dah ada, saya pun cuba lah masak hari ni. Sejak malam tadi saya surf internet sampailah ke tengah malam mencari resepi ni, hehe. Kecoh jer kan, nak buat masak lemak pun jenuh mencari resepi sampai berjam-jam. Saya memang macam ni, kalau nak masak lebih-lebih lagi kalau nak cuba masak buat pertama kali, saya akan cari banyak-banyak resepi then compare and contrast. Ye, memang ni kali pertama saya buat masak lemak. :P

Masa saya godek-godek internet terlalu banyak resepi Ayam Masak Lemak, ada yang reka resepi sendiri, ada yang kata original recipe from Negeri Sembilan dan macam-macam lagi lah. Setahu saya Masak Lemak yang paling sedap ialah dari Negeri Sembilan, yang bila makan tu boleh bikin selsema dan berpeluh-peluh tu. Menurut Mommy saya yang lama duduk di Negeri Sembilan(Mommy orang Perlis, Daddy orang Negeri Sembilan), masak lemak asli tak perlu letak bawang. Mommy kata dia belajar dari kawannya yang memang asal dari Negeri Sembilan, orang Minang lagi. Mommy saya ni memang pantang jumpa orang Nogori, saya ingat lagi masa saya di hospital menjaga nenek yang operate untuk buang selaput mata, Mommy jumpa dan berkenalan dengan pesakit yang duduk di depan katil nenek saya. Macam ni lah perbualannya:

Mommy : Baru masuk ka..? (sambil salam)

Pesakit : A'a.. Ye, baru jer masuk, esok nak kene operate.

Mommy : Asal dari mana? (mungkin sebab dengar cara dia cakap tak macam orang utara)

Pesakit : Saye bukan orang sini, sebenarnye asal Negeri Sembilan, tapi suami saye bekerja di sini.

Mommy : Haa? Negeri Sembilan? Masak Lemak Asli Negeri Sembilan tak letak bawang kan? Betul tak? Betul kan? Kan? Kan? (dengan nada yang excited giler)

Pesakit : Ahh.. Betul sangat lah tu. Letak cili padi,kunyit,santan,degan serai dan daun kunyit jer. Kenapenye?

Mommy : Takde ape lah, saje tanya.

Hehe. Sampai macam tu sekali. Saya copy resepi dari internet dan compare dengan resepi Mommy. Banyak resepi dan banyak cara nak buat masak lemak ni sebenarnya, ada yang tumis, masuk jer semua bahan dalam periuk, ada yang letak tomato, ada yang letak kentang, yang letak oyster sauce dengan belacan pun ada. Ini resepi yang saya try tengahari tadi hasil compare and contrast resepi dari internet dengan resepi Mommy.

Bahan-bahan:
Ayam-buang kulit kecuali ayam kampung
Santan
Cili Padi-blend
Kunyit hidup-blend
Daun kunyit
Serai-diketuk
Asam keping
Garam

Cara memasak:
Toskan ayam yang dah dicuci untuk mengeluarkan lebihan air. Gaulkan ayam bersama serai, cili padi dan kunyit hidup yang dah diblend di dalam kuali diatas api perlahan. Tujuannya untuk mengeringkan air ayam. Bila air ayam dah kering, boleh la masukkan santan cair. Bila ayam dah kecut/masak dan santan dah mendidih masukkan asam keping, santan pekat, dan garam. Bila mendidih sekali lagi, boleh letak daun kunyit dan tutup api. Siap.

Masakkan ni sedap kalau pedas, sebab tu saya letak cili padi lebih.

Ayam seeloknya ditoskan terlebih dahulu untuk membuang lebihan air ayam, kalau masuk basah-basah, rasa macam tak sedap jer bila air ayam tu dimasak sekali dengan santan.

Yang ni pesan Mommy saya, tujuan menggoreng(tanpa minyak) ayam dengan serai, dan cili padi dan kunyit yang sudah di blend adalah untuk mengeluarkan dan mengeringkan air ayam dan mengecutkan sedikit ayam tu. Kalau nak lebih sedap, guna ayam kampung dan sebelum masak layurkan sedikit kat atas api dapur untuk rasa seperti ayam salai.

Bila dah masuk santan, kuah masak lemak kene sentiasa dikacau supaya tak berketul dan naik minyak, kalau tak kuah masak lemak jadi tak cun. Untuk masak lemak ayam, cukup lah letak sekeping asam keping, kecuali kalau masak lemak ikan boleh letak 2-3 keping sebab masakkan ikan memang kena rasa masamnya tu. Kalau nak letak kentang pun boleh.


Makan masak lemak ni kena ada lawannya. Saya makan masak lemak ni dengan ikan Tenggiri Jeruk goreng dan Sambal Tempoyak Pucuk Ubi. Terangkat! Rosak diet saya.

40 comments:

m@ said...

salam kenal..terliurnya tgok masak lemak cili api..
my mom pun ajar masak lemak cili api gni.:)

Lady of Leisure said...

hi luvly ma, thanks for visiting my blog.. :)
hehe.. baru first time i try masak lemak ni, senang rupanya, yet sedap.. lepas ni boleh la masak selalu..
:)

eynda said...

Lady...serius akak sudah terliur hehe....memang macam2 cara nak buat masak lemak ni...akak pun ikut suka hentam je selalunyer...kekadang tumis dkit...kekadang rebus saje...kekadang bahan bertukar2 kekekeke....janji menjadi masak lemak cili padi tu :-p

POSH76 said...

sedap jer aku tngk..aku nyer perok style...hehe

makan dgn nasi panas & ulam sodap ni..hehe

POSH76 said...

sedap jer aku tngk...tapi aku masak ikut perok nyer style...mkn dgn nasi panas & ulam sedap ni...hehe tuceng aku meow pun aku buat dekk ajer..hehe

Lady of Leisure said...

kak eynda, masak lemak tu tadi dah habis licin, menjadi la nampaknya.. hehe.. tapi serius, mmg rosak la diet sbb pakai santan..hehe..
sekali sekala.. lama2 dua kali dua kala..
:)
laju betul makan nasik tadi..

Lady of Leisure said...

posh, masak lemak perak style macam mana? tu la masak lemak ni, makan ngan ulam, kena lak kacang botol, mmg terangkat.. hehe..

asal perak eh?

emilia said...

i'm drooling...serious! too bad my hb tak makan pedas. tak pe..mesti cuba ni.. :)

Lady of Leisure said...

emilia,masak lemak kalau tak pedas rasa tak puas makan kan.. hehe..
ok kalau hb tak makan pedas u just spare cili padi tumbuk lebih, asingkan kuah yg u nak makan, untuk u, u just tambah cili padi tumbuk/blend kedalam kuah tu..
thats what my mom buat sbb my dad tak leh makan pedas lately..
:)
tq for visiting my blog..

Emilia said...

oh...oh ye lah... gud idea! best!
thnx 4 visiting mine too. :)

Lady of Leisure said...

emilia, my pleasure..
:)

wina said...

sedapnya sha..wina pun suka masak ni sbb plg senang n cpt :-) tp nk try gak masak without bawang ni

Lady of Leisure said...

wina, masak lemak ni takde bawang pun dah cukup sodap, cuma santan kene pekat skit.. :) n kene pedas..

damiqula said...

nampak kuah pekat2 tu pon dh tau sedap:P eh loe umah kat mane ek?

Lady of Leisure said...

dami, tanya umah tu macam nak mai makan masak lemak cili api jer.. ekekekek... nanti kalau lady wat open house raya ni, dami mai la.. dekat jer.. kat kl jugak.. dami kl kan?

Nana said...

hi, nice blog.heheh..sedapnyer masak lemak cili padi awak. lenkali kite nak copypaste la ..heheh

Nana said...

hi lady.rajin2 la lagi buat entry recipe...suka kite.hehehe..

Lady of Leisure said...

hi nana, tq..
thanks sbb sudi datang melawat ke blog lady ni.. :)

hehe.. nanti kalau ada resepi baru lady letak kat sini k... slalunya kalau first time lady try sesuatu resepi, lady akan post kat blog ni.. boleh kongsi dengan kawan2 blogger..

:)

damiqula said...

ha tau takpe.memang org nak makan ayam msk lemak pong hehe.ajak tau raye nanti:p

Lady of Leisure said...

dami, raya ni balik mana?
lady melaka-perlis..

mazz said...

sedapnya masak lomak cili padi...dah lamo tak makan..

Lady of Leisure said...

hi mazz, thanks for visiting my blog..
apa lagi mazz, since dah lama tak makan, esok jom masak lemak.. hehe..
pedas2 tau.. :)

damiqula said...

saye balik kelate make nasi dage(dagang) hehe

Lady of Leisure said...

dami, nasi kukus yg makan dengan ayam goreng berempah yg slalu dijual kat kl ni pon resepi org kelantan gak ek?
sedap oo... lady slalu makan.. boleh kata setiap minggu.. hehe..

aullea said...

sedap nya resepi ni..
1st time dgr xyah bwg.. biasanya nk masak ape2 kena bwg putih merah..

pastu x penah lak tgk cara masak camni.. masak dgn bahan blend tu utk buang air ayam tu eh..

mcm best je.. aullea betol2 pengalaman baru ni hehe. leh try nnt..

Lady of Leisure said...

hai aullea..
lady pun dah biasa memasak nak kene ada bawang, tapi orang kata kalau masak lemak cili padi style negeri sembilan ni mmg langsung tak pakai bawang..
betul aullea, air ayam tu seeloknya dibuang, rasa cam tak best jer kan kalau kuah masak lemak bercampur dengan air ayam..
bila nak masak ayam kene toskan dulu dalam bakul raga plastik untuk buang air basuhan ayam tu..
bila nak masak pulak, kita gaul bahan blender dengan ayam berserta serai dalam kuali dengan api yang perlahan tanpa minyak sampai air ayam ni hilang skit dalam 7-8 minit..
kalau nak sedap aullea boleh pakai ayam kampung.. kalau ayam kampung kan selalunya orang layur skit atas api, lagi sedap sbnrnya sbb ada bau asap2 skit.. hehe..
slamat mencuba..
:)

Pijot said...

hhehehehe.. sowi lmbt plak bg komen tuk entry nih.. actually pijot mmg anak jati n9... kalo nak lg sdap mask lemak ni jgn blender.. tumbuk bahan2 tuh... kunyit n cili tuh.. lg masyuk.... rse dia berbeza dgn blender... selamat mencuba....

Lady of Leisure said...

pijot,
hehe.. betul tu kalau nak sedap kene tumbuk.. org lama esp mak mak kita slalunya tumbuk, org lesung lah katakan..
tapi org2 baru ni nak cepat jer terus zassss masuk blender.. mmg lady setuju, kalau masuk lesung tumbuk tu kesedapannya lain...
mcm sambal blacan pun, kalau yg tumbuk lebih umphh kan..
:-)
thanks pijot..

BdkBaruBelajar said...

Sis.. Sy ni br nk belajar msk. Umur da 23 tp x tau msk. hehe. sy nk tnye 1 soalan yg rasenye x patut tanye pun. hehe :D goreng tanpe minyak tu smpi abis msk ke atau kene masukkan jg last2? sy blur. huuuu. bunyi mcm spjg msk lauk ni, x yah pakai minyak. eh? if slh, betulkan sy. huu.

p/s: kene bljr msk. nk blk umah bkl mak mertua x lm lg. huhu. si dia org N9 :)

Lady of Leisure said...

BdkBaruBelajar,
hehe memang kalau ikut cara orang negeri sembilan masak lemak tak pakai minyak.. goreng tanpa minyak tu sebenarnya maksud saya bahan2 yang sudah diblend halus tu dimasukkan ke dalam kuali atau periuk dengan ayan dan serai lepas tu pasang api dan balik-balikan sampai air ayam tu kering skit.. balik-balikkan dengan api perlahan about 10 minit lebih kurang.. :-) lepas tu masukkan santan dan ikut step seterusnya.. memang tak perlu masuk minyak langsung. sebelum balik rumah mak mentua, try sekali dua masak lemak ayam ni, nanti dah balik rumah mak mentua insyaAllah confident skit nak masak kan hehe.. all the best to u sis.. :-)

BdkBaruBelajar said...

Oh, fhm2 :) tq sis! hari ni sy nk try msk. utk lunch ;) ikut sebijik2 la resipi sis. hrp2 jd :) tq 4 ur guide! nti post2 la lg entry resipi (^___^)

Lady of Leisure said...

BudakBaruBelajar,
hehe my pleasure.. macam mana masak untuk lunch tadi ok tak? stay dekat negeri sembilan ke? tak salah saya kalau kat kuala pilah tu tepi2 jalan banyak orang jual daging dan ayam kampung yang sudah siap disalai.. kalau jumpa beli la balik buat masak lemak.. daging atau ayam kampung yang dah disalau kalau dibuat masak lomak sedapp sangat, kasi mak mentua makan mesti mak mentua suka hehe..

apple damein said...

akak, sy mohon share recipe nie..credits and back link are given to you..don't worry..may i??

Lady of Leisure said...

apple damein,
boleh boleh silakan.. hope u ll like it.. :)

rosealley said...

kak, saya da try, husband cakap sedap *mangsa xleh makan sebab diet*, boleh share x recipe ni??heee, nanti sy credit n link kat akak balik

Lady of Leisure said...

rosealley,
hehe.. tq sudi cuba resepi ni.. boleh jer nak share recipe.. sharing is caring hehe..

Cik Durian said...

TQ for sharing the recipe. Ala N9. Hehe. Dah cuba and sedap. Sy dah share kat blog resepi yg sy cuba ni and kredit to this blog.

Lady of Leisure said...

Cik Durian,
hehe tq sudi cuba..
im glad u like it.. senang kan resepinya.. takyah bawang2.. :)

ikoko said...

Puan lady, serai tu kan nak guna bape batang ye? Saya guna seketul ayam dada (saiz besar dipotong kecil). Kunyit hidup tu boleh tak ganti serbuk kunyit? Kalau guna santan kotak pun boleh kan? Tq in advance.

Lady of Leisure said...

ikoko,
kalo seketul dada ayam serai sebatang pun dah memadai.. boleh jugak pakai serbuk kunyit, kalo takde kunyit hidup carik daun kuyit skit masuk dalam masak lemak untuk aroma, kunyit serbuk pun boleh, santan kotak pun boleh rasanya, cuma saya penah pakai santan kotak untuk buat masak lemak ikan masin, kalo masak lemak ayam belum penah try lagi, tapi rasanya ok jugak.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...